Σε κατάσταση επιφυλακής ο Πειραιάς για… τζιχαντιστές!
Ένα από τα ασφαλέστερα λιμάνια της Μεσογείου είναι ο Πειραιάς διαβεβαιώνουν το capital.gr αστυνομία, λιμενικό, ΟΛΠ και υπουργείο ναυτιλίας στον απόηχο σήματος της Interpol για ενδεχόμενη χρήση κρουαζιεροπλοίων ως μέσο μεταφοράς από επιδόξους τζιχαντιστές που θέλουν να ταξιδέψουν στην Συρία και το Ιράκ για να ενταχθούν στις τάξεις των εξτρεμιστών μουσουλμάνων του Ισλαμικού Κράτους.
Σύμφωνα με τον επικεφαλής της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας της Interpol, ξένοι που θέλουν να ενταχθούν σε ισλαμιστικές οργανώσεις στο Ιράκ και τη Συρία χρησιμοποιούν κρουαζιερόπλοια για να φθάσουν σε χώρες περιλαμβανομένης της Τουρκίας.
Το θέμα εχει πάρει μεγάλες διαστάσεις καθώς υπηρεσίες του ΟΗΕ υπολογίζουν πως περί τις 15.000 ξένοι τζιχαντιστές από περισσότερες από 80 διαφορετικές εθνικότητες εχουν οικιοθελώς στρατολογηθεί στις τάξεις του Ισλαμικού Κράτους αλλά και άλλες εξτρεμιστικές οργανώσεις στη Συρία και το Ιράκ.
Το capital.gr αναζήτησε δρομολόγια απο την Ευρώπη προς «ύποπτα» τουρκικά λιμάνια όπως της Σμύρνης και του Κουσάντασι απο τα οποία και κρίνεται εύκολο να μεταβεί κανείς μετά οδικώς στα σύνορα με την Συρία και από εκεί στα εδάφη που ελέγχουν οι τζιχαντιστές και βρήκε περισσότερα από 10 τέτοια δρομολόγια τις αμέσως επέμενες εβδομάδες. Το σενάριο θέλει τους υπόπτους να επιβιβάζονται ως κανονικοί πελάτες-ταξιδιώτες κρουαζιέρας σε λιμάνια όπως της Γένοβας και μέσω Πειραιά και άλλων ενδιάμεσων στάσεων να αποβιβάζονται στην Τουρκία.
Είναι χαρακτηριστικό ότι τις επόμενες λίγες ημέρες ξεκινούν από Γένοβα, Ρώμη ή Βενετία τα πλοία της MSC Sinfonia και Fantasia, της Costa Crociere, neoRomantica και της Norwegian Cruise Line, Norwegian Spirit με σταθμό στον Πειραιά και την Σμύρνη ή το Κουσάντασι.
Σε σχετική ερώτηση του capital.gr ανώτατο στέλεχος του Σταθμού Ελέγχου Διαβατηρίων του ΟΛΠ που είναι επιφορτισμένος με την ασφάλεια του προβλήτα της κρουαζιέρας απάντησε πως οι έλεγχοι όλων όσων επιβιβάζονται ή αποβιβάζονται είναι ενδελεχείς και ο σταθμός είναι διασυνδεδεμένος με τις διεθνείς βάσεις δεδομένων όπως της Interpol. Και αυτό διότι η Interpol εχει ζητήσει να εφαρμόζεται και στα κρουαζιερόπλοια ο ίδιος έλεγχος που γίνεται και με τους επιβάτες των αεροσκαφών.
Ο διευθυντής κρουαζιέρας του ΟΛΠ μιλώντας για την ίδια υπόθεση στο capital.gr χαρακτηρισε απειροελάχιστες τις περιπτώσεις εδώ και δεκαετίες που εχουν πιαστεί άτομα να προσπαθούν να επιβιβαστούν παράνομα σε κρουαζιερόπλοια στον Πειραιά και όλες κατέληξαν σε συλλήψεις. Διαβεβαιώνει δε ότι το λιμάνι του Πειραιά έιναι από τα ασφαλέστερα στον κόσμο. Το ίδιο προκύπτει και από σχετική απάντηση απο το αρχηγείο του ελληνικού λιμενικού σώματος και της ελληνικής ακτοφυλακής στο υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου.
Σε κάθε περίπτωση εύλογα προκαλεί σε πολλούς νευρικότητα η τροπή αυτή στην υπόθεση της μετάβασης ξένων εξτρεμιστών προς τα εδάφη που ελέγχει το αυτοαποκαλούμενο Ισλαμικό Κράτος. Οι αρμόδιες αρχές πάντως εμφανίζονται αποφασισμένες να μην περάσει από ελληνικό λιμάνι ούτε ένας εκ των επίδοξων τζιχαντιστών.