Ο Πρόεδρος Νουρσουλτάν Ναζαρμπάγιεφ και η επιτυχία του Καζακστάν.
Την 1 Δεκεμβρίου στη χώρα γιόρτασαν την ημέρα του πρώτου Προέδρου
Με τη συνεχόμενη οικονομική ανάπτυξη, την πολιτική και οικονομική σταθερότητα, αλλά και με την ενότητα των κατοίκων, το Καζακστάν γιόρτασε για τρίτη φορά την ημέρα του πρώτου Προέδρου της χώρας.Η γιορτή αυτή προτάθηκε το Δεκέμβριο του 2011 στη Γερουσία του Κοινοβουλίου της Δημοκρατίας από μια ομάδα κοινοβουλευτικών, οι οποίοι πρότειναννα καθιερωθεί η 1η Δεκεμβρίου ως Εθνική γιορτή.
Την 1 Δεκεμβρίου του 1991 στη χώρα διεξήχθησανοιπρώτες γενικές εκλογές. Τότε η πλειοψηφία επέλεξε τον Νουρσουλτάν Ναζαρμπάγιεφ ως Πρόεδρο της Σοβιετικής Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας του Καζακστάν. Αυτό ήταν ένα σημάδι της εμπιστοσύνης του λαού προς τον ηγέτη της χώρας. Από εκείνη την ημέρα, ο αρχηγός του κράτους έλαβε την εξουσία απευθείας από το λαό, κερδίζοντας την υποστήριξη των 98.7 \% του εκλογικού σώματος. Έτσι, η 1η Δεκεμβρίου επιλέχτηκε ως η πιο κατάλληλη ημερομηνία για αυτή τη γιορτή.
Στις 10 Δεκεμβρίου του 1991, ο Ναζαρμπάγιεφ υπέγραψε το νόμο για τη μετονομασία της Σοβιετικής Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας του Καζακστάν σε Δημοκρατία του Καζακστάν και την ίδια μέρα στην πόλη Αλματί έγινε η ορκωμοσία του Προέδρου. Ο Ναζαρμπάγιεφ ορκίστηκε να εξυπηρετεί πιστά τον λαό της πολυεθνικής Δημοκρατίας, να ακολουθεί αυστηρά το Σύνταγμα της χώρας, να σέβεται τα δικαιώματα και τις ελευθερίες των πολιτών και να ασκεί έντιμα τα καθήκοντά του ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
Έξι ημέρες μετά, στις 16 Δεκεμβρίου του 1991, το Ανώτατο Συμβούλιο ανακήρυξε την ανεξαρτησία του Καζακστάν. Από τότε, ο Πρόεδρος είχε αρχίσει να δημιουργεί μια νέα χώρα, σε εκείνα τα δύσκολα χρόνια, όταν μετά από την κατάρρευση της ΕΣΣΔ το 1991 στο μετασοβιετικό χώρο κυριαρχούσε σύγχυση και αβεβαιότητα. Τότε, κατά την σημαντικότερη περίοδο της ιστορίας, ελάχιστοι πίστευαν ότι το Καζακστάν μπορεί να επιβιώσει ως κυρίαρχο κράτος. Ωστόσο, ο Πρόεδρος είχε επιλέξει τη σωστή κατεύθυνση για την ανάπτυξη της χώρας. Σήμερα, η Δημοκρατία του Καζακστάν είναι διεθνώς αναγνωρισμένο κράτος, με πολλά φιλόδοξα σχέδια. Όλα αυτά τα επιτεύγματα του σύγχρονου Καζακστάν σε μεγάλο βαθμό πραγματοποιήθηκαν χάρη στην πολιτική βούληση, το θάρρος, τη διορατικότητα και την αποφασιστικότητα του Προέδρου Νουρσουλτάν Ναζαρμπάγιεφ.
Το Καζακστάν είχε την τύχη να έχει έναν ηγέτη με μεγάλο κύρος σε όλο τον κόσμο. Στις 29 του Αυγούστου του 1991 ο Πρόεδρος υπέγραψε ένα διάταγμα που έθετε τέλος στο πολύγωνο των πυρηνικών δοκιμών στο Σεμιπαλατίνσκ, εγκαταλείποντας με αυτόν τον τρόπο οικειοθελώς το τέταρτο μεγαλύτερο πυρηνικό οπλοστάσιο στον κόσμο.
Τα τελευταία 20 χρόνια ο Πρόεδρος του Καζακστάν αποφάσισε να μεταφέρει την πρωτεύουσα από την πόλη Αλμάτι στην Αστανά, αλλάζοντας έτσι την εικόνα ολόκληρου του κράτους. Ταυτόχρονα, η ευελιξία, μια έμφυτη συναίσθηση ευθύνης, το στρατηγικό ταλέντο και η επιμονή του Νουρσουλτάν Ναζαρμπάγιεφ, έχουν ανεβάσει το κύρος της χώρας στη διεθνή σκηνή. Για αυτό η σημερινή επιτυχία του Καζακστάν σε μεγαλύτερο βαθμό οφείλεται στον Πρόεδρο της χώρας.
Ο Πρόεδρος κατάφερε να ενώσει το πολυεθνικό κράτος και στο Καζακστάν δεν υπήρξαν συγκρούσεις μεταξύ των διαφόρων εθνοτήτων, ο λαός διατήρησε την αίσθηση της πατρίδας με την οποία εξασφαλίζονται η ενότητα της χώρας, η προστασία του Συντάγματος, τα ανθρώπινα δικαιώματα και οι ελευθερίες. Επί του Προέδρου έγινε και η εισαγωγή του εθνικού νομίσματος «τεγκέ», δημιουργήθηκαν μεταρρυθμίσεις στη φορολογία και στο τραπεζικό σύστημα καθώς επίσης στον τομέα της εκπαίδευσης και της υγείας. Επίσης ο Πρόεδρος έχει δημιουργήσει το θεσμό της έγκρισης από τη Συνέλευση των λαών του Καζακστάν, η οποία στοχεύει στη σταθερότητα της κοινωνίας.
Ως ο ιδρυτής της μοναδικής στον κόσμο πλατφόρμας διαλόγου, του Συνεδρίου των ηγετών παγκοσμίων και παραδοσιακών θρησκειών, ο Νουρσουλτάν Ναζαρμπάγιεφ κατάφερε να μετατρέψει αυτού του είδους το θρησκευτικό φόρουμ σε μία από τις πιο αποτελεσματικές μηχανές της παγκόσμιας αλληλοεπίδρασης των πνευματικών αξιών. Το ψήφισμα του ΟΗΕ εξάρει τη συμβολή του Συνεδρίου στην προώθηση του διαλόγου μεταξύ θρησκειών και πολιτισμών.
Με το διάταγμα του Ν. Ναζαρμπάγιεφ ιδρύθηκε για πρώτη φορά ένα Εθνικό ταμείο, το οποίο σε μια περίοδο παγκόσμιας οικονομικής κρίσης διατήρησε τη σταθερότητα στη χώρα και έτσι εφαρμόστηκαν πλήρως τα κοινωνικά προγράμματα για την προστασία των πολιτών. Ιδιαίτερη προσοχή δίνεται στην ανάπτυξη του αθλητισμού και χάρη στην υποστήριξη του Προέδρου, το Καζακστάν καταλαμβάνει μια άξια θέση στην παγκόσμια αθλητική σκηνή, σε διάφορα είδη σπορ. Στις αρχές του 2011, στο Καζακστάν διεξήχθησαν με μεγάλη επιτυχία οι VII Χειμερινοί αγώνες της Ασίας, για πρώτη φορά σε μετασοβιετικό χώρο.
Με αποφασιστικότητα και θάρρος, σταθερά και ουσιαστικά ο Νουρσουλτάν Ναζαρμπάγιεφ πραγματοποιούσε μια πολύπλευρη πολιτική με στόχο την αναγνώριση του Καζακστάν από την παγκόσμια κοινότητα. Συμμετείχε έμπρακτα στην ανάπτυξη διπλωματικών σχέσεων, στη συνεργασία με έγκυρους διεθνείς οργανισμούς όπως ο ΟΗΕ, ο ΟΑΣΕ, η ΕΕ και το ΔΝΤ. Το 1992 το Καζακστάν έγινε μέλος του Οργανισμού για την ασφάλεια και τη συνεργασία στην Ευρώπη. Το 2010, το Καζακστάν έγινε το πρώτο από όλα τα κράτη της Κοινοπολιτείας Ανεξάρτητων Κρατών (ΚΑΚ), που πήρε την Προεδρία του ΟΑΣΕ, ενώ η Αστανά φιλοξένησε την ιστορική Διεθνή διάσκεψη κορυφής. Αυτό συνέβη χάρη στην τεράστια διεθνή αξιοπιστία του ίδιου του αρχηγού του κράτους. Το Καζακστάν, επίσης, προήδρευσε επιτυχώς σε μεγάλους διεθνείς οργανισμούς, όπως ο Οργανισμός Ισλαμικής Διάσκεψης και ο Οργανισμός Συνεργασίας της Σαγκάης (SCO). Επιπλέον, το κράτος έχει ηγετική θέση στην ΚΑΚ. Η ιδέα της δημιουργίας μιας Ευρασιατικής Ένωσης ανακοινώθηκε για πρώτη φορά από τον Πρόεδρο του Καζακστάν στις 29 Μαρτίου του 1994, στην ομιλία του στη Νομική Σχολή του Κρατικού Πανεπιστημίου της Μόσχας Λομονόσωφ. Όλα αυτά τα χρόνια, ο Νουρσουλτάν Ναζαρμπάγιεφ με επιμονή και συνέπεια προωθούσε τη διαδικασία ενοποίησης. Σήμερα η ευρασιατική ιδέα έχει αναγνωριστεί ευρέως από τη διεθνή κοινότητα. Δημιουργήθηκαν η Τελωνειακή Ένωση και ο Κοινός Οικονομικός Χώρος. Τον Οκτώβριο του 2014 το Καζακστάν εντάχθηκε στις τάξεις των χωρών που συμμετέχουν στο φόρουμ «Ασία-Ευρώπη» και έγινε έτσι πλήρες μέλος του μεγαλύτερου οργανισμού που ενώνει τις χώρες της Ανατολικής Ασίας και της Ευρώπης.
Και τώρα άλλη μια ιστορική επιτυχία: η πρωτεύουσα του Καζακστάν Αστάνα θα φιλοξενήσει τη σημαντικότερη διεθνή έκθεση «EXPO – 2017». Για πρώτη φορά στην ιστορία η έκθεση θα διεξαχθεί στην Κεντρική Ασία. Το θέμα της έκθεσης «EXPO 2017» είναι «Το ενεργειακό μέλλον» και αφορά παγκόσμια ζητήματα και προβλήματα, που σχετίζονται με την ενέργεια και έχουν άμεσο αντίκτυπο σε όλους τους τομείς της ανθρώπινης δραστηριότητας. Η έκθεση θα διαρκέσει από τις 10 Ιουνίου έως τις 10 Σεπτεμβρίου του 2017. Σύμφωνα με τα μέσα ενημέρωσης, η έκθεση «EXPO» είναι τόσο σημαντική όσο σχεδόν οι Ολυμπιακοί Αγώνες και το Παγκόσμιο Κύπελλο.
Το όνομα του Νουρσουλτάν Ναζαρμπάγιεφ είναι γνωστό και στις σχέσεις του Καζακστάν με την Ελλάδα. Κατά τη πολύχρονη φιλία αυτών των δύο χωρών υπήρξαν πολλοί Έλληνες οι οποίοι βραβεύτηκαν σύμφωνα με διάταγμα του Προέδρου του Καζακστάν. Το 2009-2010 υπήρξε στενή συνεργασία στα πλαίσια των εργασιών του ΟΑΣΕ.
Είναι γνωστό ότι η φύση του ανθρώπου εκδηλώνεται και στις σχέσεις του με τους άλλους ανθρώπους. Ο αρχηγός του κράτους εκπροσωπεί όλο το λαό του και οι σχέσεις του με τους συμπατριώτες, συναδέλφους, ξένους εταίρους είναι εξαιρετικές. Μπορούμε να πούμε ότι αυτός είναι το πρωτοφανές φαινόμενο στη χώρα, ο άνθρωπος με τη μεγάλη ψυχή.
Το Καζακστάν είναι μία από τις ηγετικές χώρες της Κοινοπολιτείας Ανεξαρτήτων Κρατών, κρίνοντας από το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν ανά κάτοικο. Τη σωστή κοινωνική και οικονομική πολιτική της χώρας αυτής επιβεβαιώνουν όλα τα μεγάλα διεθνή πρακτορεία. Το 2014 η χώρα συμπεριελήφθη στην ετήσια κατάταξη «Doing business» της Παγκόσμιας Τράπεζας και του Διεθνούς Οργανισμού χρηματοδότησης (IFC), καθώς και στην κατάταξη ανταγωνιστικότητας του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ όπου κατέλαβε την 50η θέση.
Επί της προεδρίας του Ναζαρμπάγιεφ δόθηκε ιδιαίτερη προσοχή στην εκπαίδευση. Έτσι, οι πολιτικές αλλαγές και η οικονομική ανάπτυξη επιτεύχθηκαν και χάρη στην ενεργή επαγγελματική κατάρτιση της νεολαίας, στο πλαίσιο της προεδρικής υποτροφίας «Μπολασάκ», η οποία δίνει τη δυνατότητα στους κατοίκους της χώρας να φοιτούν δωρεάν σε ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα σε τριάντα χώρες του εξωτερικού και στη συνέχεια να χρησιμοποιούν αυτές τις γνώσεις προς όφελος της πατρίδας.
Με λίγα λόγια, υπό την ηγεσία ενός τέτοιου πολιτικού σαν τον Νουρσουλτάν Ναζαρμπάγιεφ, η χώρα κινείται σταθερά προς την πρόοδο και αναπτύσσεται συνεχώς.
Η Ημέρα του πρώτου Προέδρου του Καζακστάν δεν έχει καθόλου προσωπική σημασία. Η γιορτή αυτή αντιπροσωπεύει το πιο σημαντικό στάδιο της εθνικής ταυτότητας του λαού του Καζακστάν. Ο Πρόεδρος έχει δηλώσει ότι «Ένα ισχυρό κράτος δεν ασχολείται με την πολιτική της επιβίωσης, αλλά με τον σχεδιασμό, την ανάπτυξη και την οικονομική πρόοδο». Σήμερα το Καζακστάν εφαρμόζει βαθμιαία μια νέα στρατηγική σύμφωνα με την οποία μέχρι το 2050, η χώρα θα πρέπει να έχει εισαχθεί στις τριάντα πιο αναπτυγμένες χώρες του κόσμου.
Η ιστορία της Ημέρας του πρώτου Προέδρου του Καζακστάν πηγάζει από την εποχή κατά την οποία διαμορφωνόταν η εθνική ταυτότητα. Στις 16 Δεκεμβρίου του 2014, χάρη στον αρχηγό του κράτους Νουρσουλτάν Ναζαρμπάγιεφ, η χώρα θα γιορτάζει την 23η επέτειο της Ανεξαρτησίας της νεαρής Δημοκρατίας.