Η ΕΕ εμμένει σε κυρώσεις κατά του Ιράν
Στη «μαύρη λίστα» των εταιρειών στις οποίες επιβάλλονται κυρώσεις και «πάγωμα» περιουσιακών στοιχείων βάζει, ξανά, η Ευρωπαϊκή Ένωση την Εθνική Ιρανική Εταιρεία Δεξαμενοπλοίων (National Iranian Tanker Company-NITC-), τη μεγαλύτερη εταιρεία δεξαμενόπλοιων του Ιράν.
Αυτό αποφασίστηκε, την Πέμπτη 12/2, από τις κυβερνήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, που επικαλείται αξιωματούχο της ΕΕ υπό την προϋπόθεση της ανωνυμίας.
Σύμφωνα, πάντα, με το Reuters, η απόφαση ελήφθη από την ομάδα εργασίας της ΕΕ και αναμένεται να δημοσιευτεί ο Κανονισμός στην Επίσημη Εφημερίδα της ΕΕ.
Οι κυρώσεις – που επιβλήθηκαν το 2012 για το αμφισβητούμενο πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης – απαγορεύει κάθε εμπόριο μεταξύ της ΕΕ, επιχειρήσεις και πολίτες, και της Εθνικής Ιρανικής Εταιρείας Δεξαμενόπλοιων, συμπεριλαμβανομένης της παροχής των υπηρεσιών, όπως η ασφάλιση ή τραπεζική.
Ωστόσο, τον περασμένο Ιούλιο το δεύτερο υψηλότερο δικαστήρια της ΕΕ έκανε δεκτή προσφυγή της εταιρείας και αποφάνθηκε ότι δεν υπήρχαν επαρκείς λόγοι για να παραμένει στη «μαύρη λίστα» των κυρώσεων αλλά από την ΕΕ γνωστοποιήθηκε ότι θα εξαντληθούν όλα τα νομικά μέσα για να παραμείνει η NITC στη «μαύρη λίστα».
Ένας από τους διπλωμάτες, ο οποίος μίλησε στο Reuters υπό τον όρο της ανωνυμίας, είπε ότι οι συζητήσεις σχετικά με τη NITC γίνονταν σε συναντήσεις κεκλεισμένων των θυρών και ανέφερε ότι είχε τεθεί μια προθεσμία μέχρι τις 16:00 (1500 GMT) την Πέμπτη για τυχόν κράτη μέλη, που θα αντιτάσσονταν στην εκ νέου τοποθέτηση της Εταιρείας Δεξαμενοπλοίων του Ιράν στη «μαύρη λίστα».
Από επιστολή της ΕΕ στους δικηγόρους της NITC φαίνεται- κατά το Reuters- ότι η ΕΕ διαφώνησε με τα επιχειρήματά τους ότι η NITC δεν παρέχει οικονομική στήριξη στην κυβέρνηση του Ιράν και ως εκ τούτου δεν θα πρέπει να τιμωρείται.
«Αντιλαμβάνεστε ότι οι μέτοχοι NITC είναι φορείς που παρέχουν συντάξεις και άλλες κοινωνικές παροχές, και η κοινωνική ασφάλιση αποτελεί ευθύνη της ιρανικής κυβέρνησης», ανέφερε η επιστολή.
Έτσι η ΕΕ αποφάσισε να συμπεριλάβει τη NITC και πάλι στο «στον κατάλογο των προσώπων και οντοτήτων που υπόκεινται σε περιοριστικά μέτρα» ή κυρώσεις.
Οι υπάλληλοι της NITC δεν έκαναν κανένα σχόλιο
Όπως σημειώνει το ειδησεογραφικό πρακτορείο η απόφαση αυτή ελήφθη σε μια ευαίσθητη στιγμή των διαπραγματεύσεων για την επίλυση μιας αντιπαράθεσης 12 ετών μεταξύ της Τεχεράνης και της Δύσης για το πυρηνικό τους πρόγραμμα.
Διπλωμάτες τονίζουν ότι η ΕΕ δεν επιβάλλει νέες κυρώσεις, αλλά απλά αλλάζει τα κριτήρια για να αποκτήσουν νομικά στεγανά.
Να σημειωθεί ότι η συμφωνία του περασμένου έτους μεταξύ του Ιράν και τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Γαλλία, τη Γερμανία, τη Ρωσία, την Κίνα και τη Βρετανία προέβλεπε ότι η Ισλαμική Δημοκρατία σταμάτησε, πια, τις ευαίσθητες πυρηνικές δραστηριότητες της και προέβη σε περαιτέρω ενέργειες σε αντάλλαγμα για κάποια ελάφρυνση των οικονομικών κυρώσεων.
Ποια είναι η Εθνική Ιρανική Εταιρία Δεξαμενόπλοιων
Η Εθνική Ιρανική Εταιρεία Δεξαμενόπλοιων είναι θυγατρική της Εθνικής Ιρανική Πετρελαϊκής Εταιρείας, η οποία ιδιωτικοποιήθηκε το 2009. Από το 2011, η NITC ανήκει στα ταμεία της διαχείρισης των συντάξεων για 5 εκατομμύρια Ιρανούς.
Πρόκειται για τη μεγαλύτερη εταιρεία δεξαμενόπλοιων στη Μέση Ανατολή και η 4η στον κόσμο. Η εταιρεία μεταφέρει ιρανικό αργό πετρέλαιο στις εξαγωγικές αγορές και δραστηριοποιείται επίσης σε διασυνοριακές συναλλαγές φορτίων αργού πετρελαίου για περίπου 150 μεγάλες εταιρείες πετρελαίου στον κόσμο, συμπεριλαμβανομένης της Royal Dutch Shell, Total SA, η Saudi Aramco και κρατικούς παραγωγούς στο Κουβέιτ και στο Αμπού Ντάμπι.
Η εταιρεία διαχειριζόταν (στοιχεία του 2012) ένα στόλο από 74 δεξαμενόπλοια, διαφόρων χωρητικοτήτων ενώ υλοποιεί ένα πρόγραμμα ανανέωσης του στόλου της κατασκευάζοντας ακόμα 9 με 10 νέα δεξαμενόπλοια συνολικής χωρητικότητας 6 εκατομμυρίων τόνων.
Στους στόχους της εταιρείας είναι μέσα στα επόμενα 20 χρόνια να έχει κυριαρχήσει στις θαλάσσιες μεταφορές.