Η Ευρώπη στα πρόθυρα νέας ενεργειακής κρίσης
«Ένα φάντασμα πλανάται πάνω από την Ευρώπη»… και αυτό είναι το φάντασμα της ενεργειακής κρίσης. Η γηραιά ήπειρος και κυρίως η ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) βλέπουν με αγωνία την κατάσταση να «αγριεύει», τις τιμές του αερίου να έχουν διπλασιαστεί σε σχέση με ένα χρόνο πριν και το κόστος παραγωγής για τη βιομηχανία να αυξάνεται.
Εμπρός στον κίνδυνο μιας νέας ενεργειακής κρίσης, φαίνεται, ότι η Ευρώπη , αργά αλλά σταθερά, άρχισε να «ξυπνάει» από το λήθαργο και να συνειδητοποιεί ότι η ενεργειακή κρίση δεν έχει τελειώσει.
Και ότι το φυσικό αέριο, με το οποίο κινείται όλη η ευρωπαϊκή οικονομία και βιομηχανία σκαρφάλωσε ακόμη και πάνω από τα 56 ευρώ / μεγαβατώρα ( τελευταία μέτρηση) καταγράφοντας στον τελευταίο χρόνο αύξηση κατά… 90%. «Είναι τιμή που αντιστοιχεί με το ισοδύναμο των 100 δολαρίων το βαρέλι» σημείωσε στο Bloomberg Opinion ο αναλυτής Javier Blas.
Χρειάστηκε, λοιπόν, ένας κανονικός χειμώνας – όχι ιδιαίτερα κρύος- για να ξεγυμνώσει την ευρωπαϊκή πολιτική και να δείξει πόσο εύθραυστη είναι η ισορροπία ανάμεσα στην προσφορά και τη ζήτηση στο αέριο. Η ευρωπαϊκή ηγεσία μπορεί να μην το αναγνωρίζει, αλλά η απώλεια του ρωσικού αγωγού μέσω Ουκρανίας έχει επιδεινώσει τα πράγματα και έχει δυσκολέψει τις επιλογές της Ευρώπης.
Καλές ειδήσεις
Σε αυτό το κλίμα αυξάνονται οι φωνές που θέτουν θέμα αναβίωσης του αγωγού Nord Stream, ιδιαιτέρως μετά τις πληροφορίες στον διεθνή Τύπο για restart των ρωσικών πωλήσεων αερίου στο πλαίσιο ενός πιθανού διακανονισμού για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία,
Επίσης, θετικά αξιολογούνται δυο ειδήσεις: Η πρώτη αναφέρει ότι ο χριστιανοδημοκράτης πρωθυπουργός της Σαξονίας Michael Kretschmer (CDU) πήρε ανοικτά θέση υπέρ του παγωμένου σχεδίου και η δεύτερη , σημειώνει ότι τη περασμένη εβδομάδα η Υπηρεσία Ενέργειας της Δανίας χορήγησε άδεια στην εταιρεία Nord Stream 2 AG να συντηρήσει τον αγωγό Nord Stream 2 στη Βαλτική, ο οποίος είχε υποστεί ζημιά τον Σεπτέμβριο του 2022 μετά από έκρηξη.
Κύκλοι του Ινστιτούτο Ενέργειας Νοτιοανατολικής Ευρώπης (ΙΕΝΕ) ανέφεραν στο www.maritimes.gr ότι «όλα αυτά συμβαίνουν σε μια συγκυρία όπου η ασθμαίνουσα γερμανική βιομηχανία πιέζεται όλο και περισσότερο για φθηνή ενέργεια. Η ανάγκη της Ευρώπης για εισαγωγές μεγαλώνει και το μπλοκ εισπράττει τα επίχειρα της αποτυχημένης του πολιτικής, να ρίξει όλο του το βάρος στη πράσινη μετάβαση και να θεωρήσει και πάλι εσφαλμένα ότι δεν υπήρχε πρόβλημα επειδή οι δύο προηγούμενους χειμώνες έτυχε να είναι θερμοί».