Πρώτη επίσημη ελληνική αποστολή στην Ανταρκτική
Ομιλία της Προέδρου της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής, Διονυσίας-Θεοδώρας Αυγερινοπούλου, στην εσπερίδα της ΕΛΕΠΟΖ
«Η κρυόσφαιρα είναι ένας κρίσιμος ρυθμιστής του κλίματος και η προστασία της είναι ζωτικής σημασίας για την ανάσχεση της κλιματικής αλλαγής και την απρόσκοπτη συνέχιση της ζωής στον πλανήτη». Αυτό τόνισε μεταξύ άλλων η Πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής, Βουλευτής Ηλείας, Διονυσία-Θεοδώρα Αυγερινοπούλου, κατά την διάρκεια της ομιλίας στην Εσπερίδα με θέμα «ΠΟΛΙΚΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ: Η Επίδρασή τους για τον Πλανήτη μας», που διοργάνωσε με επιτυχία η Ελληνική Εταιρεία Πολικών Ζωνών(ΕΛΕΠΟΖ) σε συνεργασία με το Πολυτεχνείο Κρήτης και το ΕΚΠΑ, στο Αμφιθέατρο του Πολεμικού Μουσείου. Παράλληλα, η κα. Αυγερινοπούλου χαιρέτισε την πρωτοβουλία της ΕΛΕΠΟΖ για την πρώτη επίσημη αποστολή Ελληνίδων επιστημόνων στην Ανταρκτική.
Η συμμετοχή για πρώτη φορά της Ελλάδας στις έρευνες στην Ανταρκτική είναι ιδιαίτερα σημαντική με στόχο, στο άμεσο μέλλον, να δημιουργηθεί ελληνική βάση έρευνας εκεί. Η Ελληνική Εταιρία Πολικών Ζωνών είχε ζητήσει την στήριξη του εγχειρήματος από το Προεδρείο της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής ενώ συμμετείχε από κοινού με το Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη και στην 9η Διάσκεψη για τους Ωκεανούς που έλαβε χώρα στην Αθήνα στις 15-17 Απριλίου 2024. Το απόγευμα της Τετάρτης, στο πλαίσιο της εκδήλωσης, ο Πρόεδρος της ΕΛΕΠΟΖ, κ. Συμεών Κωνσταντινίδης, ευχαρίστησε την Δρ. Αυγερινοπούλου για την θερμή ανταπόκριση και τις άμεσες ενέργειές της που είχαν ως αποτέλεσμα την επίσημη στήριξη της Πολιτείας στην εν λόγω σπουδαία αποστολή. Η ίδια συνεχάρη τον πρόεδρο και τα μέλη της Εταιρίας που, όπως είπε χαρακτηριστικά, «κράτησαν ζωντανό το όνειρο της συμμετοχής της Ελλάδας στις έρευνες» ενώ στην ομιλία της ευχαρίστησε τον Πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, το Υπουργείο Εξωτερικών και το Υπουργείο Ανάπτυξης, και ιδίως την Υφυπουργό κα Ράπτη και την ομάδα της καθώς το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας για τη στήριξή τους στο εγχείρημα. Παράλληλα, ξεχωριστή ήταν η αναφορά της στο Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη για την οικονομική και ηθική στήριξη στο εγχείρημα και στο Βουλγαρικό Ινστιτούτο για την Ανταρκτική, για την φιλοξενία των επιστημόνων της αποστολής, κας Χριστίνας Μπαλωμενάκη και κας Ευχάρεως Γουρουντή, στην βάση τους, για την εν γένει συνεργασία και καθοδήγηση.
Κατά την διάρκεια της ομιλίας της, η Πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος έκανε ειδική μνεία στους Έλληνες επιστήμονες που ήδη έχουν συμμετάσχει μεμονωμένα ή με ξένες αποστολές σε ερευνητικές εργασίες στην Ανταρκτική και ευχήθηκε τα επόμενα χρόνια, η Ελλάδα να αναπτύξει την εθνική στρατηγική για την Ανταρκτική, να αποκτήσει την δική της βάση στην Ανταρκτική και να πολλαπλασιάσει τις αποστολές της εκεί.
Οι αλλαγές στην κρυόσφαιρα, πρωταρχικοί ενδείκτες της κλιματικής αλλαγής
Ο Δρ. Αυγερινοπούλου, μιλώντας στο κοινό, αναφέρθηκε εξάλλου στην «Έκθεση για την Κατάσταση της Κρυόσφαιρας 2024» που παρουσιάστηκε στην 29η Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή (COP29), που πραγματοποιήθηκε στο Μπακού του Αζερμπαϊτζάν. Στην Έκθεση αυτή, περισσότεροι από 50 κορυφαίοι επιστήμονες προειδοποιούν για τις δραματικές επιπτώσεις της επιταχυνόμενης απώλειας πάγου στον πλανήτη, τονίζοντας την ανάγκη για άμεση δράση με σκοπό την ανάσχεση της κλιματικής κρίσης. Όπως υπογράμμισε μεταξύ άλλων η Πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος, η κρυόσφαιρα, σημαντικό μέρος της οποίας είναι η Ανταρκτική, διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στο κλιματικό σύστημα της Γης, καθώς επηρεάζει το ποσοστό της αντανάκλασης της ηλιακής ακτινοβολίας πίσω στην, την ρύθμιση της θερμοκρασίας, την κυκλοφορία του νερού και τη στάθμη της θάλασσας. Οι αλλαγές στην κρυόσφαιρα λόγω της υπερθέρμανσης του πλανήτη αποτελούν έναν από τους βασικούς και – ιστορικά – πρωταρχικούς ενδείκτες της κλιματικής αλλαγής. «Οι επιστήμονες καλούν για άμεση και δραστική μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, προκειμένου να περιοριστεί η αύξηση της θερμοκρασίας στον 1,5°C, όπως ορίζει η Συμφωνία του Παρισιού και εμείς ενώνουμε τη φωνή μας με αυτούς. Η Γη είναι μία, το φυσικό περιβάλλον, οι ωκεανοί, το νερό σε κάθε του μορφή, υγρό ή στερεό είναι ενιαίο, αποτελεί τον πολυτιμότερο πόρο στη ζωή και οφείλουμε να το προστατεύσουμε», κατέληξε.