Συμφωνίες ύψους 97 εκατ. δολ για τον Όμιλο Τσάκου

19.08.2014

Δύο σημαντικές συμφωνίες ναύλωσης πλοίων της συνολικού ύψους 97 εκατ δολαρίων ανακοίνωσε η Tsakos Energy Navigation Limited (TEN).

Η πρώτη συμφωνία αφορά τη ναύλωση σε ευρωπαϊκή εταιρεία πετρελαιοειδών δύο σύγχρονων δεξαμενόπλοιων, μεσαίου μεγέθους (Suezmax), χωρητικότητας 74.000 τόνων έκαστο, για 24 και 12 μήνες, αντιστοίχως, με option για επέκταση της ναύλωσης για ακόμα 12 μήνες για κάθε πλοίο. Σε όλο το χρόνο της ναύλωσης η εταιρεία αναμένεται να έχει κέρδη περίπου 35 εκατομμυρίων δολαρίων.


Η δεύτερη συμφωνία έγινε με μια άλλη εταιρεία πετρελαιοειδών για τη κατασκευή και ναύλωση δύο νέων μεγάλων δεξαμενόπλοιων για 5 χρόνια. Η συμφωνία από την οποία η εταιρεία θα αποκομίσει στο τέλος της 5ετιας έσοδα της τάξης των 62 εκατ. δολαρίων μπορεί να περιλάβει ακόμα δύο μεγάλα πλοία εφόσον υπάρξει σχετική συμφωνία μέχρι τον Οκτώβρη.


Η χρηματοδότηση της κατασκευής θα γίνει από κεφάλαια της εταιρείας και δανεισμό και οι παραδόσεις αναμένονται στο δεύτερο εξάμηνο του 2016, χωρίς, ωστόσο, να έχει γίνει γνωστό το ναυπηγείο.


«Είμαστε στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουμε μια νέα στρατηγική συμμαχία με μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες πετρελαίου στον κόσμο. Θα συνεχίσουμε να αυξάνουμε και εκσυγχρονίζουμε τον στόλο μας. Συγχρόνως, τα υπάρχοντα πλοία χρησιμοποιούνται για να μεγιστοποιήσουν την κερδοφορία της εταιρείας και την αξία των μετόχων. Πιστεύουμε ότι η φύση των συναλλαγών αυτών είναι μια απόδειξη της φήμης της ΤΕΝ ως εταιρεία της επιλογής των μεγάλων εταιρειών πετρελαίου», δήλωσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΤΕΝ, Νικόλας Τσάκος.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο!