Προχωρά η αξιοποίηση του λιμανιού του Λαυρίου από το ΤΑΙΠΕΔ

25.03.2024
  • Έως τις 14 Μαΐου η υποβολή εκδήλωσης ενδιαφέροντος
  • Άνοδος στους επιβάτες κρουαζιέρας και ακτοπλοΐας

Σε νέα εποχή περνάει πλέον το Λαύριο, το ιστορικό λιμάνι της Αττικής, μετά την εκκίνηση του διαγωνισμού από το ΤΑΙΠΕΔ, για την αξιοποίησή του με την υποβολή εκδήλωσης ενδιαφέροντος από ενδιαφερόμενους επενδυτές έως τις 14 Μαΐου για την απόκτηση πλειοψηφικού ποσοστού.

Η ιστορία του λιμένα είναι άμεσα συνδεδεμένη με τα μεταλλεία της Αττικής ενώ στις αρχές της δεκαετίας του 1870 ήταν το μοναδικό λιμάνι της Ελλάδας στο οποίο προσορμίζονταν πλοία χωρητικότητας άνω των 1.600 τόνων για τη μεταφορά καύσιμης ύλης και μεταλλουργικών προϊόντων.

Στη σημερινή εποχή ο συγκεκριμένος λιμένας παρουσιάζει αυξητική τάση στους επιβάτες κρουαζιέρας αλλά και της ακτοπλοΐας ενώ σημαντικός είναι και ο αριθμός των σκαφών αναψυχής που επιλέγουν το συγκεκριμένο λιμάνι για ελλιμενισμό.

Το λιμάνι του Λαυρίου με έσοδα 6,5 εκατ. ευρώ το 2023 έναντι 6,3 εκατ. ευρώ το 2022, παραμένει μαγνήτης για τις περισσότερες ξένες και ελληνικές εταιρείες, αφού βρίσκεται σε πολύ κοντινή απόσταση από το αεροδρόμιο “Ελευθέριος Βενιζέλος” αλλά και σε δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς όπως οι Κυκλάδες.

Επίσης η μελλοντική σύνδεση του λιμένα με τον Προαστιακό, δημιουργεί νέα δεδομένα στη μεταφορά επιβατών κρουαζιέρας αλλά και της ακτοπλοΐας.

Στελέχη της λιμενικής βιομηχανίας εκτιμούν ότι ο συγκεκριμένος λιμένας έχει όλες τις προδιαγραφές προκειμένου να καθιερωθεί ως σημαντικό κέντρο τουριστικής ανάπτυξης στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου.

Το σύνολο των επιβατών κρουαζιέρας για το 2023 ανήλθε σε 139.222 επιβάτες ενώ για το 2024 αναμένεται αύξηση κατά 20%.

Αυξητική τάση παρουσιάζει και η επιβατική κίνηση επιβατών και οχημάτων για τα πλοία της ακτοπλοΐας από το 2019 και μετά, με μικρή υποχώρηση το 2020 και 2021, χρονιές που υπήρχαν τα περιοριστικά μέτρα κατά της πανδημίας.

Ειδικότερα από το λιμάνι του Λαυρίου το 2019 αναχώρησαν συνολικά 238.370 επιβάτες και 69.520 οχήματα για Κυκλάδες και βόρειο Αιγαίο, το 2020 187.454 επιβάτες και 61.550 οχήματα, το 2021 228.363 επιβάτες και 75.896 οχήματα, το 2022 301.255 επιβάτες και 94.934 οχήματα και το 2023 318.142 επιβάτες και 100.584 οχήματα.

Ενδιαφέρον από κολοσσούς κρουαζιέρας

Η Πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος από το ΤΑΙΠΕΔ για την εκκίνηση του διαγωνισμού αφορά την απόκτηση πλειοψηφικού ποσοστού (τουλάχιστον 50% συν μία μετοχή) από το μετοχικό κεφάλαιο του Οργανισμού Λιμένος Λαυρίου. Με τον τρόπο αυτό εκτιμάται ότι θα αυξηθούν οι υπεραξίες και στη συνέχεια το Ταμείο θα προσφέρει προς πώληση και άλλο ποσοστό.

Το ΤΑΙΠΕΔ θα αξιολογήσει τις Εκδηλώσεις Ενδιαφέροντος που θα υποβληθούν έως τις 14 Μαΐου και θα προσκαλέσει όλους τους Ενδιαφερόμενους που θα κριθεί ότι πληρούν τα Κριτήρια Προεπιλογής της Πρόσκλησης να συμμετάσχουν στη δεύτερη φάση της Διαγωνιστικής Διαδικασίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες ενδιαφέρον για το συγκεκριμένο λιμάνι έχουν ήδη εκφράσει ενδιαφέρον οι εταιρείες κρουαζιέρας MSC Cruises αλλά και η Carnival αλλά και μεγάλες εταιρείες που συνδέονται με τη δραστηριοποίηση των σκαφών αναψυχής.

Μάλιστα στελέχη της ΜSC έχουν ήδη πραγματοποιήσει ενημερωτικές συναντήσεις για το συγκεκριμένο λιμάνι με δραστηριοποίηση των κρουαζιεροπλοίων της για 10 μήνες σε ετήσια βάση σε Αιγαίο και σε λιμάνια της Μεσογείου.

Η πορεία της κρουαζιέρας στο λιμάνι του Λαυρίου αναμένεται να αυξηθεί ακόμη περισσότερο το επόμενο διάστημα δεδομένου ότι ήδη έχει γίνει συμφωνίες για προσεγγίσεις πλοίων για το 2024 και το 2025 με εταιρίες, οι οποίες δεν χρησιμοποιούσαν έως τώρα το λιμάνι του Λαυρίου.

Πρωτεργάτης ανάπτυξης της κρουαζιέρας στο συγκεκριμένο λιμάνι υπήρξε η Celestyal Cruises που δραστηριοποιείται και σήμερα.

Μόνο από τη Celestyal Cruises το 2023 διακινήθηκαν στο λιμάνι του Λαυρίου 70.000 επιβάτες που είχαν φτάσει στην Αθήνα από μακρινούς προορισμούς.

Επίσης το 2023 ελλιμενίστηκαν στο συγκεκριμένο λιμάνι περισσότερα από 365 διερχόμενα σκάφη αναψυχής, έναντι 179 για το 2022, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 104%.

Σημειώνεται ότι το 2022 ο Οργανισμός Λιμένα Λαυρίου ολοκλήρωσε όλες τις απαραίτητες διαδικασίες και μελέτες για την προμήθεια και τοποθέτηση πλωτών προβλητών ώστε να αυξηθεί ο αριθμός του δυναμικού των θέσεων ελλιμενισμού σκαφών αναψυχής κατά 195 θέσεις.

Οι κύριες δραστηριότητες της Οργανισμού Λιμένα Λαυρίου συνίστανται στην παροχή υπηρεσιών ελλιμενισμού σε εμπορικά πλοία μεταφοράς χύδην ξηρού, γενικού φορτίου και εμπορευματοκιβωτίων, σε πλοία ακτοπλοΐας κρουαζιερόπλοια καθώς και σε τουριστικά σκάφη, αλιευτικά σκάφη και σκάφη αναψυχής.

Η Εταιρεία έχει επίσης το δικαίωμα χρήσης και εκμετάλλευσης των λιμενίσκων Λεγρενών και Βρομοπουσίου, οι οποίοι σήμερα χρησιμοποιούνται για ναυταθλητικό σκοπό.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο!