Η ΕΕ σχεδιάζει «Κόμβο Θαλάσσιας Ασφάλειας» στη Μαύρη Θάλασσα και δίνει ρόλο στην Τουρκία
Τι προβλέπει το νέο σχέδιο της Κομισιόν για την ασφάλεια στη Μαύρη Θάλασσα.
Τη δημιουργία ενός «κόμβου θαλάσσιας ασφάλειας» στη Μαύρη Θάλασσα, ως μέρος της νέας στρατηγικής της Κομισιόν για την περιοχή, παρουσίασε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία – αν και δεν το δηλώνει ευθέως – επιφυλάσσει ρόλο για την Τουρκία.
Το σχέδιο, που παρουσίασαν η Επιτροπή και η Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφάλειας, Κάγια Κάλας, φέρει τον τίτλο «νέα στρατηγική για μια σταθερή και ασφαλή περιοχή της Μαύρης Θάλασσας» και αποσκοπεί στην ενίσχυση των διασυνδέσεων της Ευρώπης με τον Νότιο Καύκασο, την Κεντρική Ασία και ευρύτερα.
Προσανατολισμός της πρωτοβουλίας είναι, όπως δήλωσε η Κάλας, «η ΕΕ να σφυρηλατήσει στενότερη συνεργασία με την Ουκρανία, τη Μολδαβία, τη Γεωργία, την Τουρκία, την Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν και να προωθήσει την περιφερειακή συνεργασία για τη συνδεσιμότητα».
Μπορεί να μην διευκρινίζεται πού ακριβώς θα εγκατασταθεί ο κόμβος θαλάσσιας ασφάλειας, ωστόσο επισημαίνεται ο ρόλος της Τουρκίας ως Ευρωπαίου εταίρου στρατηγικής σημασίας.
«Ο ρόλος και η ευθύνη της ΕΕ στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας αυξάνονται, ιδίως με το άνοιγμα των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ουκρανία και τη Δημοκρατία της Μολδαβίας, καθώς και με τη Γεωργία, εφόσον η χώρα επιστρέψει στην ευρωπαϊκή πορεία. Η διαδικασία διεύρυνσης της ΕΕ αποτελεί στρατηγική επένδυση για την ενίσχυση της περιφερειακής ασφάλειας και ανθεκτικότητας. Μια συντονισμένη προσέγγιση με την Τουρκία, εταίρο στρατηγικής σημασίας για την ΕΕ και υποψήφια χώρα, είναι επίσης κρίσιμη», τονίζει η Επιτροπή, ενώ η Κάλας επανέλαβε το ίδιο στη συνέντευξη Τύπου.
Σημειώνεται ότι η περιοχή της Μαύρης Θάλασσας έχει εξαιρετικά μεγάλη στρατηγική σημασία για την Ευρωπαϊκή Ένωση, λόγω της σύνδεσης Κεντρικής Ασίας και Ευρώπης. Η σημασία αυτή αφορά τους τομείς της ασφάλειας, του εμπορίου και της ενέργειας, με την περιοχή να αποτελεί δίαυλο κρίσιμων ενεργειακών ροών. Όπως υπογράμμισε η Κάλας, «η ασφάλεια της Μαύρης Θάλασσας είναι ζωτικής σημασίας και για την ευρωπαϊκή ασφάλεια».
Η Ύπατη Εκπρόσωπος επεσήμανε πως το δυναμικό της περιοχής υπονομεύεται από τον πόλεμο της Ρωσίας, όπως φανερώνουν οι επανειλημμένες παραβιάσεις του εναέριου χώρου, οι επιθέσεις σε λιμάνια και οι απειλές στις θαλάσσιες οδούς μεταφοράς.
Στο πλαίσιο αυτό, η Κάλας παρουσίασε τρεις βασικές προτεραιότητες σε ζητήματα ασφάλειας:
Κόμβος Θαλάσσιας Ασφάλειας
Η Κομισιόν προτείνει τη δημιουργία Κέντρου Θαλάσσιας Ασφάλειας (Black Sea Maritime Security Hub) που θα λειτουργεί ως ευρωπαϊκό σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης στη Μαύρη Θάλασσα. Ο κόμβος θα ενισχύσει την επιχειρησιακή επίγνωση και θα προστατεύει κρίσιμες υποδομές, όπως υπεράκτιες ενεργειακές εγκαταστάσεις και υποθαλάσσια καλώδια.
Ο κόμβος, σημείωσε η Κάλας, θα μπορούσε επίσης να αξιοποιηθεί στην παρακολούθηση πιθανής συμφωνίας ειρήνης μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας.
Παράλληλα, η ΕΕ σχεδιάζει την ενίσχυση των προσπαθειών αποναρκοθέτησης στη θαλάσσια περιοχή. Προγράμματα όπως το Ευρωπαϊκό Ταμείο Θαλάσσιας Πολιτικής, Αλιείας και Υδατοκαλλιέργειας θα στηρίξουν τη χαρτογράφηση του κινδύνου που συνιστούν οι νάρκες.
Στρατιωτική κινητικότητα
Προβλέπεται η αναβάθμιση λιμένων, σιδηροδρομικών δικτύων, οδικών αξόνων και αεροδρομίων, ώστε να μπορούν να εξυπηρετούν τη μεταφορά βαρέως στρατιωτικού εξοπλισμού. Ο στόχος είναι η ταχύτερη μετακίνηση στρατευμάτων και μέσων στις κρίσιμες περιοχές, με στόχο την ενίσχυση της αποτροπής, αλλά και τη στήριξη του ΝΑΤΟ.
Διαφήμιση
Ταυτόχρονα, θα εφαρμοστούν αυστηρότερα κριτήρια στον έλεγχο της ιδιοκτησίας στρατηγικών εγκαταστάσεων και λιμένων από ξένες δυνάμεις.
Αντιμετώπιση υβριδικών απειλών
Η ΕΕ στοχεύει στην ενίσχυση της ανθεκτικότητας της περιοχής έναντι κυβερνοεπιθέσεων, παραπληροφόρησης και εχθρικών ενεργειών. Προβλέπεται επένδυση στην τεχνητή νοημοσύνη για την καταπολέμηση της παραπληροφόρησης, προώθηση της εκπαίδευσης στα μέσα ενημέρωσης, καθώς και ενίσχυση των δικτύων επαλήθευσης πληροφοριών (fact-checkers).
Η στρατηγική της ΕΕ για τη Μαύρη Θάλασσα, συνδέεται άμεσα με τον πυρήνα της ευρωπαϊκής ασφάλειας και ενεργειακής πολιτικής, καθιστώντας την Τουρκία σημαντικό συντελεστή όσον αφορά στον έλεγχο θαλάσσιων διαύλων και ενεργειακών αγωγών.
Διαφήμιση
Από ελληνικής και κυπριακής πλευράς, η προοπτική συμμετοχής της Τουρκίας σε ευρωπαϊκές υποδομές ασφάλειας και συνδεσιμότητας, όπως και προστασίας κρίσιμων θαλάσσιων και ενεργειακών υποδομών – συμπεριλαμβανομένων των υποθαλάσσιων καλωδίων, εγείρει σημαντικά ζητήματα εμπιστοσύνης για τη συνολικότερη στρατηγική προσέγγιση της ΕΕ απέναντι στις νέες γεωπολιτικές ισορροπίες.
πηγή:huffingtonpost.gr/