“Όραμα μας να κάνουμε τον Πειραιά μια πόλη πρότυπο που αξίζει να ζεις και να δημιουργείς”

24.06.2024

Η πρώτη επίσημη εκδήλωση της Δημοτικής επιτροπής Ναυτιλίας του Δήμου Πειραιά ολοκληρώθηκε στις 18/06 με μεγάλη επιτυχία στο χώρο εκδηλώσεων Φαληρικόν στο Μικρολίμανο. Το προεδρείο, συνεργάτες και πλήθος υποστηρικτών έδωσαν το ηχηρό παρών στην εκδήλωση. Έγινε ένας δημόσιος διάλογος, εκφράστηκαν απόψεις και θέσεις για ζητήματα που σχετίζονται με τη ναυτιλία και την ίδια την πόλη, το περιβάλλον, αλλά και την ενίσχυση της σχέσης του Πειραιά με το ναυτιλιακό cluster. Έγινε η αρχή και δημιουργήθηκαν οι κατάλληλες συνθήκες ώστε να συνδεθεί έμπρακτα η πόλη με τον κόσμο της ναυτιλίας.

Ο Βλαχάκος Δημήτριος, Εντεταλμένος Δημοτικός Σύμβουλος Πληροφορικής και Νέων Τεχνολογιών & Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Ναυτιλίας Δήμου Πειραιά ως πρώτος ομιλητής τόνισε πως η Επιτροπή συστάθηκε για να βγάλει στην επιφάνεια προβλήματα και να δώσει λύσεις σε αυτά. Μίλησε για τους νέους και το πόσο σημαντικό να τους πείσουμε να ασχοληθούν με τη ναυτιλία, όχι μόνο από τις νησιωτικές περιοχές αλλά από όλη τη χώρα, κλάδος που όπως είπε στηρίζει την ελληνική οικονομία.

Ο Σταύρος Κασιδιάρης της C&A Stavros Kassidiaris S.A. & Μέλος της Επιτροπής Ναυτιλίας Δήμου Πειραιά, αναφέρθηκε στην  ασφάλεια των ναυτικών και τις ανέσεις που υπάρχουν στα πλοία σήμερα, κάνοντας ταυτόχρονα μια ιστορική αναδρομή στην ελληνική ναυπηγοεπισκευή, αλλά και τα προβλήματα του συνδικαλισμού και την ανταγωνιστική Τουρκία. Πλέον όπως υπογράμμισε ο ίδιος «η αναζωογόνηση και η δυναμική των ναυπηγείων μπορεί  να προσφέρει 2 δισεκατομμύρια στην ελληνική οικονομία ή αλλιώς άνω του 1% του ΑΕΠ».

Από την πλευρά του, ο Γιώργος Γαβρίλης, π. Αντιπεριφερειάρχης Πειραιά, Επικεφαλής δημοτικής παρατάξεως “Πειραιάς για όλους”, αναφέρθηκε στη σημαντικότητα του Πειραιά που είναι και ταυτόχρονα λιμάνι, αλλά και στο master plan και στις επιχειρηματικές δραστηριότητες που έχουν σχεδιαστεί για αυτό και όπως υπογράμμισε, είναι σε βάρος της πόλης.

Ο Επίκουρος Καθηγητής, Τμήμα Ναυτιλιακών Σπουδών, Βασίλειος-Χρήστος Ναούμ αναφέρθηκε στο ναυτιλιακό cluster του Πειραιά και τις συνέργειες με τον Δήμο Πειραιά σε θέματα ναυτιλιακής καινοτομίας και εκπαίδευσης. Ενώ ο ίδιος δεν παρέλειψε να τονίσει την σημαντικότητα της επένδυσης σε διεθνείς συνεργασίες και δίκτυα.

Στη συνέχεια, ο Νίκος Χρυσοφάκης των Ναυπηγείων Saint Nicholas & Πρόεδρος της Επιτροπής Ναυτιλίας Δήμου Πειραιά, μίλησε για τη δύναμη του Πειραιά, το λιμάνι και για το όραμα της Επιτροπής «να κάνουμε τον Πειραιά μια πόλη πρότυπο που αξίζει να ζεις και να δημιουργείς». Αναφέρθηκε στα καίρια ζητήματα της ναυτιλίας όπως της απανθρακοποίησης και των γεωπολιτικών εξελίξεων και για την προοπτική της ναυπηγοεπισκευαστικής δραστηριότητας. Κάλεσε επίσης τους νέους να «κοιτάξουν προς τη θάλασσα «…όπως κάναμε εμείς. Υπάρχει δουλειά, υπάρχει προοπτική και είναι καλά αμειβόμενη». τόνισε».

Ο Αλέξανδρος Κούρος, STUDIO NAVALE Maritime & Technical Ltd. αναφέρθηκε εκτενέστερα στα καύσιμα των πλοίων, στη μόλυνση της ατμοσφαίρας εύρετρα του Πειραιά από τα πλοία, στη μείωση των εκπομπών ρύπων αλλά και στον ελλιπή έλεγχο που υπάρχει. Για τον έλεγχο στον κατάπλου πλοίων, ο οποίος όπως είπε θα πρέπει να είναι πιο επισταμένως, δεδομένου των μεγάλων φορτίων ρύπων. Το νερό, ο βυθός και ο αέρας θα πρέπει να είναι σε ένα ελεγχόμενο περιβάλλον και σε περίπτωση παραβίασης να γίνονται οι απαραίτητες ενέργειες.  Μίλησε συγκεκριμένα για το όραμα αναβάθμισης του Μικρολίμανου και στην ανάγκη να γίνει πιο πράσινο και καθαρό. Το όραμα της επένδυσης, όπως καθορίζεται από την ομάδα υλοποίησης είναι: «Δεδομένου ότι το Μικρολίμανο θα μεταμορφωθεί σε μαρίνα σκαφών αναψυχής και τόπος θαλάσσιων δραστηριοτήτων – επαγγελματικών, αθλητικών και αναψυχής –  η διαμόρφωση  ενός πεντακάθαρου περιβάλλοντος όσον αφορά τα νερά, τον πυθμένα και τον αέρα, αποτελεί προτεραιότητα».

Ο Νίκος Βλαχάκος, Βουλευτής Α’ Πειραιώς, Νέα Δημοκρατία  τόνισε την ανάγκη των νέων να ασχοληθούν με τη ναυτιλία, αλλά και στην ανάγκη περεταίρω ανάπτυξης του Πειραιά. Τέλος, ο Αρχιπλοίαρχος ΛΣ Κούβαρης Δρακούλης Κεντρικής Λιμενάρχης Πειραιά, τόνισε ότι το Λιμεναρχείο θα είναι αρωγός στην προσπάθεια και τις δράσεις της επιτροπής.

Συντονιστής της πρώτης εκδήλωσης ήταν ο δημοσιογράφος, Αντώνης Σρόιτερ

Υπενθυμίζεται ότι στην σύσταση Δημοτικής επιτροπής Ναυτιλίας προχώρησε ο Δήμος Πειραιά, σε μια πρώτη συνάντηση που έλαβε χώρα στο φουαγιέ του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά  στις 9 Απριλίου (2024).

(α-δ) Ο Νίκος Βλαχάκος, Βουλευτής Α’ Πειραιώς, Νέα Δημοκρατία, ο Αρχιπλοίαρχος ΛΣ Κούβαρης Δρακούλης Κεντρικής Λιμενάρχης Πειραιά και ο Νίκος Χρυσοφάκης των Ναυπηγείων Saint Nicholas και Πρόεδρος της Επιτροπής Ναυτιλίας Δήμου Πειραιά.

 

(α-δ) Ο Βλαχάκος Δημήτριος, Εντεταλμένος Δημοτικός Σύμβουλος Πληροφορικής και Νέων Τεχνολογιών & Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Ναυτιλίας Δήμου Πειραιά, ο δημοσιογράφος, Αντώνης Σρόιτερ, ο Νίκος Χρυσοφάκης των Ναυπηγείων Saint Nicholas και Πρόεδρος της Επιτροπής Ναυτιλίας Δήμου Πειραιά

 

Διακρίνονται, ο Αρχιπλοίαρχος ΛΣ Κούβαρης Δρακούλης Κεντρικής Λιμενάρχης Πειραιά, Νίκος Βλαχάκος, Βουλευτής Α’ Πειραιώς, Νέα Δημοκρατία, ο Νίκος Χρυσοφάκης των Ναυπηγείων Saint Nicholas και Πρόεδρος της Επιτροπής Ναυτιλίας Δήμου Πειραιά, Αλέξανδρος Κούρος, STUDIO NAVALE Maritime & Technical Ltd.

 

Διακρίνονται, ο Αρχιπλοίαρχος ΛΣ Κούβαρης Δρακούλης Κεντρικής Λιμενάρχης Πειραιά, ο Λευτέρης Χρυσοφάκης των Ναυπηγείων Saint Nicholas, ο δημοσιογράφος, Αντώνης Σρόιτερ

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο!