Λιμένας Θεσσαλονίκης περισσότερα από ένα λιμάνι
Γράφει ο Δρ. Ιωάννης Τσάρας*
Στο δυναμικό περιβάλλον του διεθνούς εμπορίου, η στρατηγική θέση του λιμένα Θεσσαλονίκης για τα Βαλκάνια και την ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και η αναπτυξιακή του πορεία, τον καθιστούν «πύλη ανάπτυξης και ευκαιριών» τόσο για την ελληνική οικονομία, όσο και την κοινωνία υλοποίηση του επενδυτικού πλάνου και οι πρωτοβουλίες της ΟΛΘ ΑΕ ισχυροποιούν διαρκώς τον ρόλο του Λιμένα Θεσσαλονίκης στο παγκόσμιο λιμενικό στερέωμα. Ισχυρό πλεονέκτημά του είναι η ο διαχείριση συμβατικών φορτίων, ως το μεγαλύτερο διαμετακομιστικό συμβατικό λιμάνι της Ελλάδας και ένα από τα κυριότερα της Ανατολικής Μεσογείου, διαθέτοντας απευθείας σιδηροδρομική σύνδεση με την Βουλγαρία (Σόφια) ,την Σερβία (Νις) και την Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας (Σκόπια). Η ΟΛΘ ΑΕ, με συνεχείς επενδύσεις από το 2018, που έως σήμερα ανέρχονται σε 74,1 εκατ. ευρώ, αναβαθμίζει τον εξοπλισμό, τις υποδομές και τις παρεχόμενες υπηρεσίες της. Η αύξηση της παραγωγικότητας και η ενίσχυση της εμπιστοσύνης των συνεργατών του Λιμένα Θεσσαλονίκης συντελούν στις ισχυρές επιδόσεις του, όπως η ιστορικά υψηλότερη διακίνηση εμπορευματοκιβωτίων που καταγράφηκε το 2023 (520.048 TEU) , καθώς και η αύξηση των εσόδων σε όλους τους σημαντικούς τομείς δραστηριότητας του Λιμένα Θεσσαλονίκης, όπως ο Σταθμός Εμπορευματοκιβωτίων, ο τερματικός σταθμός συμβατικού φορτίου, ο τομέας εκμετάλλευσης χώρων και ο τομέας επιβατικής κίνησης (κρουαζιέρα & ακτοπλοΐα).
Υλοποίηση επενδυτικού πλάνου & Επέκταση Προβλήτα 6
Το έργο επέκτασης του Προβλήτα 6, κορωνίδα των υποχρεωτικών επενδύσεων της ΟΛΘ ΑΕ που προβλέπει η σύμβαση παραχώρησης, θα ενισχύσει το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα του Λιμένα Θεσσαλονίκης χάρη στην εγγύτητά του με τις αγορές της Νοτιοανατολικής και Κεντρικής Ευρώπης και τα μεγάλα διευρωπαϊκά δίκτυα αυτοκινητόδρομων και σιδηροδρόμων. Η έκδοση του Προεδρικού Διατάγματος, με το οποίο εγκρίνονται το επικαιροποιημένο Master Plan και η Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων της ΟΛΘ ΑΕ, είναι ορόσημο για το λιμάνι της Θεσσαλονίκης, ανοίγοντας τον δρόμο για την πλήρη υλοποίηση του αναπτυξιακού σχεδιασμού της εταιρείας για την αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό του λιμένα. Η ολοκλήρωση του εμβληματικού αυτού έργου θα αυξήσει σημαντικά τη χωρητικότητα και την εμπορική δραστηριότητά του, με την απευθείας εξυπηρέτηση πλοίων εμπορευματοκιβωτίων κύριων γραμμών, χωρητικότητας έως 24.000 TEU, προσφέροντας ποικίλα και πολλαπλασιαστικά οφέλη, σε τοπικό και εθνικό επίπεδο. Το νέο κεφάλαιο στην ιστορία του Λιμένα Θεσσαλονίκης συνθέτουν πρόσθετα έργα υποδομής και αναβάθμισής του. Αυτές οι επενδύσεις, μαζί με επιπρόσθετες μη υποχρεωτικές, και σε συνδυασμό με την ολοκλήρωση της σύνδεσης του Λιμένα με το σιδηροδρομικό και οδικό δίκτυο (ΠΑΘΕ & Εγνατία Οδό), προάγουν τις διασυνοριακές συνέργειες, που συνολικά συμβάλλουν στην ουσιαστική ανάπτυξη της Θεσσαλονίκης και της ευρύτερης περιοχής.
Κρουαζιέρα – πύλη πολλαπλασιαστικών ωφελειών
Το λιμάνι της Θεσσαλονίκης βρίσκεται στην καρδιά μιας σύγχρονης ευρωπαϊκής και πολυπολιτισμικής πόλης και η αφετηρία της κρουαζιέρας κοντά σε 15 μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO και περισσότερα από 30 μουσεία, στοιχείο που διαθέτουν ελάχιστα λιμάνια Παγκοσμίως. Η προσήλωση της ΟΛΘ ΑΕ στην ανάδειξη του μοναδικού προορισμού και στην διαρκή αναβάθμιση των υποδομών και υπηρεσιών του λιμένα εδραιώνουν την εμπιστοσύνη ολοένα και περισσότερων εταιρειών κρουαζιέρας. Είναι χαρακτηριστικό, άλλωστε, ότι την τελευταία πενταετία, το λιμάνι της Θεσσαλονίκης υποδέχτηκε σε ετήσια βάση υπερδεκαπλάσιο αριθμό επιβατών. Το 2023, η εταιρεία επένδυσε στην δημιουργία του νέου Σταθμού Κρουαζιέρας «Μέγας Αλέξανδρος», με δυνατότητα εξυπηρέτησης περισσότερων από 6.000 επιβατών και πληρωμάτων δύο κρουαζιερόπλοιων ταυτόχρονα. Στην υποδομή, εγκαταστάθηκαν επιπλέον τέσσερις δέστρες ελκτικής ικανότητας 200 τόνων και δύο δέστρες ελκτικής ικανότητας 100 τόνων, με προμήθεια σύγχρονων προσκρουστήρων, κατάλληλων για την πρόσδεση μεγάλων κρουαζιερόπλοιων. Το λιμάνι της Θεσσαλονίκης είναι από τα πρώτα λιμάνια της Ελλάδας που έχουν υιοθετήσει το αυτοματοποιημένο Σύστημα Πυλών Σένγκεν Εισόδου-Εξόδου (EES) και διαθέτει την υποδομή εφαρμογής του Ευρωπαϊκού Συστήματος Πληροφοριών και Αδειοδότησης Ταξιδιού (ETIAS), όταν αυτό τεθεί σε λειτουργία από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Ανάπτυξη με βιώσιμο χαρακτήρα
Η ΟΛΘ ΑΕ θέτει τη βιώσιμη ανάπτυξη στο επίκεντρο της στρατηγικής της, εφαρμόζοντας ένα ολοκληρωμένο Σύστημα Περιβαλλοντικής Διαχείρισης πιστοποιημένο κατά ISO 14001 :2015, το οποίο διασφαλίζει τη συμμόρφωση με την ελληνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία. Παρακολουθεί και αξιολογεί συστηματικά τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις της λειτουργίας της, ενώ, μέσω του ISO 14064:2018, καταγράφει και αναλύει το αποτύπωμα άνθρακα. Παράλληλα, έχει πραγματοποιήσει ανάλυση κλιματικών κινδύνων, εντοπίζοντας τους σημαντικότερους από αυτούς, με σκοπό την πρόληψη και τον μετριασμό τους. Την υλοποίηση της ολοκληρωμένης Στρατηγικής Βιώσιμης Ανάπτυξης αναδεικνύει η συμμετοχή της ΟΛΘ ΑΕ στον δείκτη Αειφορίας του.
*Ο Δρ. Ιωάννης Τσάρας είναι Διευθύνων Σύμβουλος της ΟΛΘ ΑΕ
Supply Chain & Logistics