Με ελληνικές πρώτες ύλες, Έλληνες ανεφοδιαστές και βιώσιμη προσέγγιση, η Celestyal χαράσσει «βιώσιμη» πορεία στη διατροφή εν πλω

03.06.2025

Η Celestyal πραγματοποίησε με επιτυχία εκδήλωση για τη διατροφή και τη βιωσιμότητα στη ναυτιλία και το θαλάσσιο τουρισμό με συμμετοχή επιχειρηματικών και ακαδημαϊκών φορέων της χώρας

Αθήνα, 3 Ιουνίου 2025 – Η Celestyal, στο πλαίσιο του θεσμού Ημέρες Θάλασσας 2025, πραγματοποίησε με επιτυχία την εκδήλωση «Διατροφικές συνήθειες & βιωσιμότητα στα πλοία», η οποία φιλοξενήθηκε στο κρουαζιερόπλοιο Celestyal Journey στον Πειραιά. Η εκδήλωση αποτέλεσε καρπό της συνεργασίας της Celestyal με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου και τον Πανελλήνιο Σύλλογο Εφοδιαστών Πλοίων και Εξαγωγέων (ΠΣΕΠΕ), συγκεντρώνοντας εκπροσώπους από την ακαδημαϊκή κοινότητα, την εφοδιαστική αλυσίδα και τον κλάδο της κρουαζιέρας και του τουρισμού. Στην εκδήλωση αναδείχθηκε ο ενεργός ρόλος που αναλαμβάνει η Celestyal στην προώθηση της βιώσιμης γαστρονομίας εν πλω, ενισχύοντας τη χρήση τοπικών ελληνικών προϊόντων και πρώτων υλών. Μέσω στοχευμένων συνεργασιών με Έλληνες παραγωγούς, στηρίζει την εγχώρια αλυσίδα ανεφοδιασμού και ενισχύει την τοπική οικονομία. Με υπεύθυνες πρακτικές κατανάλωσης και έμφαση στη μηδενική σπατάλη, διαμορφώνει ένα πρότυπο διατροφικής βιωσιμότητας στη ναυτιλία και το θαλάσσιο τουρισμό, συμβάλλοντας καθοριστικά στη διάχυση της ελληνικής διατροφικής κουλτούρας διεθνώς και καθιστώντας την ελληνική γαστρονομία πρεσβευτή ποιότητας, αυθεντικότητας και βιώσιμης ανάπτυξης σε κάθε προορισμό.

Προκειμένου να προσφέρει μία πλήρη αλλά αυθεντική μεσογειακή εμπειρία χρησιμοποιεί περισσότερους από 4,000 κωδικούς προϊόντων και πρώτων υλών και ανάμεσά τους βρίσκονται τόσο εποχιακά προϊόντα, όπως φρέσκα φρούτα και λαχανικά, αλλά και τοπικά προϊόντα, όπως οι περισσότερες από 40 ετικέτες οινοπαραγωγών από όλη την Ελλάδα. Οι Έλληνες προμηθευτές αποτελούν το 80% επί του συνόλου των προμηθευτών της, ενισχύοντας τις προσπάθειες για αλλαγή της νοοτροπίας υπέρ της ελληνικής αλυσίδας ανεφοδιασμού και τη στήριξή της. Οι επιβάτες έχουν τη δυνατότητα να γνωρίσουν την ελληνική γαστρονομία μέσα από τα εστιατόρια Greek Deli, Thalassa και Taverna, αλλά και μέσα από δράσεις όπως  η οινογευσία, οι θεματικές βραδιές, τα μαθήματα μαγειρικής με παραδοσιακά προϊόντα (μαστίχα, ελιές, κά), καθώς και σε περιηγήσεις γευσιγνωσίας (Food on Foot) στους προορισμούς.

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης παρακολούθησαν και φοιτητές/σπουδαστές από το Πανεπιστήμιο Πειραιώς, το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, την Ακαδημία Εμπορικού Ναυτικού Ασπροπύργου και την Ακαδημία Εμπορικού Ναυτικού Σύρου.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, παρουσιάστηκε το ερευνητικό έργο CUL MAR Skills από την ομάδα του Πανεπιστημίου Αιγαίου και συγκεκριμένα την καθηγήτρια του Τμήματος Ναυτιλίας και Επιχειρηματικών Υπηρεσιών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και Κοσμήτορα της Σχολής Επιστημών της Διοίκησης, κα Μαρία Λεκάκου, με έμφαση στην υγιεινή διατροφή εν πλω, τη διαχείριση σίτισης και την ευεξία των ναυτικών. Η ανάγκη για σύγχρονες και βιώσιμες πρακτικές όπως η αγορά τοπικών προϊόντων, η χρήση των πλεοναζόντων τροφίμων και επαναχρησιμοποιούμενων σκευών στον σχεδιασμό γευμάτων αποτέλεσε κοινό σημείο αναφοράς για τη Celestyal, η οποία παρουσίασε τη στρατηγική της πάνω στη βιώσιμη τροφοδοσία, δίνοντας έμφαση στην τοπικότητα, την ποιότητα και την υπεύθυνη κατανάλωση.

Ο cap. Γιώργος Κουμπενάς, Επιχειρησιακός Διευθυντής της Celestyal, δήλωσε: «Η βιωσιμότητα αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της στρατηγικής μας. Επενδύουμε συστηματικά στη βελτίωση των υπηρεσιών μας, δίνοντας έμφαση τόσο στην προέλευση των πρώτων υλών όσο και στις δεξιότητες των ανθρώπων μας εν πλω. Όλο το πλήρωμά μας εκπαιδεύεται σε τεχνικές βιώσιμης διαχείρισης τροφίμων, ορθής μερίδας και περιορισμού αποβλήτων, ενώ η αξιοποίηση ποιοτικών περισσευμάτων στα γεύματα πληρώματος αποτελεί οργανικό κομμάτι της πολιτικής μας για μηδενική σπατάλη. Προσφέρουμε κατά μέσο όρο τρία γεύματα ανά διανυκτέρευση, με μενού έντονου ελληνικού χαρακτήρα, πιστοποιημένο για την ποιότητα και την ασφάλειά του. Είναι τιμή μας να συνεργαζόμαστε με φορείς όπως ο Πανελλήνιος Σύλλογος Εφοδιαστών Πλοίων και Εξαγωγέων, καθώς και εκπαιδευτικά ιδρύματα όπως το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, με στόχο την καλλιέργεια συνείδησης και διαλόγου γύρω από τις πρακτικές βιώσιμης διατροφής στη ναυτιλία».

Ο Νίκος Μαυρίκος, Πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Εφοδιαστών Πλοίων και Εξαγωγέων, τόνισε: «Η δυναμική της ελληνικής κρουαζιέρας και η αύξηση του homeporting δημιουργούν μοναδικές ευκαιρίες για τον κλάδο μας. Είναι κρίσιμο να επιμείνουμε στην ενίσχυση του ρόλου των ελληνικών επιχειρήσεων στον εφοδιασμό με τοπικά και ποιοτικά προϊόντα, καθώς αυτό συνδέεται άμεσα με τη βιωσιμότητα και τη μοναδική εμπειρία που προσφέρει η χώρα μας στους επισκέπτες. Η Celestyal είναι εταιρεία πρότυπο που στηρίζει συστηματικά τα ελληνικά προϊόντα, όχι μόνο στα εντός Ελλάδας δρομολόγια, αλλά και στις διεθνείς της δραστηριότητες. Η στρατηγική της εταιρείας αποδεικνύει ότι όταν υπάρχει συνέπεια και όραμα, ο ελληνικός εφοδιασμός μπορεί να σταθεί ανταγωνιστικά και διεθνώς».

Η Μαρία Λεκάκου, Καθηγήτρια του Τμήματος Ναυτιλίας και Επιχειρηματικών Υπηρεσιών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και Επιστημονική Υπεύθυνη του προγράμματος  Erasmus +  Culmarskills δήλωσε: «Η βιωσιμότητα στη ναυτιλία δεν αφορά μόνο την τεχνολογία, αλλά και τις καθημερινές πρακτικές των ναυτικών και ενός μεγάλου αριθμού επιχειρήσεων που σχετίζονται με τη διατροφή. Το έργο CUL MAR Skills ερεύνησε και ανέδειξε τις στάσεις των πληρωμάτων απέναντι σε θέματα όπως η αποφυγή πλαστικών, η χρήση τοπικών προϊόντων και η αξιοποίηση περισσευμάτων. Τα ευρήματα δείχνουν ότι υπάρχει ανάγκη εκπαίδευσης και ενίσχυσης της περιβαλλοντικής συνείδησης. Η συνεργασία μας με τη Celestyal και τον ΠΣΕΠΕ είναι κρίσιμη, γιατί συνδέει την έρευνα με την καινοτομία και την πράξη και δημιουργεί τις προϋποθέσεις για έναν ναυτιλιακό κλάδο  πιο υπεύθυνο, πιο ανθρώπινο και πιο ευαισθητοποιημένο στις προκλήσεις της εποχής, τη βιωσιμότητα αλλά και την επιχειρηματικότητα».

Σχετικά με τη Celestyal

Celestyal, η βραβευμένη εταιρεία κρουαζιέρας που δραστηριοποιείται καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου, συνεχίζει να θέτει τα πρότυπα για ανεπανάληπτες ταξιδιωτικές εμπειρίες στα ελληνικά νησιά, την Αδριατική και τον Αραβικό Κόλπο. Με θεμέλιο την μοναδική ελληνική κληρονομιά της, η εταιρεία ξεχωρίζει για την εξαιρετική φιλοξενία που προσφέρει στους ταξιδιώτες της, εξασφαλίζοντας μια αυθεντική εμπειρία πολιτισμικής εξερεύνησης τόσο κατά τη διάρκεια της κρουαζιέρας όσο και στις περιοχές που επισκέπτονται. Διαθέτοντας στην κατοχή της δύο νεοαποκτηθέντα και πλήρως ανακαινισμένα πλοία, το Celestyal Discovery που φιλοξενεί 1360 επιβάτες και το Celestyal Journey που φιλοξενεί 1260 επιβάτες, η Celestyal δίνει προτεραιότητα στις ιδιαίτερα εξατομικευμένες υπηρεσίες, δημιουργώντας ένα περιβάλλον υψηλών προδιαγραφών που υποδέχεται πάνω από 140.000 επιβάτες ετησίως από περισσότερες από 130 διαφορετικές εθνικότητες.

Σχετικά με τον Πανελλήνιο Σύλλογο Εφοδιαστών Πλοίων και Εξαγωγέων (ΠΣΕΠΕ)

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Εφοδιαστών Πλοίων και Εξαγωγέων ιδρύθηκε το 1975, είναι μία πρωτοβάθμια εμπορική οργάνωση και διοικείται υπό εννεαμελούς Διοικητικού Συμβουλίου. Έχει έδρα τον Πειραιά. Σκοπός του Συλλόγου είναι συναδελφική συνένωση όλων εκείνων που ασκούν το επάγγελμα του Εφοδιαστού στην Ελλάδα, ως και η προστασία και περιφρούρηση των οικονομικών και επαγγελματικών συμφερόντων των μελών του. Τα Μέλη του Συλλόγου καλύπτουν τομείς όπως: εξοπλισμός, εφοπλισμός, επισκευή, συντήρηση, ασφάλεια του σκάφους και των επιβαινόντων και σίτιση & ψυχαγωγία επιβατών και πληρώματος. Ο Σύλλογος με παρεμβάσεις και εισηγήσεις προς τις διάφορες κρατικές υπηρεσίες επιδιώκει την επίλυση διάφορων προβλημάτων που ανακύπτουν εκάστοτε στον τομέα των εφοδιασμών και την απλούστευση των διαδικασιών και γενικά προβαίνει σε ποικίλες ενέργειες για τη θεσμοθέτηση ευεργετικών διατάξεων προς υποβοήθηση της ανάπτυξης των εφοδιαστικών επιχειρήσεων.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο!