Οι Χούθι έριξαν την μετοχή της Maersk

08.02.2024

Μειωμένη κατά 14% διαπραγματευόταν η μετοχή  του δανέζικου ναυτιλιακού κολοσσού Maersk κατά το άνοιγμα των συναλλαγών της Πέμπτης 08 Φεβρουαρίου 2024, καθώς η εταιρεία ανακοίνωσε  κέρδη τέταρτου τριμήνου κατώτερα των προσδοκιών, με τα EBITDA για την περίοδο των τριών μηνών να πέφτουν στα 839 εκατ. δολάρια έναντι 1,13 δισ. δολαρίων που ανέμεναν οι αναλυτές.

Ειδικότερα, σε  ανακοίνωση της εταιρείας αναφέρεται ότι «το διοικητικό της συμβούλιο αποφάσισε να αναστείλει αμέσως το πρόγραμμα επαναγοράς μετοχών» λόγω της αβεβαιότητας.

Να σημειωθεί ότι οι παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού αντιμετωπίζουν σοβαρές διαταραχές από τα τέλη του 2023, αφού μεγάλες ναυτιλιακές εταιρείες άρχισαν να εκτρέπουν τα δρομολόγια μακριά από την Ερυθρά Θάλασσα μετά από μια σειρά επιθέσεων των ανταρτών Χούθι της Υεμένης.

«Ο αντίκτυπος αυτής της κατάστασης προκαλεί νέα αβεβαιότητα για το πώς αυτό θα εξελιχθεί από την άποψη των κερδών καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος Vincent Clerc και συμπλήρωσε: «Έχουμε πολύ περιορισμένη ορατότητα ως προς το αν πρόκειται για μια κατάσταση που θα επιλυθεί μέσα σε λίγες εβδομάδες ή μήνες ή αν είναι κάτι που θα μας απασχολήσει για ολόκληρο το έτος».

Ανησυχία ΟΟΣΑ

Οι εκτροπές των πλοίων για λόγους ασφάλειας έχουν ανεβάσει τους χρόνους παράδοσης  άρα και το κόστος, σημειώνουν κύκλοι του ΟΟΣΑ  εκφράζοντας παράλληλα την ανησυχία τους «ότι αυτό θα μπορούσε να αυξήσει τον πληθωρισμό».

Οι ίδιοι κύκλοι του  Οργανισμός εκτιμούν  πως η πρόσφατη αύξηση των τιμών των θαλάσσιων εμπορευματικών μεταφορών κατά 100% θα μπορούσε να οδηγήσει τον πληθωρισμό, στις τιμές των εισαγωγών σε 38 χώρες μέλη του, να αυξάνεται κατά σχεδόν 5 ποσοστιαίες μονάδες.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο!