Οι Χούθι στέλνουν ταμείο τους εφοπλιστές

06.01.2024

H έκρυθμη κατάσταση στην Ερυθρά Θάλασσα με τις επιθέσεις των Χούθι σε εμπορικά και δεξαμενόπλοια, τα οποία πλέον εκτελούν τον «περίπλου του Μαγγελάνου» αντί να επιβαρύνει τους εφοπλιστές, τους «στέλνει ταμείο».

Ο λόγος απλός. Μέσα σε διάστημα λίγων ημερών, οι ναύλοι για τη μεταφορά εμπορευματοκιβωτίων έχουν υπερδιπλασιαστεί. Οι τιμές για τις μεταφορές από Ασία προς τις χώρες της Μεσογείου προς το παρόν καταγράφουν αύξηση 123%, ενώ για πιο βόρεια στην Ευρώπη, η αύξηση φθάνει και πάνω από 160%.

Έτσι η ισοδύναμη μονάδα 20 ποδών (TEU) για μια ενδεικτική διαδρομή από λιμάνι της Κίνας προς λιμάνι της Μεσογείου έχει ευξηθεί σε 3.490 δολάρια, έναντι 1.570 δολάρια στις 15 Δεκεμβρίου.

Σύμφωνα με τους αναλυτές της αγοράς εμπορευμάτων είναι βέβαιο ότι οι αυξήσεις αυτές θα μετακυλιστούν, σχεδόν εξ’ ολοκλήρου, στην κατανάλωση, όχι μόνο για το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο που φαίνεται από κάποιες μικρές, προς το παρόν, ανοδικές αντιδράσεις, αλλά και στα τρόφιμα, κυρίως εξαγώγιμα φρούτα και λαχανικά αλλά και εμπορεύματα που αποτελούν χρηματιστηριακά είδη.

Σημειώνεται ότι ο συνολικός δείκτης των ναύλων, μόνο στο τελευταίο πενθήμερο αυξήθηκε κατά 40% και έχει φθάσει σε επίπεδο υψηλότερο και από αυτό του Οκτωβρίου του 2022. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι η Mediterranean Shipping Company, η οποία είναι η μεγαλύτερη εταιρεία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων, εφάρμοσε χρεώσεις έκτακτης ανάγκης 1.500 ως 2.000 δολαρίων ανά TEU.
πηγή:liberal.gr

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο!