Πρώτο δείγμα για την έξοδο στις αγορές τα έντοκα

07.04.2014

Τεστ των προθέσεων της αγοράς για τα επιτόκια θα αποτελέσει η έκδοση την προσεχή Τρίτη εντόκων γραμματίων εξάμηνης διάρκεια και ύψους ενός δις ευρώ.

Το υπουργείο Οικονομικών προσβλέπει σε νέα μείωση του επιτοκίου και παρά το γεγονός ότι πρόκειται για βραχυπρόθεσμους τίτλους, εντούτοις μια νέα αποκλιμάκωση της απόδοσης θα αποτελούσε θετική ένδειξη για το γενικότερο στόχο της κυβέρνησης, που είναι η άμεση έξοδος στις αγορές. Στην προηγούμενη έκδοση του Μαρτίου το επιτόκιο των εξάμηνων εντόκων είχε υποχωρήσει στο 3,60\%, από 4\% που ήταν το Φεβρουάριο και 4,1\% τον Ιανουάριο. Πριν από τέσσερα χρόνια, τον Απρίλιο του 2010, το επιτόκιο των εντόκων εξάμηνης διάρκειας ήταν στο 4,55\%.


Το ύψος της δημοπρασίας ορίστηκε σε 1 δισ. ευρώ, αλλά με την αποδοχή και των μη ανταγωνιστικών προσφορών (+60\%), το ποσό που θα αντλήσει ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους, μπορεί να διαμορφωθεί σε 1,6 δισ. ευρώ. Το σύνολο των κεφαλαίων που θα αντληθούν θα διατεθούν για την αναχρηματοδότησης των λήξεων των εντόκων εξάμηνης διάρκειας έκδοσης Οκτωβρίου 2013 που λήγουν στο προσεχές χρονικό διάστημα.


Τα εξάμηνα έντοκα γραμμάτια θα είναι διαθέσιμα και σε φυσικά πρόσωπα (ιδιώτες αποταμιευτές), που μπορούν να προμηθευτούν τους εν λόγω τίτλους με αφορολόγητη απόδοση, υπό την προϋπόθεση ότι θα τους διακρατήσουν μέχρι τη λήξη τους.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο!