Πρώτα στις παραγγελίες τα δεξαμενόπλοια
Ελληνικών συμφερόντων το 19% των πλοίων που ναυπηγούνται στην Απω Ανατολή -Ισχυρή συμμετοχή και στα LNGC
Σχεδόν ένα στα πέντε πλοία που είναι υπό παραγγελία στα ναυπηγεία της Απω Ανατολής είναι ελληνικών συμφερόντων, σύμφωνα με έρευνα της Naftiliaki . Στις αρχές Οκτωβρίου 2024 το συνολικό παγκόσμιο βιβλίο παραγγελιών της διεθνούς ναυτιλίας ανερχόταν σε 3.494 πλοία, ποσοστό 11,3% του παγκόσμιου στόλου. Οι ελληνικές παραγγελίες αντιστοιχούσαν σε 691 πλοία ή περίπου 19% του συνόλου, κυρίως λόγω της πολύ έντονης δραστηριότητας των ελλήνων εφοπλιστών το 2023.
Σύμφωνα με την ανάλυση του Simon Daniels, επικεφαλής της Allegiant (Shipping) Ltd, στα πλοία μεταφοράς χύδην ξηρού φορτίου οι ελληνικές παραγγελίες ανέρχονταν σε 149 πλοία ή 13% του συνολικού βιβλίου παραγγελιών, το οποίο αντιστοιχεί στο 8% του σημερινού εμπορικού στόλου. Στα δεξαμενόπλοια, τα συνολικά υπό παραγγελία πλοία ανέρχονται στις 1.140 μονάδες και αντιπροσωπεύουν το 14% του παγκόσμιου στόλου. Από αυτές, οι ελληνικές παραγγελίες φτάνουν τα 450 πλοία, σχεδόν το 40% του συνολικού βιβλίου παραγγελιών. Πολύ μικρότερο είναι το ποσοστό των Ελλήνων στα υπό παραγγελία πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων καθώς αντιστοιχούν μόλις στο 5% του συνολικού βιβλίου παραγγελιών (33 πλοία) . Ισχυρότερη είναι η συμμετοχή της ελληνικής πλοιοκτησίας στα πλοία μεταφοράς αερίου. Ειδικότερα στα πλοία μεταφοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNGC) οι έλληνες πλοιοκτήτες κατέχουν σήμερα μερίδιο αγοράς 12% στο βιβλίο παραγγελιών, ενώ έναν χρόνο πριν είχε φτάσει και στο 18%, ωστόσο το 2024 τοποθετήθηκαν πολύ λιγότερες παραγγελίες. Στα πλοία μεταφοράς υγραερίου (LPG) το ελληνικό βιβλίο παραγγελιών ανέρχεται σε 56 πλοία ή το 10% του βιβλίου παραγγελιών.
Διπλά καύσιμα
Σχολιάζοντας γενικότερα την εικόνα του βιβλίου παραγγελιών, η έρευνα επισημαίνει ότι η αβεβαιότητα σχετικά με τις εναλλακτικές επιλογές καυσίμων εξακολουθεί να προβληματίζει τη διεθνή ναυτιλιακή κοινότητα καθώς και οι ναυλωτές εξακολουθούν να μην είναι πρόθυμοι να δώσουν μακροχρόνιες χρονοναυλώσεις σε πλοία και επίπεδα που θα καθιστούσαν επενδύσεις σε πιο «πράσινα» πλοία βιώσιμες. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να παραγγέλλεται ένα μεγάλο ποσοστό πλοίων με διπλά καύσιμα και «έτοιμων» πλοίων. Ωστόσο, όπως τονίζεται, το «Dual Fuel- Ready» είναι μια πολύ ασαφής έννοια, με την πλειονότητα των παραγγελιών να αποτελείται μόνο από πρόσθετη σημείωση στις προδιαγραφές ναυπήγησης και όπως εκτιμάται δεν είναι πιθανή η μετασκευή στο μέλλον πολλών πλοίων ώστε να μπορούν να χρησιμοποιούν τα νέα καύσιμα. Αλλωστε, όπως τονίζεται, τα συμβατικά πλοία που παραγγέλλονται τώρα θα είναι τουλάχιστον 22 ετών όταν οι κανονισμοί μηδενικών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα τεθούν σε ισχύ το 2050. Τέλος, η έρευνα της Naftiliaki όσον αφορά τις τιμές ναυπήγησης εκτιμά ότι είναι δύσκολο τους επόμενους 12 μήνες να καταγραφεί οποιαδήποτε διόρθωση των τιμών, καθώς η ζήτηση παραμένει ισχυρή και το κόστος των υλικών δεν μειώνεται.
πηγή: ΤΑ ΝΕΑ