Η Ευρώπη δεν έχει αποκτήσει ακόμα τη στρατηγική αυτονομία που της αρμόζει
THE FOURTH THESSALONIKI METROPOLITAN SUMMIT
“Making pathways to prosperity, solidity and cohesion for south-east Europe”
5-6 Σεπτεμβρίου 2024 Συνεδριακό Κέντρο «Ιωάννης Βελλίδης», Θεσσαλονίκη
Τζέφρι Πάιατ, υφυπουργός Ενεργειακών Πόρων, Υπουργείο Εξωτερικών, ΗΠΑ
«Το 70% των αμερικανικών εξαγωγών LNG μετά τον πόλεμο της Ουκρανίας κατέληξε στην Ευρώπη, η οποία έχει δεσμευτεί για την πλήρη αποσύνδεση από το ρωσικό αέριο μέχρι το 2027», επεσήμανε στο συνέδριο του Economist στη Θεσσαλονίκη ο υφυπουργός Ενεργειακών Πόρων των ΗΠΑ Τζέφρι Πάιατ, ο οποίος συνεχάρη την ΕΕ για την πρόοδο την οποία έχει σημειώσει στην εξάλειψη της εξάρτησης από τα ρωσικά αποθέματα ενέργειας. Ο κ. Πάιατ έδωσε τα εύσημα για τη συμβολή της Ελλάδας στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης με τον σταθμό Αλεξανδρούπολης και τον Κάθετο Διάδρομο. Επιπλέον, εξέφρασε την ισχυρή υποστήριξη των ΗΠΑ στα project ηλεκτρικής διασύνδεσης της Ανατολικής Μεσογείου.
Μάκης Βορίδης, υπουργός Επικρατείας
Η ενεργειακή αυτονομία είναι απολύτως συνδεδεμένη με την ενεργειακή ασφάλεια επεσήμανε ως διαπίστωση, μετά τα γεωπολιτικά γεγονότα των τελευταίων ετών, ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης. Επιπλέον, ανέδειξε την περιβαλλοντική προτεραιότητα στη χάραξη ενεργειακής πολιτικής, τονίζοντας ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός μίλησε εγκαίρως για την ανάγκη να υιοθετηθεί η πράσινη ατζέντα.
O κ. Βορίδης αναφέρθηκε σε τρεις βασικές υποδομές υπό το πρίσμα ότι διαμορφώνουν νέα δεδομένα στον ενεργειακό χάρτη: α) πλωτός σταθμός υγροποιημένου αερίου στην Αλεξανδρούπολη – επένδυση 380 εκατ. ευρώ β) διασυνδετήριος αγωγός Ελλάδας – Βουλγαρίας (IGB) – επένδυση 240 εκατ. ευρώ γ) διαδριατικός αγωγός φυσικού αερίου (TAP) – επένδυση 3,9 δισ. ευρώ με ελληνική συμμετοχή 1,5 δισ. ευρώ.
«Οι υποδομές αυτές», σχολίασε ο κ. Βορίδης, «μαζί με τον σιδηρόδρομο και τους δρόμους, διαμορφώνουν μια νέα ενεργειακή πραγματικότητα και διασφαλίζουν την ενεργειακή αυτονομία δίνοντας τη δυνατότητα στις χώρες της περιοχής να κάνουν ελεύθερες επιλογές για το μέλλον τους, συντελώντας τελικά στην ελευθερία και τη δημοκρατία».
Αλεξάνδρα Σδούκου, υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας
«Διατηρούμε τις υψηλές προσδοκίες μας για ένα πράσινο ενεργειακό σύστημα αλλά με μια πιο πρακτική και οικονομικά αποδοτική προσέγγιση μέσω της χρήσης ώριμων τεχνολογιών», τόνισε από το βήμα του Economist στη Θεσσαλονίκη η υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου, αναφερόμενη στην ενεργειακή στρατηγική της ελληνικής κυβέρνησης. Στο πλαίσιο αυτό, μίλησε για στόχο μείωσης του κόστους κατά 30% μέχρι το 2030 χωρίς αυτό να λειτουργήσει σε βάρος της πράσινης μετάβασης. Μεταξύ άλλων, επεσήμανε τον ρόλο των συστημάτων αποθήκευσης αλλά και του υδρογόνου. Η ίδια σχολίασε ότι «μερικές φορές η Ευρώπη έχει τόσους κανόνες και γραφειοκρατία, ώστε καθιστά την πράσινη μετάβαση πιο ακριβή». Αναφέρθηκε επίσης στα αντανακλαστικά της Κίνας αλλά και των ΗΠΑ, χωρών οι οποίες αντιλήφθηκαν νωρίς την πράσινη μετάβαση ως ευκαιρία για τη δημιουργία νέων βιομηχανιών και για εξαγωγές προϊόντων.
Δημήτρης Παπαστεργίου, υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης
«Η τεχνητή νοημοσύνη θέλει ταλέντο –δηλαδή ανθρώπους– δεδομένα και υποδομές, και η Ελλάδα βρίσκεται σε πάρα πολύ καλό επίπεδο», σχολίασε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρης Παπαστεργίου, ο οποίος ανέδειξε ως στόχο της κυβέρνησης «να φέρουμε όλο το κράτος στο κινητό του πολίτη, διακινώντας πια δεδομένα και όχι πιστοποιητικά».
Ο ίδιος σημείωσε ότι η Ελλάδα αποκτά το δικό της σμήνος μικροδορυφόρων για τομείς όπως η πολιτική προστασία, ο αστικός σχεδιασμός και η πολεοδόμηση. Επεσήμανε επίσης ως επόμενο βήμα την εφαρμογή τεχνολογικών λύσεων στα πεδία της υγείας και της δικαιοσύνης, όπου αναγνώρισε ότι συγκεντρώνονται τα μεγαλύτερα προβλήματα της ελληνικής διοίκησης. Αναφορικά με τις δεξιότητες τις οποίες θα πρέπει να αποκτήσει το ελληνικό σύστημα προκειμένου να αντεπεξέλθει στις απαιτήσεις της ψηφιακής εποχής, σημείωσε ότι η κατάρτιση δεν είναι ευθύνη μόνο της πολιτείας αλλά και του ιδιωτικού τομέα.
Ιάσονας Αντωνόπουλος, επικεφαλής, Vodafone business products, δ/νων σύμβουλος, Vodafone Innovus
«Οι εταιρείες θα πρέπει να έχουν λόγο στον σχεδιασμό της κυβέρνησης και όχι να είναι απλώς αποδέκτες του», τόνισε ο επικεφαλής της Vodafone business products και διευθύνων σύμβουλος της Vodafone Innovus Ιάσονας Αντωνόπουλος. Μίλησε επίσης για την ανάγκη να θεσπιστούν αποτελεσματικά ρυθμιστικά πλαίσια, τα οποία θα διασφαλίζουν –για παράδειγμα– ένα πιο ευέλικτο μοντέλο εργασίας κατάλληλο για τον ψηφιακό κόσμο και τους ψηφιακούς νομάδες, γεγονός που θα βοηθήσει, όπως είπε, και στο brain gain.
Αναφερόμενος στη δραστηριότητα της εταιρείας, ο κ. Αντωνόπουλος αναφέρθηκε στην ανάπτυξη τεχνολογικών κόμβων στη Θεσσαλονίκη και στο Ηράκλειο, σε επενδύσεις ύψους 1 δισ. ευρώ τα επόμενα χρόνια για υποδομές τηλεπικοινωνιών, σε projects που έχουν συνεισφέρει στον ελληνικό δημόσιο τομέα και στην κουλτούρα συνεργασιών που διέπει τη λειτουργία της.
Παύλος Κιτσανέλης, διευθυντής δημοσίου τομέα, Microsoft Ελλάδας, Κύπρου και Μάλτας
Στοιχεία που καταδεικνύουν διπλασιασμό της χρήσης τεχνητής νοημοσύνης στο εργασιακό περιβάλλον επικαλέστηκε ο διευθυντής δημοσίου τομέα της Microsoft Ελλάδας, Κύπρου και Μάλτας Παύλος Κιτσανέλης, εκφράζοντας την εκτίμηση ότι οι χρήστες είναι «πιο έτοιμοι από ποτέ» να υιοθετήσουν αντίστοιχα εργαλεία. Στο πλαίσιο αυτό, ενθάρρυνε τους οργανισμούς να επενδύσουν μαζικά προς αυτήν την κατεύθυνση για να ενισχύσουν τις δυνατότητες μέσα από ένα ασφαλές περιβάλλον. Μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε σε εκπαιδευτικό project που αφορούσε 1.000 πολίτες από διάφορα επαγγέλματα και που συμπεριέλαβε και ηλικίες άνω των 45 ετών, τονίζοντας ότι ήταν και εκείνοι οι οποίοι επωφελήθηκαν περισσότερο από το πρόγραμμα.
Νίκος Ευθυμιάδης, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος, Thess INTEC
«Στην Ελλάδα δεν υπάρχει ακόμη η απαραίτητη σχέση μεταξύ πανεπιστημίων και επιχειρήσεων. Δεν υπάρχουν επίσης εθνικές στρατηγικές και στοχοθεσίες από την ελληνική πολιτεία και αξιοποιείται επαρκώς το πλούσιο ανθρώπινο δυναμικό της χώρας, με αποτέλεσμα να μην κρατάμε και τους νέους που εύκολα φεύγουν και δύσκολα επιστρέφουν», σχολίασε ο Νίκος Ευθυμιάδης, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος, της Thess INTEC.
Ο ίδιος επεσήμανε ότι η Ελλάδα καταβάλλει το 1,5% του ΑΕΠ στην έρευνα και την καινοτομία, τη στιγμή που το αντίστοιχο νούμερο είναι διπλάσιο στην Ευρώπη και πενταπλάσιο στο Ισραήλ. Μίλησε δε για την ανάγκη η χώρα να εξειδικευτεί σε συγκεκριμένους τομείς βάζοντας αντίστοιχες συγκεκριμένες προτεραιότητες. Αναγνώρισε πάντως ότι τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει βήματα στη χώρα, «παρότι θα μπορούσαν να είναι ακόμη πιο θαρραλέα».
Κώστας Αξαρλόγλου, πρύτανης και καθηγητής Διεθνών Επιχειρηματικών Σχέσεων και Στρατηγικής, Alba Graduate Business School, The American College of Greece
«Η τεχνολογία βασίζεται στις υποδομές και το ταλέντο. Απαιτεί όμως βαθιά εξειδίκευση και επανακατάρτιση», σχολίασε από το βήμα του Economist στη Θεσσαλονίκη ο πρύτανης και καθηγητής Διεθνών Επιχειρηματικών Σχέσεων και Στρατηγικής του Alba Graduate Business School, The American College of Greece Κώστας Αξαρλόγλου, ο οποίος παρατήρησε ότι το κοινό τεχνολογικό όραμα στη χώρα υπάρχει και πως θα πρέπει να μετουσιωθεί σε συνεργασία. Στο πλαίσιο αυτό, μίλησε για τη σημασία το ανθρώπινο δυναμικό να εφοδιαστεί με οριζόντιες δεξιότητες που θα του προσφέρουν δυνατότητες δια βίου μάθησης. Ο ίδιος έκανε λόγο για ένα σύστημα κατάρτισης, το οποίο δεν θα αποτελεί μονοπώλιο των πανεπιστημίων, αλλά θα είναι το αποτέλεσμα της ένωσης δυνάμεων όλων των εμπλεκομένων.
Κωστής Χατζηδάκης, υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών
«Ο πρωθυπουργός θα εξαγγείλει αύριο στη ΔΕΘ περαιτέρω μειώσεις φόρων και ασφαλιστικών εισφορών», τόνισε από το βήμα του Economist στη Θεσσαλονίκη ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης, σημειώνοντας ότι το 2023 καταγράφηκε αύξηση των φορολογικών εσόδων κατά 9%, «λόγω της προσπάθειας στη φοροδιαφυγή και λόγω της ανάπτυξης». Πρόσθεσε δε ότι η κυβέρνηση έχει εφαρμόσει συνολικά περίπου 50 μειώσεις φόρων (βλ. ΕΝΦΙΑ, φόρος νομικών προσώπων, μερίσματα, φόρος για οικογένεια με παιδιά, χρηματιστηριακών συναλλαγών).
Ο κ. Χατζηδάκης στάθηκε στο γεγονός ότι η Ελλάδα καταγράφει την ταχύτερη μείωση ανεργίας στην Ευρώπη: «Μέσα σε πέντε χρόνια δημιουργήθηκαν μισό εκατομμύριο δουλειές». Αναπτύσσοντας την κατεύθυνση της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης, μίλησε για οικονομική ελευθερία, ενθάρρυνση της δημιουργικότητας και δικαιοσύνη. Ο ίδιος αναφέρθηκε με έμφαση στη δημιουργία πέμπτου πυλώνα στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα, μέσω διευθέτησης της εκκρεμότητας στην Αττική Τράπεζα, αφού συγχωνεύθηκε με την Παγκρήτια Τράπεζα.
Σε συνέχεια τοποθέτησης του κ. Εξάρχου στο πάνελ για το ίδιο θέμα, ο κ. Χατζηδάκης σχολίασε: «Αν η κυβέρνηση δεν ενεργοποιούσε τον Ηρακλή 3, όλα τα υπόλοιπα θα ήταν ματαιότης ματαιοτήτων (…) Πήγαμε στη Βουλή τη συμφωνία διότι υπήρχε μια ψιθυρολογία και δεν θέλαμε να κρύψουμε τίποτα. Οι διαπραγματεύσεις ήταν δύσκολες και πολύμηνες (…) Ο διοικητής της ΤτΕ έλεγε ότι αν δεν προχωρούσαμε με αυτήν τη συμφωνία θα υπήρχαν μια σειρά από φοβερά τρομακτικές συνέπειες για το τραπεζικό σύστημα και την οικονομία (…) Η JP Morgan, σύμβουλος του ΤΧΣ, έλεγε ότι δεν υπήρχε κάποια άλλη καλύτερη προσφορά (…) Τι θα μπορούσε να κάνει η ελληνική κυβέρνηση; Να αγνοήσει όλα αυτά και να αρνηθεί τη συμφωνία; Στην Ελλάδα συνηθίζουμε να συζητάμε τα αυτονόητα».
Αλέξανδρος Εξάρχου, αντιπρόεδρος ΔΣ και διευθύνων σύμβουλος, Intrakat
«Είναι αδιαφιλονίκητο ότι οι συνθήκες πλέον στην Ελλάδα έχουν μεταβληθεί και είναι και ο λόγος που εμείς, ως όμιλος επενδυτών, έχουμε τα τελευταία δύο χρόνια επενδύσει στη χώρα άνω των 500 εκατ.», υπογράμμισε από ο βήμα του Economist στη Θεσσαλονίκη ο αντιπρόεδρος ΔΣ και διευθύνων σύμβουλος της Intrakat Αλέξανδρος Εξάρχου, επισημαίνοντας ότι η οικονομική κρίση στην Ελλάδα δημιούργησε ευκαιρίες, υπό την έννοια ότι τα assets που επιβίωσαν είχαν φτηνές τιμές και άρα είχαν την προοπτική να προσφέρουν υπεραξία στους επενδυτές που θα τα αποκτούσαν.
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στο project συγχώνευσης της Τράπεζας Αττικής με την Παγκρήτια Τράπεζα, που έχει ως αποτέλεσμα τη δημιουργία του πέμπτου τραπεζικού πυλώνα: «Ήταν δύο τράπεζες με κακή φήμη και με κακά οικονομικά που οδηγούσαν σε σενάρια για πτωχεύσεις, γεγονός που δημιουργούσε την εικόνα μιας οικονομίας η οποία παρέπεμπε στην περίοδο προγενέστερα της κρίσης. Οι τράπεζες αυτές στην πραγματικότητα αφέθηκαν στην τύχη τους για να διασωθούν οι 4 συστημικές. Τι μας έκανε να επενδύσουμε; Ακριβώς ο ρυθμός ανάπτυξης της χώρας. Δεν είναι δυνατόν μια οικονομία όπως η Ελλάδα, που έχει ανακτήσει την επενδυτική βαθμίδα και επιθυμεί να δημιουργήσει ένα περιβάλλον ευνοϊκής ανάπτυξης, να στηριχθεί μόνο σε 4 τράπεζες. Δεν υπάρχει άλλη χώρα στην Ευρώπη που να το κάνει αυτό, να στηρίζεται σε έναν τόσο περιορισμένο αριθμό τραπεζών».
Ο κ. Εξάρχου σχολίασε ότι η άσκηση διάσωσης των δύο τραπεζών, με επένδυση ύψους 330 εκατ. ευρώ, «δεν ήταν φτηνή». Πρόσθεσε όμως ότι το τελικό αποτέλεσμα δημιουργεί ένα επαρκώς κεφαλαιοποιημένο σχήμα, το οποίο δεν στηρίζεται σε αναβαλλόμενο φόρο, φέρει μη εξυπηρετούμενα δάνεια κάτω του 3%, και λόγω της συγχώνευσης μπορεί να είναι παρεμβατικό σε όλη την επικράτεια. «Θα είναι σε θέση να αυξήσει ουσιωδώς τις δυνατότητες νέων εταιρειών να αναπτυχθούν όπως θα αναπτύσσονταν σε άλλες χώρες της Ευρώπης», συμπλήρωσε ο κ. Εξάρχου, ο οποίος αναφέρθηκε εκτενώς στις λεπτομέρειες του deal: «Όταν άκουσα για πρώτη φορά ότι η συμφωνία των μετόχων της Τράπεζας Αττικής θα περάσει από τη Βουλή, εξεπλάγην και δεν μπορούσα να καταλάβω για ποιον λόγο. Στη συνέχεια παραδέχθηκα, και σας πήρα τηλέφωνο κ. Χατζηδάκη (σ.σ. βρισκόταν επίσης στο πάνελ) και σας είπα ότι είχατε απόλυτο δίκιο. Η συμφωνία πέρασε από τη Βουλή για να αποδειχθεί και να ακουστεί το προφανές. Θα σας πω δυο νούμερα. Τι ήταν η Παγκρήτια πριν τη συγχώνευση; Είχε 53% μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Άρα θα έπρεπε να κάνει προβλέψεις ύψους 350 εκατ. από μόνη της (…) έχοντας ήδη κεφαλαιοποιηθεί με 200 εκατ. Απαιτούσε δηλάδή για να διατηρηθεί στη ζωή στο μέγεθος στο οποίο βρίσκεται τουλάχιστον άλλα 500 εκατ. Και αυτά χωρίς να αντιμετωπίσει στην πραγματικότητα το ζήτημα των “κόκκινων” δανείων με τον Ηρακλή γιατί η υπαγωγή της απαιτούσε κεφάλαια ύψους 750 εκατ. (…) Ήταν προφανές ότι δεν υπήρχε κανείς που θα έβαζε σε αυτήν την τράπεζα τέτοια ποσά (…) Άρα η Παγκρήτια δεν είχε τύχη και οδηγούνταν στο να κλείσει. Η Τράπεζα Αττικής δεν ήταν σε καλύτερη κατάσταση. Είχε ήδη περάσει δύο αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου -η πρώτη 220 εκατ. και η δεύτερη 450 εκατ. ευρώ- και έπρεπε να κάνει προβλέψεις άλλα 300 εκατ. για να καλύψει τα “κόκκινα” δάνεια – τις προβλέψεις που απαιτούσε ο επόπτης, όχι για να μπει στον ‘Ηρακλή’ (…) Ήταν σαφές ότι έπρεπε να μπουν τα κεφάλαια που απαιτούνταν για την ένταξη στον ‘Ηρακλή’. Και ιδιωτικά κεφάλαια για να μπουν διακριτά στις δύο αυτές τράπεζες δεν υπήρχαν (…) Ήταν καλό το deal; Εμείς θα το θέλαμε πολύ καλύτερο και επιχειρήσαμε μάλιστα να διαπραγματευτούμε με το υπουργείο καλύτερους όρους. Διότι διακινδυνεύσαμε κεφάλαια πριν τον ‘Ηρακλή’. Με τη συμφωνία επιτεύχθηκε μια ισορροπία η οποία προφανώς δεν μας απελπίζει, αλλά δεν είναι αυτή που επιδιώκαμε, σας το λέω ευθέως. Και τα οφέλη που έχει για την ελληνική οικονομία μας κάνει περήφανους (…) Από την ημέρα που δημοσιοποιήθηκε η συμφωνία, έχουμε καθημερινά μεγάλα funds και ξένες τράπεζες που εκφράζουν ενδιαφέρον και θα δείτε ότι σε επόμενα placements η συμμετοχή τους θα σας εκπλήξει».
Γιώργος Γεραπετρίτης, υπουργός Εξωτερικών
«Θα πρέπει να είμαστε πιο αποφασιστικοί αν θέλουμε να επιβιώσουμε ως Ευρωπαίοι», διεμήνυσε από το βήμα του Economist στη Θεσσαλονίκη ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης, επισημαίνοντας συγχρόνως ότι τα υπουργεία Εξωτερικών θα πρέπει πλέον να εργάζονται με εναλλακτικά σενάρια προκειμένου να αντιμετωπίσουν τη σημερινή παγκόσμια αβεβαιότητα. Σημείωσε δε ότι η Ευρώπη αλλά και η διεθνής αρχιτεκτονική ασφάλειας δεν κατάφεραν να αποτρέψουν μεγάλες προκλήσεις, όπως την επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία και τον πόλεμο στη Μέση Ανατολή.
Στο μεταξύ, πρόσθεσε ότι οι διαδικασίες λήψης αποφάσεων στην Ε.Ε. δεν είναι πάντα λογικές και ότι η Ευρώπη δεν έχει αποκτήσει ακόμα τη στρατηγική αυτονομία που της αρμόζει. Κινούμαστε προς μια γεωπολιτικη Ευρώπη, αλλά δεν έχουμε αποφασίσει ακόμα πώς θα το κάνουμε, είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός, παρατηρώντας ότι το παγκόσμιο πολιτικό σκηνικό δεν είναι θετικό – εξέφρασε παράλληλα την ανησυχία του για τους πολέμους στην Αφρική. Τέλος, ο κ. Γεραπετρίτης μίλησε για άνοδο ακραίων, λαϊκιστικών κομμάτων στην Ευρώπη και «σύμπραξη άκρας δεξιάς και άκρας αριστεράς».
Martin Schulz, πρόεδρος του Ιδρύματος Friedrich Ebert, πρώην πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου
Αιχμές για τον τρόπο με τον οποίο οι Βρυξέλλες χειρίστηκαν το ελληνικό ζήτημα στα χρόνια της κρίσης άφησε ο Μάρτιν Σουλτς μιλώντας από το βήμα του Economist στη Θεσσαλονίκη. «Η Κομισιόν υπό την προεδρία Μπαρόζο επέτρεψε ο ισχυρότερος υπουργός Οικονομικών στο Eurogroup, δηλαδή ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, να αποφασίσει τη στρατηγική για τη διαχείριση της ελληνικής κρίσης χρέους. Και αυτό δημιούργησε την αίσθηση ότι τους Έλληνες κυβερνούσε το Βερολίνο. Η Επιτροπή θα πρέπει στο μέλλον να χειριστεί διαφορετικά ανάλογα ζητήματα, αναλαμβάνοντας πιο ενεργά τον ρόλο του διαμεσολαβητή ανάμεσα στα κράτη-μέλη».
Σε άλλο σημείο της συζήτησης, ανέφερε χαρακτηριστικά: «Ντρεπόμουν όταν κόβαμε τις ήδη κομμένες συντάξεις των Ελλήνων, παρότι είχαν πληρώσει δεκαετίες ασφαλιστικών εισφορών. Όμως η Ελλάδα ακόμη και εκείνη τη στιγμή δεν εγκατέλειψε την Ευρώπη. Και θα πρέπει να ειπωθεί, όπως έχει αναγνωρίσει και ο πρωθυπουργός Μητσοτάκης, ότι πολλά από τα οφέλη που απολαμβάνει σήμερα η κυβέρνηση της ΝΔ οφείλονται στις θυσίες των προηγούμενων κυβερνήσεων στα χρόνια της κρίσης».
Αναφερόμενος στις προκλήσεις τις οποίες καλείται σήμερα να αντιμετωπίσει η Ευρωπαϊκή Ένωση, ο κ. Σουλτς σχολίασε ότι η Ευρώπη κρατά τις αγορές της ανοιχτές για προϊόντα κρατών που επιδοτούν την παραγωγή τους.
«Ζούμε την εποχή της επιτάχυνσης. Τα δεδομένα αλλάζουν από το πρωί ως το μεσημέρι. H δημοκρατία όμως είναι αργή, διότι στη δημοκρατία όλοι έχουν το δικαίωμα να ακούγονται και να λαμβάνουν μέρος στις αποφάσεις», σημείωσε ευρύτερα για τον σύγχρονο ψηφιακό κόσμο, μιλώντας για πολιτικό κενό το οποίο γεμίζουν «οι εξτρεμιστές που εμφανίζονται να έχουν λύσεις για όλα τα προβλήματα, με μύθους όπως ότι αν εξαφανιστούν οι μετανάστες όλα θα είναι εντάξει». Όπως είπε, «οι δημοκράτες όλου του κόσμου θα πρέπει να δουν πώς θα αντιμετωπίσουν αυτήν την πρόκληση, αξιοποιώντας τον ψηφιακό κόσμο για να επικοινωνήσουν τα δικά τους μηνύματα».
Απόστολος Τζιτζικώστας, περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, υποψήφιος Ευρωπαίος Επίτροπος
O 21ος αιώνας θα προχωρήσει με λιγότερες βεβαιότητες και μεγαλύτερες προκλήσεις, τόνισε από το βήμα του 4ου Economist Metropolitan Summit στη Θεσσαλονίκη ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, επισημαίνοντας ότι ορισμένες από αυτές τις προκλήσεις αφορούν μεν όλη την Ευρώπη αλλά ακόμα περισσότερο αγγίζουν τη χώρα μας και την περιοχή μας. Έφερε ως παραδείγματα το δημογραφικό, την κλιματική αλλαγή, την οποία η Μεσόγειος βιώνει πιο έντονα, τις γεωπολιτικές προκλήσεις, καθώς και την ενσωμάτωση των νέων τεχνολογιών και της ΑΙ στην παραγωγή, κάτι που –όπως ανέφερε– μπορεί να είναι ευκαιρία για τη χώρα μας προκειμένου να γεφυρώσει το χάσμα με πλουσιότερες χώρες. Κάνοντας έναν απολογισμό για την Κεντρική Μακεδονία την τελευταία 5ετία, είπε ότι η περιφέρεια με σκληρή δουλειά «άνοιξε βηματισμό» και «κατέκτησε νέες κορυφές». Ανέφερε ότι οι επιχειρήσεις που λειτουργούν στην περιφέρεια αυξήθηκαν κατά 18% την τελευταία πενταετία, κάτι που συνέβαλε και στη μείωση της ανεργίας, και ότι η Κεντρική Μακεδονία είναι πλέον ανάμεσα στις 10 ταχύτερα αναπτυσσόμενες περιφέρειες στην Ευρώπη. Τόνισε ότι η προσπάθεια αυτή πρέπει να συνεχιστεί και πως ο στόχος είναι μια περιφέρεια «σύγχρονη, έξυπνη, πράσινη και ανθρώπινη, που κοιτά το μέλλον με αυτοπεποίθηση».
Gus Bilirakis, μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ
Η Ελλάδα έχει διαδραματίσει πολύ σημαντικό ρόλο στην Ανατολική Μεσόγειο και ως σύμμαχος των ΗΠΑ, τόνισε στο συνέδριο του Economist στη Θεσσαλονίκη ο Gus Bilirakis, μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ. Όποιος και να κερδίσει τις εκλογές στις ΗΠΑ, η συμμαχία των ΗΠΑ με Ελλάδα και Κύπρο θα διατηρηθεί, ανέφερε. Εξήρε τον ρόλο της Ελλάδας και της Κύπρου όσον αφορά το ενεργειακό τοπίο της Ανατολικής Μεσογείου και επεσήμανε ότι το αμερικανικό Κογκρέσο δεν θα επιτρέψει στην Τουρκία να θέσει σε κίνδυνο την ασφάλεια και την κυριαρχία των συμμάχων των ΗΠΑ. Ο κ. Bilirakis πρόσθεσε ότι τα πράγματα στην περιοχή έχουν αλλάξει σε σχέση με 20-30 χρόνια πριν και πως τώρα η Ελλάδα και η Κύπρος είναι χώρες ισχυρές οικονομικά, υπογραμμίζοντας παράλληλα τον σημαντικό τους ρόλο όσον αφορά την ασφάλεια στην Ανατολική Μεσόγειο.
Dina Titus, μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ
Οι επιλογές σε αυτές τις εκλογές είναι ξεκάθαρες, απομόνωση ή συνεργασία, τόνισε η Dina Titus, μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, αναφερόμενη στις προσεχείς εκλογές στις ΗΠΑ. Επεσήμανε ότι στις εκλογές αυτές διακυβεύεται ποιος θα διαχειριστεί λογικά τους πόρους της χώρας και ποιος θα προαγάγει τη διπλωματία σε παγκόσμιο επίπεδο. Σημείωσε ακόμα ότι μια κυβέρνηση Χάρις θα συνεχίσει τα θετικά βήματα που έχουν γίνει από την παρούσα κυβέρνηση όσον αφορά τις σχέσεις των ΗΠΑ με την ΕΕ και τις διμερείς της σχέσεις, πως θα υπάρξει στήριξη στις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων να ενταχθούν στην ΕΕ και επίσης στήριξη στο ΝΑΤΟ και προστασία των εταίρων. Μια κυβέρνηση Τραμπ θα επικεντρωθεί κυρίως στην Κίνα, σημείωσε η κ. Titus, προσθέτοντας ότι η Κίνα δεν θα δημιουργήσει αυτήν τη στιγμή μεγάλα προβλήματα στις ΗΠΑ ή την Ευρώπη.