Ευρωπαϊκό φιάσκο με τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας στην ενέργεια.
«Μπούμερανγκ» γύρισαν για την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) οι κυρώσεις που αποφάσισε εναντίον της Ρωσίας καθώς τα χρήματα που καταβλήθηκαν για την αγορά ρωσικού πετρελαίου και φυσικού αερίου, μόνο κατά την διάρκεια του περασμένου έτους, ήταν… περισσότερα από όση η βοήθεια που προσέφερε η ΕΕ στην Ουκρανία !
Σύμφωνα, λοιπόν, με τα στοιχεία μελέτης του Κέντρου Έρευνας για την Ενέργεια (Crea), το 2024 η ΕΕ αγόρασε ρωσικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο αξίας 21,9 δισεκατομμυρίων ευρώ όταν κατά το ίδιο χρονικό διάστημα , σύμφωνα με το Ινστιτούτο για την Παγκόσμια Οικονομία του Kiel (IfW Kiel), το ποσό που διέθεσε η ΕΕ στην Ουκρανία ως οικονομική βοήθεια ήταν 18,7 δισεκατομμύρια ευρώ, δηλαδή κατά τρία δισεκατομμύρια, ή κατά 1/6 μικρότερο, από τα κεφάλαια που κατέληξαν στη Μόσχα !!
Τα μεγέθη είναι αποκαλυπτικά της ενεργειακής δίψας της ΕΕ αλλά και της αδυναμίας της – τρία χρόνια μετά την έναρξη του πολέμου – να ολοκληρώσει την ενεργειακή μετάβαση για την απεξάρτηση από τη ρωσική ενέργεια που έχει τεθεί από την ηγεσία της ΕΕ.
Σε κάθε περίπτωση από τα στοιχεία της έκθεσης αναδεικνύεται το «διάτρητο» των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί στη Ρωσία, καθώς με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα συνεχίζουν να φτάνουν στην Ευρώπη, προκειμένου να την … «ξεδιψάσουν» ενεργειακά. Και αυτό υλοποιείται εν γνώσει και με την ανοχή της ίδιας της ΕΕ.
Οικονομικοί και ενεργειακοί αναλυτές στην ΕΕ εκτιμούν ότι το 2024 η Ρωσία κέρδισε περίπου 242 δισεκατομμύρια ευρώ από τις εξαγωγές ορυκτών καυσίμων παγκοσμίως, ενώ τα συνολικά έσοδα από την έναρξη του πολέμου προσεγγίζουν πλέον το 1 τρισεκατομμύριο ευρώ. Τα στοιχεία δείχνουν πως η Μόσχα, με την υποστήριξη των συμμάχων της, κατάφερε τελικά να υπερκεράσει τις κυρώσεις που τις επιβλήθηκαν και την απομόνωση που επιχείρησε η Δύση.
«Σχεδόν το 50% των φορολογικών εσόδων της Ρωσίας προέρχεται από τον τομέα του πετρελαίου και του φυσικού αερίου» αναφέρθηκε στο www.maritimes.gr και παράλληλα σημειώθηκε: «Το ρωσικό πετρέλαιο περνάει επίσης στη γηραιά ήπειρο και με τη συμβολή τρίτων χωρών εκτός ΕΕ σε ρόλο ενδιάμεσων προμηθευτών, όπως η Τουρκία και η Ινδία, που το διυλίζουν, «αναβαπτίζουν» και το στέλνουν στην Ευρώπη, παρακάμπτοντας τις κυρώσεις».
Αξίζει να σημειωθεί ότι παρά τις νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας, μένει εκτός και πάλι το ρωσικό υγροποιημένο φυσικό αέριο.
«Ο λόγος για την άνοδο στις εισαγωγές ρωσικού LNG είναι απλός: Το ρωσικό LNG προσφέρεται με έκπτωση σε εναλλακτικούς προμηθευτές… Χωρίς να επιβάλλονται κυρώσεις στο εμπόρευμα, οι εταιρείες λειτουργούν για δικό τους συμφέρον και αγοράζουν αυξανόμενες ποσότητες φυσικού αερίου από τον φθηνότερο προμηθευτή» ανέφερε σε ανάλυσή του Vaibhav Raghunandan, από την Crea.