Μέρκελ υπέρ Γιουνκερ για πρόεδρο Ευρωπαϊκής Επιτροπής

28.02.2014

Ένα πρόσωπο ιδιαίτερα… γνώριμο στην Ελλάδα έρχεται να θέσει υποψηφιότητα για τη διεκδίκηση της θέσης του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις ευρωεκλογές του Μαΐου.


 

Ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ κατάφερε να εξασφαλίσει την υποστήριξη της μεγαλύτερης συντηρητικής παράταξης της Γερμανίας και υπέβαλε πλέον επίσημα την υποψηφιότητά του για το χρίσμα της κεντροδεξιάς.


Το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ) ανακοίνωσε την Πέμπτη την υποψηφιότητα του πρώην πρωθυπουργού του Λουξεμβούργου ο οποίος καλείται να αναμετρηθεί με τον Βάλντις Ντομπρόβσκις, τον πρώην πρωθυπουργό της Λετονίας.


Ο Μισέλ Μπαρνιέ, ο Επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς που επέβλεψε τη μεταρρύθμιση του τραπεζικού τομέα, αναμένεται επίσης να ζητήσει το χρίσμα του ΕΛΚ στο συνέδριο για να επιλεγεί ο υποψήφιός του ενόψει των ευρωεκλογών που θα πραγματοποιηθούν το Μάιο.


Η εξασφάλιση πάντως της στήριξης στο πρόσωπο του Γιούνκερ της Γερμανίδας καγκελαρίου Άγγελα Μέρκελ και του κόμματός της, CDU), τον μετατρέπει σε φαβορί της αναμέτρησης για το χρίσμα όταν το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, η μεγαλύτερη πολιτική παράταξη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, πραγματοποιήσει το συνέδριο του την 6η και την 7η Μαρτίου στο Δουβλίνο.


Έμπειρός αλλά όχι και άμεμπτος


Ο Γιούνκερ είναι ένα πρόσωπο με μεγάλη ευρωπαϊκή εμπειρία ο οποίος έπαιξε σημαντικό ρόλο στο χειρισμό της κρίσης χρέους της Ευρώπης, ως ο επικεφαλής του Γιούρογκρουπ των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο!