Οι στόχοι της Gazprom για το 2015

28.12.2014

Υλοποίηση του ανοίγματος προς την Κίνα, νέοι αγωγοί με έμφαση την Τουρκία αλλά και σταδιακή αποκατάσταση των σχέσεων με την Ευρώπη, βρίσκονται στην κορυφή των προτεραιοτήτων του ρωσικού γίγαντα του φυσικού αερίου Gazprom για το 2015.

Τους στόχους της ρωσικής εταιρείας αλλά και μία μικρή αναδρομή για τα κύρια γεγονότα του 2014, αναλύει στο εισαγωγικό σημείωμα που υπογράφεται από τη νέα επικεφαλής της Gazpromexport Elena Burmistrova σο τελευταίο newsletter της ρωσικής εταιρείας Gazprom για το 2014.


Σύμφωνα με την Burmistrova οι νέοι στόχοι της Gazprom για το 2015 αλλά και τα επόμενα χρόνια αφορούν σε:


Πρώτον την ολοκλήρωση και εφαρμογή της νέας συμφωνίας με την Κίνα.


Δεύτερον το σχεδιασμό και προώθηση δύο νέων αγωγών, προς την Κίνα μέσω του Δυτικού Διαδρόμου και προς την Τουρκία διασχίζοντας τη Μαύρη Θάλασσα.


Τρίτον η διατήρηση της ενεργούς παρουσίας της Gazprom στην Ευρωπαϊκή αγορά «με την ελπίδα ότι η κοινή λογική αλλά και η ανάγκη για περιβαλλοντικές βελτιώσεις θα οδηγήσουν τους ευρωπαίους ρυθμιστές να αφήσουν τους μηχανισμούς της αγοράς να λειτουργήσουν ξανά.


«Το φυσικό αέριο σε αντίθεση με τις ΑΠΕ δε χρειάζεται επιδοτήσεις. Αυτό που χρειάζεται ωστόσο είναι ίσους όρους ανταγωνισμού, ισότιμο ανταγωνισμό. Είναι λυπηρό να βλέπουμε τον 21ο αιώνα τη βιομηχανία που χρησιμοποιεί για καύσιμο τον άνθρακα να αναγεννάται, εξαιτίας της αντιπαραγωγικής νομοθεσίας, που εμποδίζει την ανάδειξη των πιο παραγωγικών σταθμών που χρησιμοποιούν το φυσικό αέριο, το πιο φιλικό προς το περιβάλλον καύσιμο. Η αγορά και η κοινή λογική πρέπει να διορθώσουν αυτήν τη στρέβλωση» καταλήγει η Burmistrova.


Στο ίδιο άρθρο η επικεφαλής της Gazpromexport σημειώνει για το 2014 ότι σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να χαρακτηριστεί μια ομαλή και εύκολη διαδρομή. Οι γεωπολιτικές αναταράξεις είχαν τις επιπτώσεις τους και στις επιχειρήσεις. Το ίδιο ισχύει και για την Gazprom αφού το 2014 δεν ήταν μια εύκολη χρονιά. Η ίδια αφιερώνει μεγάλο κομμάτι στη «συμφωνία του αιώνα» όπως χαρακτηρίζει τη συμφωνία με την Κίνα, ενώ εκτενής αναφορά γίνεται και στη συμφωνία με την Τουρκία, «το δεύτερο μεγαλύτερο πελάτη της Gazprom στην Ευρώπη».


Η κρίση αλλά και οι καιρικές συνθήκες μείωσαν τη ζήτηση και άρα τις εξαγωγές προς την Ευρώπη, οι οποίες αντιμετώπισαν τον επιπλέον κίνδυνο της Ουκρανίας.


Τέλος ιδιαίτερη μνεία γίνεται στις προσπάθειες που γίνονται από τη Gazprom ώστε να προωθηθεί η χρήση του φυσικού αερίου ως καύσιμο για τις μεταφορές.


Πηγή:http://www.capital.gr/

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο!