Petrofin: Ανάκαμψη της τραπεζικής χρηματοδότησης στην ελληνική ναυτιλία
Μετά από δύο χρόνια πτώσης, η ετήσια μελέτη της Petrofin Research κατέγραψε σημαντική ανάκαμψη της τραπεζικής χρηματοδότησης προς την ελληνική ναυτιλία τη χρονιά που πέρασε.
Πιο συγκεκριμένα, ο συνολικός όγκος των ναυτιλιακών δανείων (σε εκταμιευμένα και μη εκταμιευμένα ποσά) ανήλθε σε 53.51 δισεκατομμύρια δολάρια, από 50.89 δισεκατομμύρια το 2023 και 51.91 δισεκατομμύρια το 2022, σημειώνοντας αύξηση κατά 5%.
Επισημαίνεται ότι η ανοδική αυτή πορεία έρχεται σε μια περίοδο που χαρακτηρίζεται από υψηλά επιτόκια, αυξημένες προπληρωμές και έντονο ανταγωνισμό από εναλλακτικές μορφές χρηματοδότησης. Ωστόσο, παρά τις πιέσεις, η τραπεζική πίστη προς τους Έλληνες πλοιοκτήτες ενισχύθηκε, χάρη κυρίως στην ευελιξία των ελληνικών τραπεζών και στην προσφορά ανταγωνιστικότερων όρων.
Σύμφωνα με τα τελευταί στοιχεία της έρευνας, στην κορυφή της παγκόσμιας κατάταξης των τραπεζών που χρηματοδοτούν την ελληνική ναυτιλία βρέθηκε φέτος η ελβετική τράπεζα UBS (Credit Suisse), με συνολικό χαρτοφυλάκιο 5.2 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Στη συνέχεια ακολοθούν οι Eurobank με 4.6 δισεκατομμύρια δολάρια, Τράπεζα Πειραιώς με 4.47 δισεκατομμύρια δολάρια, Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος με 4.24 δισεκατομμύρια δολάρια και Alpha Bank με 3.97 δισεκατομμύρια δολάρια. Εκτός των άλλων, αξίζει να αναφερθεί ότι πίσω από τις ελληνικές τράπεζες βρίσκονται διεθνείς ναυτιλιακοί χρηματοδότες όπως η Citi με 3,.3 δισεκατομμύρια δολάρια, η China Merchants Bank Leasing Co και η ING με περίπου 3 δισεκατομμύρια δολάρια, οι
ABN AMRO, KFW, BNP Paribas και China EXIM με χαρτοφυλάκια που καυμαίνονται μεταξύ 1.7 και 2.2 δισεκατομμύρια δολάρια.
Παρόλα αυτά οι τράπεζες αντιμετωπίζουν αυξανόμενο ανταγωνισμό από εναλλακτικά σχήματα όπως τα Sale & Leaseback και τα leasing funds. Ωστόσο, παρά τη θετική δυναμική του 2024, η έκθεση της Petrofin τονίζει ότι η περαιτέρω ανάπτυξη της τραπεζικής ναυτιλιακής χρηματοδότησης περιορίζεται από δύο βασικούς παράγοντες. Ο πρώτος είανι η μεγάλη ρευστότητα που διαθέτουν οι Έλληνες πλοιοκτήτες, οι οποίοι συχνά προτιμούν την αυτοχρηματοδότηση ή συμφωνίες SLB. Και ο δεύτερος παράγοντας είναι τα υψηλά επιτόκια, που επηρεάζουν αρνητικά τις ταμειακές ροές των νέων δανειακών συμφωνιών.
Τέλος, να σημειωθεί ότι οι ευρωπαϊκές τράπεζες θα συνεχίσουν με αυξημένους προϋπολογισμούς δανεισμού για το 2025, σύμφωνα με την Petrofin.