Φρέσκο χρήμα 845 εκατ. δολάρια για ελληνικές startup
Σε ελεύθερη πτώση βρίσκεται η χρηματοδότηση της παγκόσμιας νεοφυούς επιχειρηματικότητας. Ωστόσο το ευρωπαϊκό νεοφυές οικοσύστημα φαίνεται να δείχνει ισχυρή αντοχή. H δυναμική της Ελλάδας.
Οι startup με ελληνικό DNA συνεχίζουν να κερδίζουν τα… βλέμματα των επενδυτών αντλώντας χρηματοδοτήσεις που ξεπέρασαν τα 845 εκατ. δολάρια από την αρχή του χρόνου.
Το ελληνικό νεοφυές οικοσύστημα φαίνεται να αντέχει τις πιέσεις και ενώ παγκοσμίως καταγράφεται μια σημαντική υποχώρηση στην χρηματοδότηση των startup, στην Ελλάδα η καινοτομία συνεχίζει να «επιβραβεύεται».
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Marathon Venture Capital, το ελληνικό οικοσύστημα startup έχει συγκεντρώσει μέχρι σήμερα 845 εκατ. δολάρια σε 76 επενδυτικούς γύρους, με 9 εξαγορές εταιρειών και 60 διαφορετικούς επενδυτές.
Όπως φαίνεται από τα στοιχεία αν και το ύψος των χρηματοδοτήσεων έχει υποχωρήσει παγκοσμίως, το οικοσύστημα των ελληνικών startup εντός συνόρων αποδεικνύεται ανθεκτικό, και προσβλέπει σε θετικές εξελίξεις το 2025.
Δεν πρέπει να διαφεύγει της προσοχής, όμως, ότι πολλά γεγονότα δημιουργούν ένα γενικότερο κλίμα αβεβαιότητας με τους επενδυτές ανά τον κόσμο να αναζητούν πιο σίγουρες επενδυτικές κινήσεις. Οι γαλλικές εκλογές, η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, η κρίση στη Μ. Ανατολή, αλλά και οι αμερικανικές εκλογές δημιουργούν παγκοσμίως ένα αφιλόξενο κλίμα για την καινοτομία.
Νέα ρεκόρ για την Ευρώπη
Σημαντική αύξηση στη χρηματοδότηση των ευρωπαϊκών νεοφυών επιχειρήσεων καταγράφηκε το δεύτερο τρίμηνο του 2024, με τα ποσά να φτάνουν σχεδόν τα 16 δισ. δολάρια. Η συνολική χρηματοδότηση αυξήθηκε κατά 31% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο και κατά 17% σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρυσι, σύμφωνα με ανάλυση των δεδομένων από την Crunchbase.
Συγκεκριμένα, η χρηματοδότηση σε ώριμα στάδια ανάπτυξης έφτασαν τα 7,5 δισ. δολάρια σε περισσότερους από 100 γύρους χρηματοδότησης, ενώ, αντίστοιχα, η χρηματοδότηση σε πρώιμα στάδια παρουσίασε επίσης άνοδο, φτάνοντας τα 6,5 δισ. δολάρια σε πάνω από 300 γύρους χρηματοδότησης.
Η χρηματοδότηση στη φάση Series B κατέγραψε τη μεγαλύτερη αύξηση σε σύγκριση με πέρυσι, αντίθετα, η χρηματοδότηση στη φάση του Seed παρουσίασε μείωση, πέφτοντας στα 1,8 δισ. δολάρια από 2,3 δισ. δολάρια το δεύτερο τρίμηνο του 2023.
Οι αγορές που ξεχώρισαν
Μεταξύ των ευρωπαϊκών αγορών, το Ηνωμένο Βασίλειο ηγήθηκε με 6,7 δισ. δολάρια χρηματοδοτήσεων η Γαλλία ακολούθησε ως η δεύτερη μεγαλύτερη αγορά με το αντίστοιχο ποσό να φτάνει τα 2,9 δισ. δολάρια, ενώ η Γερμανία, παρά το γεγονός ότι ήταν η τρίτη μεγαλύτερη αγορά, παρουσίασε μείωση στις χρηματοδοτήσεις, που έφτασαν τα 1,8 δισ. δολάρια.
H τεχνητή νοημοσύνη
Όσον αφορά τώρα τους κλάδους που κέρδισαν το ενδιαφέρον όσον αφορά επενδύσεις, το AI αναδείχθηκε ως η κυρίαρχη βιομηχανία στην Ευρώπη, με 3,3 δισ. δολάρια χρηματοδοτήσεων το δεύτερο τρίμηνο.
Μεγάλες επενδύσεις κατευθύνθηκαν σε κορυφαίες εταιρείες ΑΙ, όπως η Wayve, μια εταιρεία αυτόνομης οδήγησης με έδρα το Λονδίνο, η Mistral AI που θεωρείται ο ευρωπαϊκός ανταγωνιστής του OpenAI και η DeepL, μια πλατφόρμα μετάφρασης γλωσσών που εδρεύει στην Κολωνία.
Τα πιο μεγάλα deals
Μεταξύ των εταιρειών που πήγαν… ταμείο από τις αρχές του έτους ξεχωρίζουν περιπτώσεις όπως αυτή της Blueground, η οποία «σήκωσε» 45 εκατ. δολάρια σε νέο γύρο χρηματοδότησης (series D), με βασικό -νέο- επενδυτή το Susquehanna Private Equity Investments, LLLP (Susquehanna) και τη συμμετοχή υφιστάμενων, όπως η Westcap.
Ταυτόχρονα, η ελληνική εταιρεία, που δραστηριοποιείται στην αγορά του real estate και της τεχνολογίας (PropTech) και που ήδη προαλείφεται για μονόκερος απέσπασε χρηματοδότηση από την Barclays με συμμετοχή της Morgan Stanley, της Deutsche Bank και της HSBC, η οποία αντικατέστησε τα 40 εκατ. δολάρια χρέους που έλαβε η Blueground από τη Silicon Valley Bank το 2021.
Έναν «βαρύ» γύρο χρηματοδότησης σήκωσε η scale up εταιρεία Hellas Direct, με τα φρέσκα κεφάλαια των 32 εκατ. δολάρια να προέρχονται από τη βρετανική ETF Partners. «Ακολουθώντας τα δυνατά αποτελέσματα του 2023, που έκλεισε με 155 εκατ. ευρώ εγγεγραμμένα ασφάλιστρα και περισσότερους από 900.000 πελάτες σε Ελλάδα, Κύπρο και Ρουμανία, η Hellas Direct είναι έτοιμη με τη νέα κεφαλαιακή ενίσχυση να υλοποιήσει τα επόμενα βήματα», αναφέρει η διοίκηση της.
Στόχος της εταιρείας, την οποία ήδη στηρίζουν επενδυτές όπως η Portage Ventures, ο Διεθνής Χρηματοδοτικός Οργανισμός IFC (μέλος της Παγκόσμιας Τράπεζας), η EBRD και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, είναι να επιταχύνει την επέκτασή της τόσο σε ευρωπαϊκές αγορές, όπου έχει ήδη παρουσία, όσο και σε νέες στην Κεντρική και Νότια Ευρώπη.
Σημαντική ψήφο εμπιστοσύνης απέσπασε και η εταιρεία DeepCure, η οποία σήκωσε κεφάλαια 24,6 εκατ. δολαρίων από το IAG Capital Partners. Η εταιρεία με το ελληνικό αίμα, ηγέτης στην ανάπτυξη νέων, μικρών μορίων θεραπείας με τη χρήση AI, ολοκλήρωσε γύρο χρηματοδότησης Series A-1, του οποίου ηγήθηκε η IAG με συμμετοχή των υφιστάμενων επενδυτών, ανεβάζοντας τα συνολικά κεφάλαια που έχει σηκώσει στα 72 εκατ. δολάρια.
Η startup βιοτεχνολογίας DeepCure, που μετρά έξι χρόνια ζωής, με συνιδρυτή τον Κερκυραίο Θρασύβουλο Καρύδη, έδρα τη Βοστώνη και γραφεία σε ΗΠΑ, Ελλάδα και Ισραήλ, φέρνει την επανάσταση στον τρόπο ανακάλυψης νέων φαρμάκων, βάζοντας τεχνητή νοημοσύνη και ρομποτική στην όλη διαδικασία.
Η Kinvent, που σήκωσε 17,3 εκατ. δολάρια, η Harbor Lab με 16 εκατ. δολάρια, η STIQ με 10 εκατ. δολάρια, η Brite Solar με 9,3 εκατ. δολάρια, η Acumino με 6,5 εκατ. δολάρια, η RetinAI Medical AG με 6,2 εκατ. δολάρια και η BlueLayer με 5,6 εκατ. δολάρια ήταν επίσης από τους πρωταγωνιστές της νεοφυούς σκηνής, καθώς σήκωσαν σημαντικές χρηματοδοτήσεις.
Το petchef
Η πρωτοποριακή direct-to-consumer πλατφόρμα φρεσκομαγειρεμένου φαγητού για κατοικίδια, ολοκλήρωσε νέο γύρο χρηματοδότησης από το SPOROS Platform, το πρώτο circular economy impact fund στην Ελλάδα.
Το petchef έχει προσφέρει ήδη πάνω από 350.000 εξατομικευμένα υγιεινά γεύματα, προσαρμοσμένα στις ανάγκες των κατοικιδίων. Μέσα από τις εξατομικευμένες προτάσεις που δημιουργεί ο αλγόριθμος του petchef,οι κηδεμόνες των κατοικίδιων, βλέπουν σε σύντομο χρονικό διάστημα αισθητή βελτίωση στην υγεία και την ευεξία των μικρών τους φίλων.
Μέχρι σήμερα το petchef έχει αναπτύξει πέντε συνταγές μαγειρευτού φαγητού για σκύλους και πέραν της online πλατφόρμας, έχει παρουσία και σε επιλεγμένα pet shops σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.
Η Terra Robotics
Την πρώτη της pre-seed χρηματοδότηση εξασφάλισε η ελληνική agritech Startup, Terra Robotics. Η εταιρεία θέλει να φέρει την τεχνητή νοημοσύνη στο χωράφι, αναπτύσσοντας ένα αυτόνομο ηλεκτροκίνητο ρομπότ για να βοηθά τους αγρότες στις καθημερινές τους εργασίες.
Στον πρώτο γύρο χρηματοδότησης για την Terra Robotics ηγήθηκε η Genesis Ventures και η Zeno Capital, ενώ συμμετείχαν και angel investors από το HeBAN – Hellenic Business Angels Network.
Η Terra Robotics ιδρύθηκε από τον Κωνσταντίνο Κανδύλα και τον Πέτρο Κατσιλέρο, οι οποίοι γνωρίστηκαν όταν ήταν φοιτητές στο Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του ΑΠΘ, ενώ αργότερα στην ομάδα τους προστέθηκε και ο Γιάννης Μπακατσής.
Έχοντας την πεποίθηση ότι η αυτοματοποίηση θα είναι το μέλλον της γεωργίας, η ομάδα της Terra Robotics αναπτύσσει ένα ηλεκτρικό τετράτροχο ρομπότ που μπορεί να πλοηγηθεί αυτόνομα μέσα στο χωράφι. Το συγκεκριμένο ρομπότ μπορεί να εκτελεί ένα ευρύ φάσμα γεωργικών εργασιών, ενώ παράλληλα χρησιμοποιεί αλγορίθμους τεχνητής νοημοσύνης και μηχανικής μάθησης για την ανίχνευση φυτικών ασθενειών, την ανάλυση ποιότητας των καλλιεργειών και την ακριβή συλλογή δεδομένων γεωργίας.
Η finloup
Με νέα κεφάλαια από την Ελλάδα και το εξωτερικό συνολικού ύψους άνω του 1 εκατ. ευρώ και το βλέμμα στραμμένο στην αναδυόμενη αγορά του leasing ηλεκτρικών συσκευών για επιχειρήσεις, η finloup έκανε δυναμική είσοδο στο 2024.
Η ελληνική startup που ίδρυσαν το 2020 ο Αντώνης Πρέντζας (CEO) και ο Μάριος Νούτσος (CFO) μόλις ολοκλήρωσε τον γύρο χρηματοδότησης, στον οποίο «σήκωσε» κεφάλαια τόσο από υφιστάμενους επενδυτές, όπως τους Velocity Partners, Genesis Ventures και Angel Investors, όσο και από την Praxia Capital, με έδρα τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, που εξειδικεύεται στο venture debt. Μεταξύ των Angel Investors που εμπιστεύτηκαν το όραμα της finloup βρίσκονται και επενδυτές από το δίκτυο HeBAN (Hellenic Business Angels Network), με την επένδυση στη finloup να είναι από τις μεγαλύτερες του οργανισμού μέχρι στιγμής.
H fintech startup έχει στρέψει την επιχειρηματική της δραστηριότητα στην υπηρεσία του leasing ηλεκτρονικών συσκευών, με στόχο να φέρει την επανάσταση στον τρόπο που χρησιμοποιείται η τεχνολογία και να ενθαρρύνει πιο βιώσιμες καταναλωτικές συνήθειες.
Η Acumino
Η Acumino, μια πολλά υποσχόμενη Startup ρομποτικής με έδρα τις Η.Π.Α. και Έλληνα co-founder, ανακοίνωσε χρηματοδότηση Seed 6,5 εκατ. δολαρίων με την συμμετοχή της Big Pi VC από την Ελλάδα αλλά και άλλων μεγάλων Venture Capital (LDV Partners, Possible Ventures, Radar Ventures, HL Ventures και Fremont Robotics).
Co-Founder και Chief Technology Officer της εταιρείας είναι ο Μηνάς Λιαροκάπης ο οποίος αναπτύσσει το όραμα της εταιρείας για την δημιουργία ρομπότ επόμενης γενιάς τα οποία μπορούν να εκτελέσουν πολύπλοκες εργασίες αφού εκπαιδευτούν μέσω τεράστιων όγκων δεδομένων και φυσικά με ΑΙ.
Η εταιρεία ολοκλήρωσε το διάσημο πρόγραμμα MassRobotics Healthcare Catalyst, όπου η εταιρεία παρουσίασε την εξαιρετική ικανότητά της να εκπαιδεύει ρομπότ για πολύπλοκες εργασίες υγειονομικής περίθαλψης. Αυτές οι εργασίες περιελάμβαναν σάρωση εγκεφάλου TMS, απομάκρυνση επικίνδυνων αποβλήτων και αυτοματοποίηση εργασιών μικροβιολογικών εργαστηρίων σε συνεργασία με τις μεγάλες εταιρείες του χώρου Mitsubishi Electric και Festo.
Η StiQ
Η Startup εταιρεία, StiQ, η οποία ιδρύθηκε το 2022, ανακοινώνει την χρηματοδότηση της με κεφάλαια ύψους 10 εκατ. ευρώ, από διεθνή Funds και Family Offices, γεγονός που διαμορφώνει την αποτίμηση της στα 50 εκατ. ευρώ.
Η StiQ , που έχει δημιουργήσει πάνω από 200 θέσεις εργασίας, αποτελεί την πρώτη Startup εταιρεία που φέρνει σε μεγάλη κλίμακα με χρήση υπερσύγχρονης τεχνολογίας και ΑI, το μοντέλο των Cloud Kitchens στην Ελλάδα, όπου σε ειδικά διαμορφωμένους πολυχώρους, παρασκευάζονται περισσότερα από 20 brands φαγητού, στοχευμένα εξ ολοκλήρου στο delivery.
Σημειώνεται πως τα brands φαγητού της StiQ, διανέμονται ήδη, από πέντε στρατηγικά τοποθετημένους εστιατορικούς πολυχώρους στην Αττική.
πηγή:euro2day.gr