Η Κύπρος μπορεί να είναι καταλύτης σταθερότητας και προοπτικής

22.11.2024

20TH ANNUAL CYPRUS SUMMIT
“REVEALING THE NEXUS BETWEEN VOLATILITY AND DETERMINATION”
21-22 Νοεμβρίου 2024 Hilton Nicosia
Online μετάδοση: YouTube Economist Impact SE Europe Events

Αννίτα Δημητρίου, Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων της Κυπριακής Δημοκρατίας, Πρόεδρος, ΔΗΣΥ

Την ανάγκη να επανεκκινήσουν οι διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό, από το σημείο όπου είχαν σταματήσει και να προχωρήσουν ένα βήμα παραπέρα, ανέδειξε χαρακτηριστικά η Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων της Κυπριακής Δημοκρατίας και Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αννίτα Δημητρίου, από το βήμα του 20th Annual Cyprus Summit του Economist στη Λευκωσία. Όπως είπε η κ. Δημητρίου, στόχος είναι η επίτευξη του καλύτερου δυνατού αποτελέσματος στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου, της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας, με πολιτική ισότητα.

«Μόνο μέσα από μια συμφωνημένη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού μπορούμε να αντιμετωπίσουμε όλες τις προκλήσεις και να δώσουμε την προοπτική που αρμόζει στον τόπο μας. Μια επανενωμένη πατρίδα, η οποία θα διακρίνεται από ασφάλεια και ευημερία», τόνισε η Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων και πρόσθεσε ότι θα πρέπει να προχωρήσουμε με βάση τα ψηφίσματα του οργανισμού Ηνωμένων Εθνών με βάση τη νομιμότητα αλλά και το διαπραγματευτικό κεκτημένο. «Σίγουρα δεν μπορούμε να ξεκινήσουμε από το μηδέν», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Τέλος, η κ. Δημητρίου στάθηκε στην κατάσταση που επικρατεί στην ευρύτερη περιοχή, με τις συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή και στην ίδια την καρδιά της Ευρώπης, τονίζοντας ότι απειλούν τη σταθερότητα σε ολόκληρο τον κόσμο. «Εμείς πιστεύουμε ότι μέσα σε αυτό το σκηνικό η Κύπρος μπορεί να είναι καταλύτης σταθερότητας και προοπτικής», σημείωσε η κ. Δημητρίου.

Στέφανος Στεφάνου, Γενικός Γραμματέας της ΚΕ ΑΚΕΛ

Το μήνυμα πως οι συνομιλίες για το Κυπριακό θα πρέπει να επαναρχίσουν από το σημείο όπου διακόπηκαν στο Κραν Μοντανά και μόνο επί των ζητημάτων που εκκρεμούν από το Πλαίσιο Γκουτέρες, έστειλε ο Γενικός Γραμματέας της ΚΕ του ΑΚΕΛ, Στέφανος Στεφάνου. Σύμφωνα με τον κ. Στεφάνου, «η ελληνοκυπριακή πλευρά πρέπει να παραμείνει συνεπής στη συμφωνημένη βάση λύσης της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας, καθώς οτιδήποτε άλλο οδηγεί απευθείας στην οριστικοποίηση της διχοτόμησης».

Επιπλέον, ο Γενικός Γραμματέας της ΚΕ του ΑΚΕΛ τόνισε ότι «θα πρέπει να συνεχιστούν οι συνομιλίες για μια στρατηγική συμφωνία, η οποία θα σηματοδοτήσει τον δρόμο για τη λύση στο Κυπριακό». Στο πλαίσιο αυτό, τόνισε ότι οι πολιτικές ηγεσίες θα πρέπει να νιώθουν τη στήριξη ή και την πίεση της κοινωνίας για να κινηθούν προς την κατεύθυνση της λύσης, σημειώνοντας τον σημαντικό ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η κοινωνία των πολιτών.

Νικόλας Παπαδόπουλος, Πρόεδρος, ΔΗΚΟ

Για θετικές κινήσεις στις συνομιλίες σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, μετά από 7 χρόνια αδιεξόδου, έκανε λόγο ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Νικόλας Παπαδόπουλος, σημειώνοντας εξελίξεις όπως ο διορισμός της -προσωπικής απεσταλμένης του ΓΓ του ΟΗΕ- κ. Ολγκίν Κουεγιάρ, η τριμερής συνάντηση των κ.κ. Χριστοδουλίδη, Τατάρ και Γκουτέρες, και η απόφαση να πραγματοποιηθεί πολυμερής διεθνής διάσκεψη με στόχο την επανέναρξη των συνομιλιών. Ωστόσο, πρόσθεσε, αποτελούν «αγκάθια» η στάση της Τουρκίας που απαιτεί μια «λύση δύο κρατών» και η δήλωση του ΓΓ του ΟΗΕ πως «δεν υπάρχει κοινό έδαφος και οι δύο πλευρές θα πρέπει να γεφυρώσουν το χάσμα μεταξύ των δύο θέσεων».

Στο μεταξύ, ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ ανέφερε ότι, σε αντίθεση με την Τουρκία, η Κύπρος έχει αποδείξει τον σταθεροποιητικό της ρόλο στην περιοχή (ανθρωπιστικός διάδρομος προς τη Γάζα, Great Sea Interconnector, καταφύγιο σε πρόσφυγες που εγκαταλείπουν πεδία συγκρούσεων, αρωγή προς τον Λίβανο κ.ά.). «Η Κύπρος είναι μέλος της ΕΕ και ως εκ τούτου αναζητούμε τα απολύτως απαραίτητα που απολαμβάνουν όλοι οι Ευρωπαίοι πολίτες: ειρήνη και ευημερία», επεσήμανε μεταξύ άλλων.

Judit Rózsa, ασκών καθήκοντα Γενικού Διευθυντή, ΓΔ Στήριξης Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων, Ευρωπαϊκή Επιτροπή (σύνδεση)

Τον ρόλο της κοινωνίας των πολιτών ως καθοριστικό στην επίλυση ζητημάτων που είναι κοινά και για τις δύο κοινότητες στην Κύπρο υπογράμμισε η κ. Judit Rózsa, ασκούσα καθήκοντα Γενικού Διευθυντή Στήριξης Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, επισημαίνοντας ότι «είναι πολύ σημαντική η συμβολή της για την οικοδόμηση εμπιστοσύνης και τη δημιουργία των προϋποθέσεων που θα οδηγήσουν στην επανένωση της Κυπριακής Δημοκρατίας».

«Η ευχή μας, ως Ευρωπαϊκής Επιτροπής, είναι να επαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις στο πλαίσιο των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών και ευελπιστούμε οι επόμενες συναντήσεις να είναι επιτυχημένες», ανέφερε μεταξύ άλλων, εκφράζοντας την εκτίμηση ότι υπάρχει ένα θετικό μομέντουμ στη διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού και πως η Κυπριακή Δημοκρατία θα πρέπει μάλιστα να αδράξει την ευκαιρία.

Μιχάλης Χατζηπαντέλα, Ευρωβουλευτής

Την αποτελεσματική διαχείριση της πανδημίας και την επαγγελματική πρόοδο των Κυπρίων στο εξωτερικό έφερε ως παραδείγματα επιτυχίας ο Ευρωβουλευτής, Μιχάλης Χατζηπαντέλα, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι «κάτι πάει στραβά και αυτό δεν μπορεί να μεταφερθεί στο εσωτερικό της χώρας».

Ο ίδιος εξέφρασε την εκτίμηση ότι δεν χρησιμοποιούνται επαρκώς τα κονδύλια και η εμπειρογνωμοσύνη της Ε.Ε. από την Κυπριακή Δημοκρατία. «Για κάθε πρόβλημα που έχουμε στην Κύπρο υπάρχει μια λύση στην Ευρωπαϊκή Ένωση», τόνισε χαρακτηριστικά, μιλώντας για «κονδύλια που χάνονται», είτε αυτά αφορούν την υποστήριξη των κυπριακών προϊόντων στην ευρωπαϊκή αγορά και σε τρίτες χώρες, είτε τον τομέα της αφαλάτωσης.

Αντρέας Δημητριάδης, Αντιπρόεδρος του ΚΕΒΕ

Η Κύπρος έχει μια μεγάλη ευκαιρία τα επόμενα χρόνια να εφαρμόσει τις απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις για μια ανθεκτική οικονομία, επεσήμανε από το βήμα του Economist o Αντιπρόεδρος του ΚΕΒΕ, Αντρέας Δημητριάδης, τονίζοντας ότι το Κυπριακό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο αγωνίζεται προς αυτήν την κατεύθυνση, όπως είπε, σε στενή συνεργασία με το κράτος και τους παραγωγικούς φορείς. «Το στοίχημα για το μέλλον είναι να δημιουργήσουμε μια εξωστρεφή ανθεκτική οικονομία και σίγουρα θα το κερδίσουμε», ανέφερε χαρακτηριστικά, μιλώντας για την ανάγκη «εμπλουτισμού της κυπριακής οικονομίας» με ενδυνάμωση των παραδοσιακών τομέων και με παράλληλη διεύρυνση σε νέα αντικείμενα.

Μαρία Παναγιώτου, Πρόεδρος του Συνδέσμου Επενδυτικών Ταμείων Κύπρου (CIFA)

Η Κύπρος έχει τη δυνατότητα να αναδειχθεί σε κορυφαίο προορισμό προσέλκυσης επενδύσεων, σύμφωνα με την πρόεδρο του Συνδέσμου Επενδυτικών Ταμείων Κύπρου (CIFA), Μαρία Παναγιώτου. Όπως είπε, με φόντο τις γεωπολιτικές εντάσεις και την αστάθεια των αγορών, «η Κύπρος με τη στρατηγική της θέση, το εξειδικευμένο εργατικό της δυναμικό και το ισχυρό ρυθμιστικό πλαίσιο είναι εξοπλισμένη πλήρως για να ανταποκριθεί στις προκλήσεις». Η ίδια ανέφερε ότι τα επενδυτικά ταμεία διεθνώς διαχειρίζονται 70 τρισ. ευρώ, τονίζοντας: «Αν από αυτή την τεράστια δεξαμενή καταφέρουμε να προσελκύσουμε μόλις το 1%, θα είναι τεράστια επιτυχία».

Φίλιππος Σώσειλος, Διευθύνων Σύμβουλος και Πρόεδρος, PwC Cyprus

Την εκτίμηση ότι η ανθεκτικότητα αποτελεί αναγκαίο μέσο για την επιβίωση των ηγετών, και της οικονομίας εν γένει, εξέφρασε ο Διευθύνων Σύμβουλος και Πρόεδρος της PwC Cyprus, Φίλιππος Σώσειλος, τονίζοντας ότι θα πρέπει να αξιοποιούνται οι ευκαιρίες με το βλέμμα στο μέλλον. Σημείωσε επίσης ότι στην ανθεκτικότητα της Κύπρου συντελούν παράγοντες όπως το μικρό μέγεθος της οικονομίας της, η εξωστρεφής φύση αλλά και το πνεύμα επιχειρηματικότητας των Κυπρίων. Ο Διευθύνων Σύμβουλος και Πρόεδρος της PwC Cyprus αναφέρθηκε παράλληλα στην ανάγκη «να μην επαναπαυόμαστε και να υπάρχει μια νοοτροπία συνεχούς βελτίωσης». Μεταξύ άλλων, στάθηκε στις προοπτικές της Κύπρου ως δυνητικού κέντρου τεχνολογίας και επιχειρηματικότητας.

 

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο!