Η επέλαση των funds στα ελληνικά σχολεία και κολέγια

25.09.2024

«Ζούμε τις καλύτερες ημέρες μας. Σκεφθείτε μόνον ότι στη δεκαετία του ’80 είχαμε 40.000 μαθητές, κάποια στιγμή στη δεκαετία του 2000 έφτασαν τις 95.000 και αυτό ήταν το ιστορικό ρεκόρ. Αμέσως μετά, στην περίοδο 2012-2018 μειώθηκαν σε 70.000, για να φτάσουμε στο σήμερα, που ο αριθμός των μαθητών (προ-πανεπιστημιακής εκπαίδευσης) ξεπερνά τις 100.000». Με τα λόγια αυτά, παράγοντας της αγοράς, ιδιαίτερα έμπειρος στην ιδιωτική εκπαίδευση, επιχειρεί να δώσει εξηγήσεις όσον αφορά το γιατί το τελευταίο διάστημα ενέσκηψαν τα επενδυτικά funds (και όχι μόνο) στην ελληνική εκπαίδευση. Την αρχή έκανε ο γνωστός Νίκος Σταθόπουλος με την BC Partners, με την εξαγορά του ΙΕΚ Ακμή και του Metropolitan College. Στη συνέχεια απέκτησε και το 100% του ΙΕΚ ΔΕΛΤΑ/ΔΕΛΤΑ 360, επιδιώκοντας σαφώς τη δημιουργία του πρώτου μη κρατικού πανεπιστημίου στην Ελλάδα.

Ωστόσο, δεν είναι μόνον οι εξαγορές αυτές με στόχο την πανεπιστημιακή εκπαίδευση. Μια σειρά ξένων σχολείων και funds επιχειρούν την εξαγορά ιδιωτικών σχολείων στη χώρα μας. Η αρχή έγινε με το ιδιωτικό σχολείο International School of Athens (ISA), το οποίο εξαγοράστηκε από τον Βρετανικό όμιλο Dukes Education. H εξαγορά έγινε τον περασμένο Μάιο.

Η Dukes Education είναι βρετανική εταιρεία διαχείρισης σχολείων και κολεγίων, η οποία ωστόσο τώρα επεκτείνεται στο εξωτερικό. Εκτός από το ISA, φημολογείται ότι εξαγόρασε άλλη μια σχολική μονάδα που βρίσκεται στα νότια προάστια της Αθήνας. Παράλληλα, έχει αποκτήσει σχολικές μονάδες και κολέγια σε Ισπανία, Πορτογαλία, Τσεχία, Κροατία, Ελβετία, Ρουμανία και φυσικά στην Ιρλανδία.

Από την άλλη πλευρά, πριν από μερικές εβδομάδες το family office του εφοπλιστή Βασίλη Λαλιώτη απέκτησε την πλειοψηφία των μετοχών του Σχολείου Κωστέα-Γείτονα (CGS). Ωστόσο, όλοι κάνουν λόγο για την εταιρεία Inspired Education Group ότι βρίσκεται πίσω από αυτό. Και η ανακοίνωση δεν άργησε να έρθει. Μόλις προχθές ανακοινώθηκε η νέα στρατηγική συνεργασία του CGS με το Inspired Educational Group (IEG), με στόχο τη δημιουργία του πρώτου ιδιωτικού σχολείου στο Ελληνικό.

Μάλιστα, τη συνεργασία αυτήν χαιρέτισε και ο επικεφαλής της Lamda Development, Οδυσσέας Αθανασίου, σημειώνοντας ότι καλωσορίζει στο Ελληνικό αυτήν την εμβληματική συνεργασία. Από την άλλη πλευρά, ο επικεφαλής του CGS, Χρήστος Γείτονας, σε ανακοίνωσή του ανέφερε ότι θα συνεργαστεί με το IEG «για την ίδρυση του δεύτερου σχολείου μας, στην περιοχή του Ελληνικού, το οποίο θα υποδεχθεί τους νέους μαθητές τον Σεπτέμβριο του 2027».

Τέλος, ο Nadim M. Nsouli, ιδρυτής, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του IEG, σημείωσε ότι «ο Inspired συνεργάζεται με κορυφαία σχολεία παγκοσμίως και είμαστε περήφανοι που καλωσορίζουμε το CGS στην οικογένειά μας».

Καταλύτης γι’ αυτήν τη συνεργασία φυσικά ήταν το Ελληνικό. Ωστόσο, βοήθησε και η καλή φήμη του σχολείου, παρά τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετώπιζε. Σύμφωνα με πληροφορίες, πάνω από 30 εκατ. ευρώ τοποθετήθηκαν στην CGS από τους επενδυτές, με στόχο αφενός μεν την εξυγίανση των οικονομικών της εταιρείας CGS (5 εκατ. ευρώ), αφετέρου τη χρηματοδότηση δημιουργίας του νέου σχολείου στο Ελληνικό (25 εκατ. ευρώ).

To IEG, ωστόσο, δεν σταμάτησε εδώ. Πριν από λίγες ημέρες ανακοίνωσε και τη στρατηγική συνεργασία με τη Σχολή Μωραΐτη. Οι λεπτομέρειες δεν έγιναν γνωστές, αλλά φαίνεται ότι κι εδώ ο όμιλος Inspired απέκτησε τον έλεγχο του σχολείου. Σημειώνεται ότι το IEG λειτουργεί 115 σχολεία σε 24 χώρες του πλανήτη με 90.000 μαθητές. Πρόκειται για μια από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις παροχής εκπαιδευτικών υπηρεσιών για προ-πανεπιστημιακής εκπαίδευσης μαθητές στον πλανήτη.

Παράλληλα, υπάρχουν κι άλλες κινήσεις που έχουν γίνει και αναμένεται να ανακοινωθούν σύντομα. Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και άλλες πόλεις υπάρχουν 6 έως 7 ενδιαφερόμενοι, που συζητούν με όλους μικρές και μεγαλύτερες εξαγορές ιδιωτικών σχολείων. Μικρές εξαγορές θεωρούνται αυτές όπως της ISA με 700 μαθητές, ενώ μεγαλύτερες είναι π.χ. αυτή της Σχολής Μωραΐτη με 1.900 μαθητές.

Οι ειδικοί στην ιδιωτική εκπαίδευση θεωρούν κάποιο σχολείο μεγάλο εφόσον οι μαθητές που φοιτούν σε αυτό ξεπερνούν τους 1.000. Το μεγαλύτερο ιδιωτικό σχολείο στη χώρα είναι το Κολέγιο Αθηνών, με περίπου 4.500 μαθητές.

Οι ίδιοι παράγοντες ξεκαθαρίζουν ότι αποκλειστικός στόχος των ενδιαφερόμενων επενδυτών δεν είναι τα ακίνητα που μπορεί να διαθέτουν αυτές οι μονάδες, αλλά το business, το οποίο είναι διαρκώς ανερχόμενο. Όπως αναφέρει δεύτερης γενιάς επιχειρηματίας σε μεγάλο ιδιωτικό σχολείο της Αττικής, καθώς το εισόδημα αυξάνει και τα ιδιωτικά σχολεία προσφέρουν καλύτερο επίπεδο εκπαίδευσης, όλοι επιθυμούν να φέρουν τα παιδιά τους σε ιδιωτικά σχολεία, θέλοντας να τους προσφέρουν το καλύτερο.

Ο ίδιος αναφέρει ότι τα τελευταία χρόνια το εισόδημα αυξάνει γρήγορα σε μια ορισμένη κατηγορία απασχολουμένων, με αποτέλεσμα η ζήτηση να έχει εκτοξευθεί, κάτι που δεν περνά απαρατήρητο από τους ξένους.

Επίσης, οι ξένοι βλέπουν τα μεγάλα περιθώρια που έχει η ιδιωτική εκπαίδευση στη χώρα μας, αφού μόλις 8% των παιδιών ηλικίας 3-18 ετών φοιτούν σε ιδιωτικά σχολεία, όταν στο εξωτερικό ο μέσος όρος είναι 12% έως 13%. Το γεγονός δε ότι η κρίση της δεκαετίας του 2010 έχει «αδυνατίσει» τους Έλληνες ιδρυτές-επιχειρηματίες των σχολείων μπορεί να προσφέρει στους ξένους επενδυτές και πολλά παράθυρα ευκαιρίας που τώρα θέλουν να εκμεταλλευθούν.

πηγή:powergame.gr

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο!