Ενίσχυση των ελληνοαμερικανικών δεσμών σε ναυτιλία και ενέργεια
Τι ειπώθηκε στη συνάντηση Μπέργκαμ με κορυφαίους Έλληνες εφοπλιστές στο Ζάππειο
Νέο πλαίσιο συνεργασίας για ασφάλεια, επενδύσεις και θαλάσσιες μεταφορές ενέργειας
Με ιδιαίτερα θερμό κλίμα πραγματοποιήθηκε στο Ζάππειο η συνάντηση του υπουργού Εσωτερικών και προέδρου του Συμβουλίου «Ενεργειακής Κυριαρχίας» των Ηνωμένων Πολιτειών, Νταγκ Μπέργκαμ, με επτά κορυφαίους εκπροσώπους της ελληνικής ναυτιλίας, στο περιθώριο της 6ης Διακυβερνητικής Διατλαντικής Συνεργασίας για την Ενέργεια (P-TEC). Παρούσα στη συνάντηση ήταν και η νέα πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Κίμπερλι Γκιλφόιλ, η οποία αναλαμβάνει καθήκοντα σε μια συγκυρία όπου η Ουάσιγκτον επιχειρεί να ανασχεδιάσει την ενεργειακή και βιομηχανική της στρατηγική.
Από ελληνικής πλευράς συμμετείχαν οι Γιώργος Προκοπίου, Μαρία Αγγελικούση, Νίκος Τσάκος, Γιάννης Αλαφούζος, Πέτρος Παππάς, Ιωάννα Προκοπίου και ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών, Μιχάλης Χανδρής.
Η ναυτιλία κρίκος της ενεργειακής αλυσίδας
Στην εναρκτήρια τοποθέτησή του, ο κ. Μπέργκαμ τόνισε ότι η Ελλάδα αποτελεί «θεμέλιο σταθερότητας και αξιοπιστίας» για την παγκόσμια ναυτιλία και κατ’ επέκταση για την ενεργειακή ασφάλεια της Δύσης. Αναφερόμενος στις συνεχιζόμενες εντάσεις στη Μέση Ανατολή και τις επιθέσεις σε εμπορικά πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα, υπογράμμισε ότι «η αστάθεια αυτή ανεβάζει το κόστος μεταφοράς ενέργειας, πλήττοντας όχι μόνο τις ΗΠΑ αλλά και όλους τους συμμάχους μας».
Σύμφωνα με τον Αμερικανό αξιωματούχο, η επανατοποθέτηση των Ηνωμένων Πολιτειών
στη ναυτιλία και τη ναυπηγική βιομηχανία αποτελεί «κεντρικό άξονα της ενεργειακής ανεξαρτησίας και της βιομηχανικής αναγέννησης» της χώρας. «Η Δύση χρειάζεται στρατηγική ανθεκτικότητα και οι θαλάσσιες μεταφορές είναι το θεμέλιό της», σημείωσε, αναγνωρίζοντας τη συμβολή της Ελλάδας, η οποία, όπως είπε, «αν και μικρή σε πληθυσμό, διαθέτει το 25% του παγκόσμιου στόλου διεθνών ναυτιλιακών εταιρειών».
Ο κ. Μπέργκαμ έκανε, επίσης, ιδιαίτερη αναφορά στην «πράσινη μετάβαση» και τη σταδιακή αντικατάσταση των συμβατικών καυσίμων με καθαρότερες μορφές ενέργειας, καλώντας τη ναυτιλιακή κοινότητα να «σταθεί στην πρώτη γραμμή της τεχνολογικής προσαρμογής».
Οι Έλληνες εφοπλιστές ανοίγουν τον δρόμο
Ο Γιώργος Προκοπίου – Dynacom:
Ο επικεφαλής του ομίλου Dynacom υπογράμμισε τους διαχρονικούς δεσμούς Ελλάδας-ΗΠΑ, από τη ναυπήγησητων πλοίων Liberty στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο έως τις σύγχρονες ενεργειακές συνεργασίες. Πρότεινε την εφαρμογή ενός συστήματος εμπορικής προ-ναύλωσης (preemptive commercial arrangement) , μέσω του οποίου οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να εξασφαλίζουν άμεσα ελληνικά πλοία για τη μεταφορά υγροποιημένου φυσικού αερίου και πετρελαιοειδών, χωρίς καθυστερήσεις που προκαλεί η ανασυγκρότηση του αμερικανικού ναυπηγικού κλάδου. «Τα πλοία είναι πλωτοί αγωγοί. Μπορούν να ενισχύσουν την ενεργειακή ασφάλεια των ΗΠΑ με χαμηλότερο κόστος και ταχύτητα υλοποίησης» , τόνισε.
Ο Νίκος Τσάκος – Tsakos Energy Navigation:
Ο πρόεδρος της ΤΕΝ χαρακτήρισε τη συνάντηση «ιστορική», επισημαίνοντας ότι «για πρώτη φορά η ναυτιλία βρίσκεται στο επίκεντρο μιας διατλαντικής στρατηγικής συζήτησης». Υπενθύμισε ότι ο κλάδος μεταφέρει το 80% του παγκόσμιου εμπορίου και το 60% της ενέργειας, ωστόσο παραμένει «χωρίς θεσμική πολιτική φωνή». Πρότεινε τη δημιουργία διατλαντικού πλαισίου συνεργασίας σε ναυπηγήσεις, επενδύσεις σε πράσινα καύσιμα και προγράμματα εκπαίδευσης Αμερικανών δοκίμων σε ελληνικά πλοία.
«Αντί να ταξιδεύουμε άδειοι ως την Ασία, μπορούμε να στηρίξουμε απευθείας τις ενεργειακές ανάγκες των ΗΠΑ, μειώνοντας κόστος και εκπομπές», τόνισε.
Η Μαρία Αγγελικούση – Angelicoussis Group:
Η επικεφαλής του μεγαλύτερου ελληνικού ναυτιλιακού ομίλου υπενθύμισε ότι «μόνο η δική μας εταιρεία μετέφερε το 10% των αμερικανικών εξαγωγών ενέργειας το τελευταίο έτος, με πάνω από 700 ασφαλείς προσεγγίσεις σε αμερικανικά λιμάνια». Ανέδειξε τον ρόλο της ελληνικής ναυτιλίας ως «αξιόπιστου συνεργάτη των ΗΠΑ στη διακίνηση ενέργειας και εμπορευμάτων», ενώ στάθηκε ιδιαίτερα στη σημασία της εκπαίδευσης νέων ναυτικών. «Οι άνθρωποί μας είναι το ισχυρότερο κεφάλαιό μας. Επενδύουμε στη νέα γενιά και είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε με αμερικανικές ναυτικές ακαδημίες για κοινά προγράμματα κατάρτισης», υπογράμμισε.
Ο Πέτρος Παππάς – Star Bulk:
Ο διευθύνων σύμβουλος της Star Bulk Carriers επισήμανε ότι η ελληνική ναυτιλία, μέσω του συνολικού της στόλου, «διαχειρίζεται πάνω από το 1% του παγκόσμιου ΑΕΠ». Τόνισε πως η σταθερότητα της διεθνούς οικονομίας εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την ομαλή ροή των θαλάσσιων μεταφορών και χαρακτήρισε τη συνεργασία Ελλάδας-ΗΠΑ «αναγκαία για τη διατήρηση της ενεργειακής ισορροπίας και της γεωοικονομικής ασφάλειας».
Νέες προοπτικές για επενδύσεις και στην πράσινη ναυτιλία
Η συνάντηση δεν περιορίστηκε σε στρατηγικές διακηρύξεις. Σύμφωνα με πληροφορίες, εξετάστηκε η προοπτική δημιουργίας διατλαντικού μηχανισμού επενδύσεων για «πράσινες» ναυπηγήσεις και αναβαθμίσεις πλοίων LNG, καθώς και η συμμετοχή ελληνικών ομίλων σε κοινά έργα έρευνας και ανάπτυξης νέων καυσίμων, όπως το μεθάνιο χαμηλού άνθρακα και η αμμωνία. Παράλληλα, συζητήθηκε η πιθανότητα συνεργασίας σε θέματα ναυτικής ασφάλειας και προστασίας θαλασσίων διαδρόμων, με την Ελλάδα να προσφέρεται ως κόμβος παρακολούθησης και τεχνικής υποστήριξης πλοίων εντός της Ανατολικής Μεσογείου. Οι εφοπλιστές επεσήμαναν ότι η Ελλάδα, εκτός από ναυτιλιακή δύναμη, διαθέτει και αυξανόμενη ενεργειακή υποδομή, με νέα τερματικά LNG σε Ρεβυθούσα και Αλεξανδρούπολη, καθιστώντας τη χώρα «ενεργειακή πύλη της Ευρώπης».
Πώς βλέπουν οι ΗΠΑ τον ρόλο της ελληνικής ναυτιλίας
Η συνάντηση στο πλαίσιο του P-TEC σηματοδοτεί την επαναβεβαίωση της στρατηγικής σχέσης Ελλάδας-Ηνωμένων Πολιτειών στον άξονα ενέργειας και ναυτιλίας. Η Ουάσιγκτον βλέπει στην ελληνική ναυτιλία έναν κρίσιμο παράγοντα σταθερότητας, ενώ η Αθήνα ενισχύει τον ρόλο της ως ναυτιλιακού και ενεργειακού κόμβου της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Με κοινό στόχο την ασφάλεια των θαλασσίων διαδρόμων, την πράσινη μετάβαση και τη διαφοροποίηση των ενεργειακών πηγών, οι δύο πλευρές διαμορφώνουν ένα νέο πλαίσιο διατλαντικής συνεργασίας που θα μπορούσε να επεκταθεί και σε επενδύσεις, έρευνα και τεχνολογία. Όπως σημείωσε χαρακτηριστικά Έλληνας παράγοντας μετά τη συνεδρίαση, «η ναυτιλία επιστρέφει στο επίκεντρο της διεθνούς οικονομικής πολιτικής – και η Ελλάδα κρατά σταθερά το τιμόνι».
πηγή: ΑΞΙΑ

