H Πρώτη ελληνική ναυτιλιακή εταιρεία που αλλάζει πορεία για τα πλοία της για να προστατεύσει τις απειλούμενες φάλαινες στην Ελληνική Τάφρο.

21.08.2024

Η πρώτη ελληνική ναυτιλιακή εταιρεία, ARCADIA SHIPMANAGEMENT, μας ενημέρωσε ότι έχει αλλάξει τις εσωτερικές της διαδικασίες για να ανακατευθύνει τα πλοία της, συμβάλλοντας έτσι στην επιβίωση του πληθυσμού φυσητήρων της ανατολικής Μεσογείου.

Στο πλαίσιο συνεργασίας με τον οργανισμό OceanCare, το Ινστιτούτο Θαλάσσιας Έρευνας Πέλαγος και το WWF Ελλάς, το IFAW (Διεθνές Ταμείο για την Ευημερία των Ζώων) προσέγγισε την ARCADIA SHIPMANAGEMENT για να ευαισθητοποιήσει σχετικά με την απειλή που αντιμετωπίζουν οι φυσητήρες στα δυτικά παράλια της Ελλάδας. Αυτός ο σχετικά μικρός και απειλούμενος πληθυσμός φυσητήρων κινδυνεύει από συγκρούσεις με πλοία, γνωστές ως «προσβολές από πλοία», οι οποίες αποτελούν μείζονα αιτία θανάτου και απειλούν τον πληθυσμό με εξαφάνιση.

Ο Capt Δημήτριος Ματθαίου, Διευθύνων Σύμβουλος της ARCADIA SHIPMANAGEMENT σχολίασε: «Δεσμευόμαστε βαθιά για πρακτικές ναυτιλίας που είναι βιώσιμες και υπεύθυνες. Η απόφασή μας να αλλάξουμε την πορεία των πλοίων μας για να αποφύγουμε την περιοχή της Ελληνικής Τάφρου, αντανακλά την αφοσίωσή μας στη διατήρηση της θαλάσσιας ζωής και την προστασία του απειλούμενου πληθυσμού φυσητήρων. Πιστεύουμε ότι ακόμη και ένας φυσητήρας που χάνεται από προσβολή πλοίου είναι ένας πάρα πολλοί. Με την ανάληψη αυτού του προληπτικού βήματος, ελπίζουμε να δώσουμε το παράδειγμα στη ναυτιλιακή βιομηχανία και να συμβάλουμε στις παγκόσμιες προσπάθειες για την προστασία των θαλασσών».

«Αποφεύγοντας το περιβάλλον των φυσητήρων, η ARCADIA SHIPMANAGEMENT κάνει μια σημαντική διαφορά για αυτές τις απειλούμενες φάλαινες. Οι φάλαινες συχνά πεθαίνουν ως αποτέλεσμα συγκρούσεων και αυτός ο υποπληθυσμός διατρέχει κίνδυνο. Οι προσβολές από πλοία είναι τόσο πρόβλημα διατήρησης όσο και ευημερίας. Ακόμη και ένας φυσητήρας που πλήττεται είναι πάρα πολλοί. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η απόφαση της ARCADIA SHIPMANAGEMENT είναι τόσο σημαντική και καλούμε όλες τις εταιρείες που πλοηγούν στην Ελληνική Τάφρο να ακολουθήσουν το παράδειγμα και να αποφύγουν την περιοχή», σχολιάζει η Sharon Livermore, Διευθύντρια Θαλάσσιας Προστασίας του IFAW και εκπρόσωπος του συνασπισμού ΜΚΟ.

Υπάρχουν λιγότεροι από 200 απειλούμενοι φυσητήρες του υποπληθυσμού της ανατολικής Μεσογείου, που ζουν κυρίως στην Ελληνική Τάφρο. Οι επιστημονικές μελέτες δείχνουν ότι οι θάνατοι άνω του 50% των φαλαινών που εξόκειλαν στην περιοχή μπορούν να αποδοθούν άμεσα σε συγκρούσεις με μεγάλα πλοία. Έρευνες σε άλλες περιοχές υποδεικνύουν επίσης ότι για κάθε φυσητήρα που καταγράφεται ότι έχει θανατωθεί από προσβολή, μπορεί να υπάρχουν 20 φυσητήρες με την ίδια μοίρα που δεν έχουν ανιχνευθεί.

Η ARCADIA SHIPMANAGEMENT εντάσσεται σε πολλές άλλες διεθνείς εταιρείες που έχουν δεσμευτεί για εθελοντική δράση. Η Ελλάδα είναι μία από τις μεγαλύτερες ναυτιλιακές χώρες στον κόσμο και οι ενέργειες της ARCADIA δείχνουν την απτή υποστήριξη ενός μέλους της ελληνικής ναυτιλιακής βιομηχανίας για την προστασία αυτών των τοπικών φυσητήρων.

Η ARCADIA ενδιαφέρεται σοβαρά και είναι αφοσιωμένη σε οποιαδήποτε περιβαλλοντικά και κοινωνικά ζητήματα που σχετίζονται με την επιχείρησή της, καθώς και στην ιδιαίτερη ανησυχία για το αποτύπωμα που τα πλοία του στόλου αφήνουν στη μητέρα φύση. Για να επιτύχει όλα τα παραπάνω, η ARCADIA είναι αφοσιωμένη στην ανάπτυξη και την επέκταση ισχυρών σχέσεων με όλα τα μέρη που εμπλέκονται στη διεθνή ναυτιλία, βασισμένες στην αμοιβαία εμπιστοσύνη και αξιοπιστία.

Ο συνασπισμός ΜΚΟ που εργάζεται για αυτό το ζήτημα αποτελείται από το Διεθνές Ταμείο για την Ευημερία των Ζώων (IFAW www.ifaw.org), το OceanCare (www.oceancare.org), το Ινστιτούτο Θαλάσσιας Έρευνας Πέλαγος (www.pelagosinstitute.gr) και το WWF Ελλάς με την υποστήριξη του δικτύου WWF (www.wwf.gr).”

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο!