Ντ. Τραμπ : Γενναία επιχορήγηση 150 δισ. δολαρίων προς τη ναυπηγική βιομηχανία των ΗΠΑ
Στα 150 δισ. δολάρια φτάνει η “προίκα” που ετοιμάζεται να δώσει ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντοναλντ Τράμπ στη ναυπηγική βιομηχανία της χώρας ώστε να την αναζωογονήσει με στόχο τη μείωση της κινεζικής επιρροής στη παγκόσμια ναυτιλιακή βιομηχανία.
Σύμφωνα με προσχέδιο ενημερωτικού δελτίου του Λευκού Οίκου στο οποίο είχε πρόσβαση το Reuters, το εκτελεστικό διάταγμα που ετοιμάζεται για την ναυπηγική βιομηχανία των ΗΠΑ περιλαμβάνει 18 σημεία, μεταξύ των οποίων η χρηματοδότηση της πρωτοβουλίας μέσω τελών σε εισαγωγές που μεταφέρονται με κινεζόκτητα πλοία.
Προβλέπεται, επίσης, η δημιουργία ενός “Ταμείου Θαλάσσιας Ασφάλειας”, που θα λειτουργεί ως ειδική πηγή χρηματοδότησης, καθώς και κίνητρα για την κατασκευή πλοίων, όπως φορολογικές ελαφρύνσεις, επιχορηγήσεις και δάνεια.
“Ο Λευκός Οίκος δημιουργεί ένα γραφείο στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας για να ηγηθεί μιας συνολικής κυβερνητικής προσπάθειας ενίσχυσης της ναυπηγικής βιομηχανικής”, αναφέρει το έγγραφο, στον απόηχο της ανακοίνωσης του Τραμπ για το σχέδιο αυτό κατά την ομιλία του στο Κογκρέσο την περασμένη Τρίτη.
Αμερικανοί νομοθέτες, τόσο Ρεπουμπλικάνοι όσο και Δημοκρατικοί, έχουν προειδοποιήσει εδώ και χρόνια για την αυξανόμενη κινεζική κυριαρχία στις θαλάσσιες μεταφορές και τη φθίνουσα ετοιμότητα του αμερικανικού ναυτικού.
Το επερχόμενο εκτελεστικό διάταγμα φαίνεται να βασίζεται σε προτάσεις που έχουν ήδη κατατεθεί στο Κογκρέσο, συμπεριλαμβανομένων νομοσχεδίων με διακομματική υποστήριξη.
Η πρωτοβουλία του Τραμπ έρχεται δύο μήνες μετά την ολοκλήρωση μιας σχεδόν ετήσιας έρευνας από την κυβέρνηση Μπάιντεν, ύστερα από αίτημα του συνδικάτου United Steelworkers και άλλων εργατικών ενώσεων. Η έρευνα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η Κίνα χρησιμοποιεί αθέμιτες πολιτικές και πρακτικές για να κυριαρχήσει στον ναυτιλιακό τομέα.
Ο Μάικλ Βέσελ, πρόεδρος του Wessel Group και συντονιστής της έρευνας βάσει του άρθρου 301 του Trade Act του 1974, χαρακτήρισε την ανακοίνωση του Τραμπ ως μια “ενθαρρυντική κίνηση” μετά από χρόνια προσπαθειών των συνδικάτων να αναζωογονήσουν τη ναυπηγική βιομηχανία των ΗΠΑ.
“Μπορούμε ακόμα να είμαστε οι ηγέτες της παγκόσμιας βιομηχανίας – αλλά μόνο αν δράσουμε”, δήλωσε. “Τώρα είναι η ώρα ο Τραμπ να μετατρέψει τα λόγια σε πράξεις και να τηρήσει τις δεσμεύσεις του”.
Ο Μάικ Ουόλτζ, σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Τραμπ και πρώην Ρεπουμπλικανός βουλευτής της Φλόριντα, είχε καταθέσει πέρυσι νομοσχέδιο μαζί με τον Δημοκρατικό γερουσιαστή Μαρκ Κέλι από την Αριζόνα, με στόχο την αναζωογόνηση της εμπορικής και στρατιωτικής ναυπηγικής βιομηχανίας των ΗΠΑ.
Την περασμένη Τρίτη εξάλλου, ο Τραμπ χαιρέτισε τη συμφωνία της αμερικανικής επενδυτικής εταιρείας BlackRock, να προχωρήσει στην εξαγορά του μεγαλύτερου μέρους των λιμενικών δραστηριοτήτων του ομίλου CK Hutchison αντί των 22,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Η συμφωνία θα δώσει στον αμερικανικό όμιλο τον έλεγχο σημαντικών λιμανιών στη Διώρυγα του Παναμά, τη στιγμή που ο Λευκός Οίκος πιέζει για την απομάκρυνση της κινεζικής επιρροής από στρατηγικές λιμενικές υποδομές.
“Η κυβέρνησή μου θα ανακτήσει τον έλεγχο της Διώρυγας του Παναμά και ήδη έχουμε ξεκινήσει τη διαδικασία”, δήλωσε ο Τραμπ στο Κογκρέσο.
Η ανακοίνωση της BlackRock έρχεται μετά την εκ νέου κατάθεση διακομματικού νομοσχεδίου που απαιτεί από τον Υπουργό Εξωτερικών και τον Υπουργό Άμυνας των ΗΠΑ να αναπτύξουν στρατηγική για την παρακολούθηση των κινεζικών επενδύσεων και εξαγορών σε στρατηγικά λιμάνια.
Άλλα μέτρα του προσχεδίου περιλαμβάνουν την εντολή προς το Υπουργείο Κυβερνητικής Αποτελεσματικότητας, υπό τον Έλον Μασκ, να αναθεωρήσει τις διαδικασίες κρατικών προμηθειών, συμπεριλαμβανομένων αυτών του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ, την αύξηση των μισθών των εργαζομένων σε ναυπηγεία πυρηνικών πλοίων και την ανάπτυξη στρατηγικής ασφαλείας για την Αρκτική.
του Γιώργου Σ. Σκορδίλη
capital.gr