Ποιοι είναι οι νέοι ιδιοκτήτες της Αφάντου

30.07.2014

Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ, κατά τη σημερινή του συνεδρίαση και μετά από τη θετική γνωμοδότηση του Συμβουλίου Εμπειρογνωμόνων, ανακήρυξε ομόφωνα ως Πλειοδότες του διαγωνισμού για τα δύο ακίνητα στην περιοχή Αφάντου της Ρόδου, την εταιρεία M.A.Angeliades Inc. με προσφορά ύψους 26,9 εκατ. ευρώ για το ακίνητο Golf – Βόρειο Αφάντου και την εταιρία T.N. Aegea Sun Investments Limited μετά την αποσφράγιση της βελτιωμένης προσφοράς της ύψους 15,2 εκατ. για το ακίνητο «Φωνή της Αμερικής» – Νότιο Αφάντου.

Τα δύο σχήματα προσέφεραν και θα καταβάλουν συνολικά, αφότου ολοκληρωθούν οι απαιτούμενες γραφειοκρατικές διατυπώσεις, 42,1 εκατομμύρια ευρώ.

Έτσι, λαμβάνει αίσιο τέλος η αξιοποίηση της έκτασης για την οποία η πρώτη προσπάθεια ανέυρεσης επενδυτών χρονολογείται από το 1977.

Επένδυση ύψους 300 εκατ. ευρώ

Όπως σημειώνει σε σχετική ανακοίνωση το ΤΑΙΠΕΔ, η αξιοποίηση των ακινήτων στην περιοχή Αφάντου αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα αναπτυξιακά έργα στην χώρα, δεδομένου ότι το σύνολο της επένδυσης αναμένεται να ξεπεράσει τα 300 εκατ. ευρώ, με απόλυτη προστασία του περιβάλλοντος και με έμφαση σε σύγχρονες τουριστικές υποδομές που θα ενισχύσουν περαιτέρω το τουριστικό προϊόν της Ρόδου και θα οδηγήσουν στη δημιουργία σημαντικού αριθμού νέων θέσεων εργασίας.

Σημειώνεται, ότι από τη συνολική έκταση 1.615 στρεμμάτων των δύο ακινήτων (1.360 στρέμματα το Βόρειο Αφάντου και 255 στρέμματα το Νότιο Αφάντου), τα 815 στρέμματα παραχωρούνται με το θεσμό της επιφάνειας, εκ των οποίων τα 530 στρέμματα αφορούν στο γκόλφ, το οποίο θα αναβαθμιστεί βάσει των πλέον σύγχρονων προδιαγραφών, για διάστημα 50 ετών.

Επίσης, από την ανάπτυξη εξαιρείται πλήρως έκταση 286 στρεμμάτων ως ζώνη απολύτου προστασίας του φυσικού τοπίου, δεδομένου ότι περιλαμβάνει δασική και αρχαιολογική ζώνη, καθώς και ζώνη προστασίας υγροτόπου. Στο υπόλοιπο της έκτασης, που θα αξιοποιηθεί με χρήσεις τουρισμού και αναψυχής, θα αναπτυχθούν κυρίως ξενοδοχεία υψηλών προδιαγραφών και σε μικρό ποσοστό πολυτελείς παραθεριστικές κατοικίες με συνολική δόμηση που δεν θα ξεπερνά τα 151.000 τμ. Αυτό σημαίνει ότι το συνολικό τίμημα αντιστοιχεί σε περίπου €280 ανά τμ δόμησης και είναι ιδιαίτερα ανταγωνιστικό βάσει των τρεχουσών συνθηκών της αγοράς.

Ακόμη, το ΤΑΙΠΕΔ ανακοίνωσε την έγκριση του τελικού σχεδίου της σύμβασης παραχώρησης των περιφερειακών αεροδρομίων μετά και τις παρατηρήσεις του Ελληνικού Δημοσίου, ενώ σύντομα θα κληθούν οι επιλεγέντες επενδυτές να υποβάλουν τις δεσμευτικές τους προσφορές.

Η ταυτότητα των νέων ιδιοκτητών

Ο νέος ιδιοκτήτης του γκολφ είναι ο Ελληνοαμερικανός Μερκούριος Αγγελιάδης, που δραστηριοποιείται στον κατασκευαστικό κλάδο και διαθέτει την M.A.Angeliades Inc. Θεωρείται ένας από τους πλουσιότερους ομογενείς της Αμερικής και κατάγεται από τη Σύμη.

Σύμφωνα με όσα έχει αναφέρει παλαιότερα, η εφημερίδα «Εθνικός Κήρυξ» ο κ. Αγγελιάδης έχει κατασκευάσει 182 εστιατόρια στη Μητροπολιτική περιοχή της Νέας Υόρκης, ενώ η εταιρεία του έχει υλοποιήσει μεγάλα έργα στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού.

Το νότιο τμήμα της έκτασης περνάει στην εταιρεία Aegean Sun Investments Limited, που ανήκει στον Κύπριο επιχειρηματία Νικολή Νικολαϊδη επικεφαλής της Atlantica Hotels and Resorts. Η Atlantica αποτελεί τον εκπρόσωπο της TUI travel στον ξενοδοχειακό κλάδο και διαθέτει μεγάλο αριθμό ξενοδοχείων σε Ελλάδα, Κύπρο και Αίγυπτο.

Πηγή:www.capital.gr

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο!