Η Ευρώπη αντιμέτωπη με ραγδαίες γεωπολιτικές εξελίξεις
Δελφοί, 11 Απριλίου 2025 – Οι ραγδαίες γεωπολιτικές αλλαγές, η ρωσική επίθεση στην Ουκρανία, η αλλαγή της αμερικανικής πολιτικής και οι ευρωατλαντικές σχέσεις απασχόλησαν το 10ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών που πραγματοποιείται 9-12 Απριλίου στους Δελφούς.
Για τις βαθιές αλλαγές και την πολιτική στις ΗΠΑ που μας επηρεάζουν καθολικά, έκανε λόγο η Υφυπουργός Εξωτερικών, Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, αποδίδοντας σε μεγάλο βαθμό τα 80 χρόνια ειρήνης και ευημερίας που προηγήθηκαν στην αμερικανική αμυντική ομπρέλα. Σημείωσε ότι θα έπρεπε να είμαστε πιο υπεύθυνοι για τα δικά μας θέματα, οπότε ίσως αυτή είναι ευκαιρία να δούμε τις ανάγκες μας λόγω των συνθηκών, να συντονίσουμε τις δράσεις μας και να χαράξουμε τη στρατηγική μας.
Σε ερώτηση της Βικτώρια Δενδρινού, Επικεφαλής του Bloomberg News στην Ελλάδα, σχετικά με το αν μπορούν να παίξουν ρόλο στην ασφάλεια της Ευρώπης τρίτες χώρες, η κα Παπαδοπούλου έστειλε το μήνυμα ότι «σκοπός της ευρωπαϊκής άμυνας είναι να θωρακίσουμε τη δημοκρατία, το κράτος δικαίου και τις αξίες μας και πρέπει να συμπεριλαμβάνονται ομονοούσες χώρες που θέλουν ακριβώς το ίδιος. Να ανοίξουμε την πόρτα αλλά με προαπαιτούμενα και όρους».
Η κα Παπαδοπούλου τόνισε, μάλιστα, ότι η Ρωσία δεν είναι η μόνη απειλή αυτή τη στιγμή, καθώς η Ελλάδα βρίσκεται μεταξύ δύο πολέμων, 500 χιλιόμετρα από την Ουκρανία και μία ώρα με το αεροπλάνο από άλλες εστίες συγκρούσεων. «Να προετοιμαστούμε για το χειρότερο σενάριο. Τότε είσαι σε θέση να υποδεχθείς το θετικό. Το ένστικτο επιβίωσης θα μας επιτρέψει να βρούμε τρόπο να επιζήσουμε», κατέληξε η υφυπουργός.
Σύμμαχο «κλειδί» χαρακτήρισε τις ΗΠΑ ο Benjamin Haddad, Εντεταλμένος Υπουργός για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις στη Γαλλία, τονίζοντας, ωστόσο, ότι πρέπει οι ίδιοι να έχουν περισσότερο χειρισμό της τύχης και της άμυνας.
Κάλεσε, λοιπόν, τους Ευρωπαίους να επενδύσουν στην αυτονομία τους και τη βιομηχανική συνεργασία, για να δουν πόσο μπορεί να αυξηθούν οι δυνατότητες σε παραγωγή δορυφόρων, drones κ.α. Μίλησε, επίσης, για «την ανάγκη να φροντίσουμε την τεχνολογία και να διασφαλίσουμε ότι θα μείνουν σε ευρωπαϊκό έδαφος οι καινοτομίες μας. Θα μας βοηθήσει να διασώσουμε τις διατλαντικές σχέσεις γιατί, αν πάρουμε την τύχη στα χέρια μας και πετύχουμε αυτονομία, θα είμαστε καλύτερος στρατηγικός εταίρος για τις ΗΠΑ».
Για τον πόλεμο στην Ουκρανία, εκτίμησε ότι δεν υπάρχει εύκολη λύση, μιας και η Ρωσία στρέφει την πλάτη στην ειρήνη, οπότε ο μόνος τρόπος να έρθει η εκεχειρία είναι να συνεχιστεί η άσκηση οικονομικής και στρατιωτικής πίεσης στη Μόσχα. «Πριν τρεις μήνες ακούγαμε πως η νέα κατάσταση θα οδηγούσε σε αύξηση του λαϊκισμού και διχασμό της Ευρώπης, αλλά έχουμε δει το αντίθετο», σημείωσε.
«Να φροντίσουμε τους εαυτούς μας, να διατηρήσουμε τους δεσμούς μας με τις ΗΠΑ και να προστατεύσουμε τη δημοκρατία» ήταν τα μηνύματα που έστειλε ο Thomas Byrne, Υπουργός Επικρατείας για τις Υποθέσεις της ΕΕ και την Άμυνα, Κυβέρνηση της Ιρλανδίας.
Όσον αφορά τη χώρα του, είπε ότι δεν συμμετέχει στο ΝΑΤΟ και εκτίμησε ότι αυτό δεν θα αλλάξει, αλλά είναι πιο φανερό πλέον ότι πρέπει να γίνουν επενδύσεις στην αμυντική πολιτική. «Άνθρωποι στην κεντρική και ανατολική Ευρώπη αντιμετωπίζουν πραγματικές απειλές. Εμείς αντιμετωπίζουμε κυβερνοεπιθέσεις και θέματα ασφάλειας στη θάλασσα», είπε και αναφέρθηκε σε μεγάλη κυβερνοεπίθεση στον τομέα της υγείας που εξακολουθεί να δημιουργεί προβλήματα στη χώρα του. Τέλος, διαπίστωσε ότι οι τελευταίες εξελίξεις έχουν φέρει πιο κοντά το Ηνωμένο Βασίλειο με την ΕΕ.