Ναυτιλιακή Σύνοδος Κορυφής-Κικίλιας: Νέο νομοσχέδιο για τη ναυτική εκπαίδευση
Με γνώμονα τις προκλήσεις της εποχής όπως η απανθρακοποίηση και τα νέα καύσιμα, πραγματοποιήθηκε με επιτυχία στο Ωδείο Αθηνών, η Ναυτιλιακή Σύνοδος Κορυφής με τίτλο «Shaping the Future of Shipping Summit: Navigating global megatrends, mitigating risk and the role of shipping in delivering economic security and prosperity». Το “παρών” έδωσαν ηγέτες του παγκόσμιου ναυτιλιακού κλάδου, αλλά και υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη.
Από την πλευρά του, ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Βασίλης Κικίλιας, τόνισε τη σημασία της συνεργασίας δημόσιου και ιδιωτικού τομέα για την επιτυχή μετάβαση της ναυτιλίας στη νέα εποχή, υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα τον καθοριστικό ρόλο της Ελλάδας που είχε και θα έχει στη διαμόρφωση του παγκόσμιου ναυτιλιακού γίγνεσθαι, δεδομένης της αρχαίας ναυτικής παράδοσης αλλά και της σημερινής δυναμικής του ελληνικού στόλου, που αριθμεί 5.800 πλοία και αποτελεί περίπου το 20% του παγκόσμιου στόλου. Εκτός των άλλων, ο Υπουργός έθεσε και το ζήτημα της ανταγωνιστικότητας της ευρωπαϊκής ναυτιλίας, ζητώντας στήριξη από την Ε.Ε., επισημαίνοντας ότι οποιαδήποτε μετάβαση προς την πράσινη ναυτιλία θα πρέπει να συνοδεύεται από ρεαλιστικά μέτρα και διάλογο, χωρίς να πλήττεται η βιωσιμότητα του κλάδου.
Την ίδια ώρα απαντώντας σε ερώτηση για το θέμα της έλλειψης αξιωματικών και της προσέλκυσης νέων στο ναυτικό επάγγελμα, ο κ. Κικίλιας αποκάλυψε πως το φθινόπωρο κατατίθεται νέο νομοσχέδιο για τη ναυτική εκπαίδευση. Πιο συγκεκριμένα, τόνισε ότι “Η ναυτιλία μπορεί να προσφέρει καλά αμειβόμενες και αξιοπρεπείς θέσεις εργασίας, με δυνατότητες επαγγελματικής και οικογενειακής αποκατάστασης. Θέλουμε να ενισχύσουμε τη σύνδεση της νέας γενιάς με το ναυτικό επάγγελμα, δημιουργώντας ένα σύγχρονο και λειτουργικό πλαίσιο ναυτικής εκπαίδευσης”.
Ενώ, ολοκληρώνοντας, ο ίδιος εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να διαδραματίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στη διεθνή ναυτιλία, ενισχύοντας παράλληλα την κοινωνική συνοχή και την εθνική οικονομία.