Στα 165 δισ. δολάρια έως το 2030 η αγορά των αυτόνομων πλοίων
Με πολύ γοργά βήματα προχωρά η ψηφιακή πρόοδος στη ναυτιλία και σύμφωνα με μια σειρά από μελέτες και projects ο κλάδος είναι ολοένα και πιο κοντά στην υλοποίηση των αυτόματων πλοίων, τα οποία θα κινούνται σε μεγάλους αριθμούς στις θάλασσες του πλανήτη. Όπως αποτυπώνεται σε πρόσφατη ανάλυση της Allied και των Lloyd’s, το μέγεθος της αγοράς αυτόνομων πλοίων είχε αποτιμηθεί σε 85,84 δισεκατομμύρια δολάρια το 2020, ενώ έως το 2030 προβλέπεται να φτάσει συνολικά τα 165,61 δισεκατομμύρια, καταγράφοντας στη δεκαετία έναν σύνθετο ρυθμό ετήσιας ανάπτυξης (CAGR) 6,8%. Τα αυτόνομα πλοία δοκιμάζονται ήδη, ανοίγοντας νέους δρόμους για την παγκόσμια ναυτιλιακή βιομηχανία, που συνεπάγονται χαμηλότερη κατανάλωση καυσίμων, μικρότερη περιβαλλοντική επιβάρυνση, ελάχιστες ώρες αδράνειας του στόλου, λιγότερο προσωπικό και αισθητά χαμηλότερο κόστος. Ωστόσο, ο όρος «αυτόνομα πλοία» δεν σημαίνει αποκλειστικά πλεύση χωρίς πλήρωμα, καθώς ο Διεθνής Ναυτιλιακός Οργανισμός (ΙΜΟ) έχει ορίσει την κατάταξη της αυτονομίας των πλοίων στις ακόλουθες πέντε βαθμίδες:
1) Τα πλοία με αυτοματοποιημένες διαδικασίες και υποστήριξη αποφάσεων, όπου οι ναυτικοί βρίσκονται στο πλοίο για να ελέγχουν και να χειρίζονται τα συστήματα και τις λειτουργίες του. Ορισμένες λειτουργίες μπορεί να είναι αυτοματοποιημένες και να μην επιτηρούνται , αλλά με τους ναυτικούς να βρίσκονται στους χώρους ελέγχου λειτουργίας, έτοιμοι να πάρουν τον έλεγχο οποιαδήποτε στιγμή πιστεύουν ότι απαιτείται .
2) Πλοία που ελέγχονται από απόσταση με ναυτικούς εν πλω. Το πλήρωμα μπορεί να αναλάβει τον έλεγχο και τη λειτουργία των συστημάτων.
3)Πλοία που ελέγχονται από απόσταση χωρίς ναυτικούς.
4) Πλήρως αυτόνομα πλοία. Τα λειτουργικά συστήματα είναι σε θέση να λαμβάνουν αποφάσεις και να καθορίζουν τις ενέργειες από μόνα τους.
Μοντέλο διοίκησης
Καθώς τα πλοία γίνονται ολοένα και πιο πολύπλοκα, τα δεδομένα που παράγουν καθίσταται δύσκολο να διαχειριστούν, απαιτώντας μια συνεπή επένδυση στη μηχανική λογισμικού. Το επιτυχημένο, παραδοσιακό μοντέλο διοίκησης που αφορούσε τη στενή παρακολούθηση όλων των καθημερινών δραστηριοτήτων μιας ναυτιλιακής επιχείρησης φαίνεται πως δεν μπορεί να ευδοκιμήσει , λόγω των αυξημένων απαιτήσεων αλλά και του τεράστιου όγκου δεδομένων. Την ίδια ώρα, με φόντο την ψηφιακή ναυτιλία του 2030 η επενδυτική AboutShips επισημαίνει ότι «η τεχνητή νοημοσύνη και η μεγαλύτερη ψηφιοποίηση θα συνεχίσουν να αλλάζουν την εικόνα της ναυτιλίας». Το πρώτο ηλεκτροκίνητο και αυτόνομο πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων «Yara Birkeland» πραγματοποιεί εδώ και λίγο καιρό δρομολόγια στη Νορβηγία, καλύπτοντας μια απόσταση 8 μιλίων. Στην πρώτη φάση το πρωτότυπο πλοίο ελέγχεται χειροκίνητα από τον καπετάνιο, ωστόσο είναι εξοπλισμένο με κάμερες, εσωτερικά και εξωτερικά, καθώς επίσης και με κάμερα νυχτερινής όρασης. Με τη βοήθεια του ραντάρ είναι σε θέση να διακρίνει στο νερό διαφορετικά αντικείμενα, στη συνέχεια να τα κινηματογραφεί και τέλος να αποφασίζει πώς θα αντιδράσει για να αποφύγει τις συγκρούσεις. Το παρθενικό του ταξίδι πραγματοποίησε στις αρχές του μήνα και το μεγαλύτερων διαστάσεων containership «POS Singapore» που είναι κορεατικών συμφερόντων και σχεδιάστηκε με ολοκληρωμένο σύστημα αυτοματισμού. Το 2022, η ΙΒΜ και η ProMare παρουσίασαν το project MAS (MayflowerAutonomous Ships), το οποίο χρησιμοποιεί ηλιακή ενέργεια, αλλά και τεχνητή vonμοσύνη για να πλεύσει με ασφάλεια. Παράλληλα, στις σκανδιναβικές χώρες έχει δημιουργηθεί και το σύστημα επίπεδης κεραίας Kymeta Peregrine u8 inç Eutelsat OneWeb, το οποίο εγκαταστάθηκε σε ηλεκτρική φορτηγίδα και της επιτρέπει να «επικοινωνεί» δορυφορικά με το κέντρο λήψης αποφάσεων, κατά την αυτόνομη λειτουργία του σκάφους στα φιόρδ του Όσλο.
πηγή: Ναυτεμπορική