“Επιμελώς Επιχειρείν 2015’’.
Το Εμπορικό & Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών (ΕΒΕΑ) και το Ελληνικό Ινστιτούτο Επιχειρηματικότητας & Αειφόρου Ανάπτυξης (ΙΕΑ), διοργανώνουν με την επιστημονική υποστήριξη του Κέντρου Ερευνών Προοδευτικής Πολιτικής, το στρατηγικό Συνέδριο “Επιμελώς Επιχειρείν 2015’’.
Το Συνέδριο τελεί υπό την αιγίδα της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος (ΚΕΕΕ) και θα πραγματοποιηθεί με τη συνεργασία της Συμεών Γ. Τσομώκος ΑΕ και της Boussias Communications, την Τρίτη, 19 Μαΐου 2015, στην αίθουσα ΕΡΜΗΣ του ΕΒΕΑ, στην Αθήνα.
Στο Συνέδριο έχουν κληθεί να τιμήσουν με την παρουσία τους Υπουργοί και εκπρόσωποι του πολιτικού κόσμου, θεσμικών Φορέων και μεγάλων επιχειρηματικών Ομίλων της χώρας.
Στόχος του Συνεδρίου
Τα Επιμελητήρια, μέλη της ΚΕΕΕ, στοχεύουν στην ενίσχυση του θεσμικού τους ρόλου, ως Σύμβουλοι και ρυθμιστές προόδου και ανάπτυξης σε θέματα εμπορίου, βιομηχανίας και παροχής υπηρεσιών. Παράλληλα συνεχίζουν να λειτουργούν ως ένα ενιαίο σχήμα θεσμικής υποστηρικτικής υποδομής, καινοτομώντας και καταγράφοντας τις προτεραιότητες του συνόλου των δυνάμεων της αγοράς. Συγκεκριμένα η ΚΕΕΕ πραγματοποιεί πλήθος παρεμβάσεων στην πολιτική ηγεσία για όλα τα προωθούμενα από την Πολιτεία νομοθετήματα τα οποία σχετίζονται με τις δραστηριότητές της. Η προβολή αυτών των παρεμβάσεων στα αρμόδια πρόσωπα και υπηρεσίες με ταυτόχρονη, καταγραφή των προτεραιοτήτων του συνόλου των δυνάμεων της αγοράς στο σωστό χρόνο, συμβάλλει στη δημιουργία ενός κλίματος συνεργασίας, αμοιβαίας εμπιστοσύνης και επιτυχούς πληροφόρησης του επιχειρηματικού κόσμου.
Θεματολογία
Η θεματολογία του Συνεδρίου, διαπνέεται από την ανάδειξη των νέας μορφής επιχειρηματικότητας, της βιώσιμης ανάπτυξης, καθώς και τον ρόλο των Επιμελητήριων και της Περιφερειακής Διοίκησης ευρύτερα, ως μοχλού ανάπτυξης της Ελληνικής Οικονομίας και περιλαμβάνει:
1. Καινοτομία, έρευνα, νέες τεχνολογίες & επιχειρηματικότητα στις μεγάλες και Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις
Η καινοτομία εισάγει εναλλακτικούς τρόπους σχεδιασμού προϊόντων γεννά διαφοροποιημένες ανάγκες στους καταναλωτές αλλάζει τον τρόπο παραγωγής ανατρέπει διαδικασίες και τοποθετεί την ψηφιακή τεχνολογία στο κέντρο όλων των εμπορικών δραστηριοτήτων(εταιρείες παροχής υπηρεσιών βιομηχανίες τροφίμων κλωστοϋφαντουργίακα)
Η έρευνα οδηγεί στην αύξηση της ανταγωνιστικότητας των ελληνικών επιχειρήσεων και τη νενδυνάμωση της εξαγωγικής δραστηριότητάς τους με κυρίαρχο τον εξωστρεφή προσανατολισμό(φαρμακοβιομηχανίες εταιρείες λογισμικού και υψηλής τεχνολογίας παροχής υπηρεσιών βιομηχανίες τροφίμων κλωστοϋφαντουργίακα)
Οθεσμός«τωνΕπιχειρηματικώνΑγγέλων»
2. Πρωτογενήςπαραγωγή ανάπτυξη& εξωστρέφειαωςεπιχειρηματικήδραστηριότητατηςΠεριφέρειας
Η δυναμική συσπείρωση και η συνεργασία των τοπικών δυνάμεων με στόχο τη βιωσιμότητα και η στροφή στην πρωτογενή παραγωγή με καινοτομικά χαρακτηριστικά προϋποθέτει τη μακροπρόθεσμη δέσμευση των επιχειρηματιών για την επίτευξη των αναπτυξιακών στόχων.
Η ανάπτυξη σημαντικών εναλλακτικών τουριστικών προϊόντων και η συμβολή τους στην αλλαγή του τοπίου η ως κύριος παράγοντας ενίσχυσης του δείκτη απασχόλησης της Περιφέρειας.
Η στροφή στις εξαγωγές ως στρατηγικός σχεδιασμός και διέξοδος των εταιριών για την αντιμετώπιση της μείωσης της εγχώριας αγοραστικής δύναμης
3. Επενδύσεις σε Υποδομές ο νέος Χάρτης Τηλεπικοινωνιών και η Ενεργειακή επάρκεια στο σύνολο των Περιφερειών
Οι υποδομές οι νέες τεχνολογίες και η προσιτή ενεργειακή κάλυψη ως βασικοί παράγοντες υλοποίησης επιχειρηματικών στόχων ανάπτυξης.
4. Εργασιακές & οικονομικές παράμετροι βιώσιμης ανάπτυξης
Το ανθρώπινο δυναμικό στην Υπηρεσία της Ανάπτυξης.
Η απομάκρυνση σημαντικού αριθμού εργαζόμενου πληθυσμού απ’ τις επιχειρήσεις καθιστά αναγκαία την επανεκπαίδευσή του ως προϋπόθεση συμμετοχής στο νέο υπό διαμόρφωση οικονομικό σκηνικό που διαπνέεται από επιχειρηματικότητα και καινοτομία.
Η αποφυγή του brain-drain, η αξιοποίηση του γυναικείου εργατικού δυναμικού, η λήψη μέτρων ενίσχυσης της ασφάλισης και χρηματοοικονομικής επάρκειας οδηγεί σε βιώσιμες επενδύσεις, άνοδο του δείκτη εξαγωγικής δραστηριότητας και αύξηση των θέσεων εργασίας.
5. Η τραπεζική και εναλλακτική χρηματοδότηση ως άξονας ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας των ελληνικών επιχειρήσεων και ενδυνάμωσης της Ελληνικής εξαγωγικής δραστηριότητας, με κυρίαρχο τον εξωστρεφή προσανατολισμό.
Σε ποιούς απευθύνεται
Το Συνέδριο απευθύνεται σε εκπροσώπους της αγοράς, υψηλόβαθμα διευθυντικά στελέχη μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων της χώρας, ανώτατους διπλωμάτες χωρών, της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Ανατολικής Μεσογείου καθώς και χωρών εις τις οποίες υπάρχει ελληνικό επενδυτικό και επιχειρηματικό ενδιαφέρον, θεσμικούς, κυβερνητικούς και εκπροσώπους των πολιτικών χώρων, μέλη των επιμελητηρίων και καινοτόμους επιχειρηματίες.
Πληροφορίες – Συμμετοχές:
Γεωργία Βλάχου, τηλ: 210 7289000, e-mail: g.vlachou@tsomokos.gr
Αφροδίτη Δαμιανού, τηλ: 210 5121021, mob. 6972280665 email: marketing@iea.org.gr
Ηλίας Νικολούλης, τηλ: 2105121021, mob. 6931436935, email: i.nikoloulis@iea.org.gr