Οι “χρυσές” startups των Ελλήνων της διασποράς

13.04.2025

Οι startups με ελληνικές ρίζες στο εξωτερικό προσελκύουν ολοένα και μεγαλύτερο επενδυτικό ενδιαφέρον, με τις χρηματοδοτήσεις να αγγίζουν τα 852 εκατ. δολάρια μέσα στο πρώτο τρίμηνο του έτους. Το οικοσύστημα των Ελλήνων της διασποράς αναδεικνύεται σε σημαντικό πόλο καινοτομίας, προσελκύοντας διεθνείς επενδυτές που “ποντάρουν” στη δυναμική τους.

Οι ελληνικής καταγωγής ιδρυτές startups αξιοποιούν τις παγκόσμιες τάσεις στην τεχνολογία και τις επιχειρήσεις, δημιουργώντας εταιρείες με ισχυρή προοπτική ανάπτυξης. Το έντονο ενδιαφέρον των επενδυτών αποτυπώνεται όχι μόνο στα υψηλά ποσά χρηματοδότησης, αλλά και στην εμπιστοσύνη που δείχνουν σε εταιρείες με ελληνικό DNA.

Παραδείγματα επιτυχημένων ελληνικών startups στο εξωτερικό περιλαμβάνουν εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην τεχνητή νοημοσύνη, στο healthtech και το fintech. Οι επενδυτικοί γύροι των τελευταίων μηνών καταδεικνύουν τη δυναμική αυτών των επιχειρήσεων και την ικανότητά τους να προσελκύσουν κεφάλαια από μεγάλα VCs και κολοσσούς, όπως το Sequoia Capital και η Nvidia.

Ο ρόλος της ελληνικής διασποράς στην παγκόσμια startup σκηνή αναμένεται να ενισχυθεί περαιτέρω, με ολοένα και περισσότερους επενδυτές να αναζητούν νέες ευκαιρίες σε επιχειρήσεις που συνδυάζουν την καινοτομία με το ελληνικό ταλέντο.

Οι μεγαλύτεροι γύροι
Σύμφωνα με στοιχεία του Marathon Venture Capital, μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2025 startups με Έλληνα ιδρυτή αλλά χωρίς παρουσία στην Ελλάδα άντλησαν συνολικά 852 εκατ. δολ. σε 10 γύρους χρηματοδότησης. Αντίθετα, οι νεοφυείς επιχειρήσεις με παρουσία στην Ελλάδα συγκέντρωσαν μόλις 39 εκατ. δολ. σε 13 γύρους.

Η μεγαλύτερη χρηματοδότηση του τριμήνου κατευθύνθηκε στη Saronic Technologies, με co-founder τον Ντίνο Μαυρούκα και έδρα το Όστιν του Τέξας. Η εταιρεία, που ειδικεύεται στην κατασκευή αυτόνομων μη επανδρωμένων σκαφών (ASV) για το Αμερικανικό Ναυτικό, άντλησε 600 εκατ. δολ. σε έναν γύρο χρηματοδότησης Series C, με επικεφαλής τον Elad Gil. Ο επενδυτής και επιχειρηματίας έχει στο χαρτοφυλάκιό του εταιρείες όπως οι Airbnb, Coinbase, Checkr, Gusto, Instacart, OpenDoor, Pinterest, Square, Stripe και Wish. Η πιο πρόσφατη αυτή επένδυση τετραπλασίασε την αποτίμηση της Saronic μόλις επτά μήνες μετά την ανάδειξή της σε “μονόκερο”, τον Ιούλιο του 2024.

Ακολουθεί η Reflection AI Inc., μια startup που ιδρύθηκε από τους πρώην ερευνητές της Google DeepMind, Ιωάννη Αντώνογλου και Misha Laskin. Η εταιρεία ανακοίνωσε μια χρηματοδότηση ύψους 130 εκατ. δολ. την πρώτη κιόλας μέρα της επίσημης λειτουργίας της, ενώ άντλησε το κεφάλαιο σε δύο γύρους: του πρώτου γύρου (seed), ύψους 25 εκατ. δολ., ηγήθηκε το Sequoia Capital και το CRV, ενώ ο δεύτερος (Series A), ύψους 105 εκατ. δολ., είχε επικεφαλής τις CRV και Lightspeed Venture Partners. Ωστόσο οι γύροι χρηματοδότησης της Reflection AI προσέλκυσαν και άλλους σημαντικούς επενδυτές. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται ο επενδυτικός βραχίονας της Nvidia Corp., ο συνιδρυτής του LinkedIn, Reid Hoffman, καθώς και ο διευθύνων σύμβουλος της Scale AI Inc., Alexandr Wang. Μέσω της τεχνητής νοημοσύνης οι δημιουργοί της εταιρείας, η οποία πλέον αποτιμάται στα 555 εκατ. δολ., επιχειρούν να αναπτύξουν ένα αυτόνομο εργαλείο προγραμματισμού, βασισμένο στην τεχνητή νοημοσύνη.

Η τρίτη μεγαλύτερη χρηματοδότηση των τριών πρώτων μηνών του 2025 ήταν εκείνη της RoomPriceGenie, η οποία άντλησε 75 εκατ. δολ. σε έναν Growth γύρο χρηματοδότησης, με lead investor τη Five Elms Capital. Στο πλαίσιο της επόμενης φάσης ανάπτυξής της, η RoomPriceGenie ανακοίνωσε τον διορισμό του Chas Scarantino ως CEO. Ο συνιδρυτής και σημερινός διευθύνων σύμβουλος, Άρης Ανδρικόπουλος, θα αναλάβει τον ρόλο του Chief Strategy Officer (CSO), εστιάζοντας στην καινοτομία προϊόντων και τις στρατηγικές συνεργασίες. Η RoomPriceGenie είναι μια πάροχος συστημάτων διαχείρισης εσόδων (RMS) για ανεξάρτητα ξενοδοχεία και ομίλους και με τη χρηματοδότηση που εξασφάλισε θα υποστηρίξει τη διεθνή επέκτασή της και την περαιτέρω ενίσχυση της πλατφόρμας της. Η εταιρεία έχει αποκτήσει μια παγκόσμια παρουσία, με σχεδόν 100 υπαλλήλους και 3.000 πελάτες ξενοδοχείων σε 65 χώρες.

Στη “χρυσή” λίστα προστίθεται και η Comulate, μια εταιρεία τεχνολογίας με co-founder τον Μιχάλη Ματθαιάκη και έδρα το Σαν Φρανσίσκο, που αξιοποιεί την τεχνητή νοημοσύνη για τον μετασχηματισμό της ασφαλιστικής βιομηχανίας. Η εταιρεία ανακοίνωσε την ολοκλήρωση ενός γύρου χρηματοδότησης Series B, ύψους 20 εκατ. δολ., με επικεφαλής τις Bond και Workday Ventures.

Η Brainomix, μια spinout εταιρεία του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης με ιδρυτή τον Δρα Μιχάλη Παπαδάκη, άντλησε 18 εκατ. δολ. σε έναν γύρο χρηματοδότησης Series C, με συμμετοχή νέων και υφιστάμενων επενδυτών, μεταξύ των οποίων το Boehringer Ingelheim Venture Fund. Η εταιρεία έχει αναπτύξει την πλατφόρμα Brainomix 360 Stroke, που βελτιστοποιεί τη διάγνωση και θεραπεία εγκεφαλικών επεισοδίων μέσω AI. Η τεχνολογία της, εγκεκριμένη από το NICE, έχει εγκατασταθεί σε περισσότερα από 300 νοσοκομεία και εκτιμάται ότι έχει ωφελήσει πάνω από 1,5 εκατομμύριο ασθενείς. Η εταιρεία ιδρύθηκε το 2024 και δραστηριοποιείται σήμερα σε περισσότερες από 20 χώρες παγκοσμίως, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ.

Χρηματοδοτήσεις ανά στάδιο
Από τους 10 γύρους χρηματοδότησης που αφορούσαν startups Ελλήνων της διασποράς, οι 4 γύροι αφορούσαν το seed stage, με μέση χρηματοδότηση 3,4 εκατ. δολ., οι 4 γύροι αφορούσαν εταιρείες σε growth stage, με μέση χρηματοδότηση 178,3 εκατ. δολ., και οι 2 γύροι ήταν Series A, με μέση χρηματοδότηση 62,5 εκατ. δολ. Από την άλλη, από τους 13 γύρους που σήκωσαν startups με παρουσία στην Ελλάδα, οι 12 αφορούσαν startups seed σταδίου, με τη μέση χρηματοδότηση να διαμορφώνεται στα 2,7 εκατ. δολ., και η μία (Nodes & Links) το growth στάδιο, με ύψος χρηματοδότησης τα 12 εκατ. δολ.

Σημειωτέον ότι στο πρώτο τρίμηνο καταγράφηκαν και τέσσερα exits: των Flexfin, που εξαγοράστηκε από την Alpha Bank, Transifex (από την XTM International), Cyberscope (από την TAC Security) και Expand Network (από την Blockdaemon).

της Ελευθερίας Πιπεροπούλου

πηγή:capital.gr

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο!