«Ενέργεια, Περιβάλλον και Κλιματική Αλλαγή: Διακυβεύματα και Στρατηγικές Αντιμετώπισης»
Το ακόλουθο πολύ ενδιαφέρον πάνελ συζήτησης, «Ενέργεια, Περιβάλλον και Κλιματική Αλλαγή: Διακυβεύματα και Στρατηγικές Αντιμετώπισης», πραγματοποιήθηκε ως μέρος της ατζέντας του 15ου Annual Capital Link Sustainability Forum, με τίτλο «Είναι Βιώσιμη η Βιωσιμότητα;» το οποίο διοργανώνεται σε ετήσια βάση, και πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία και αθρόα συμμετοχή την Πέμπτη, 5 Ιουνίου 2025, με φυσική παρουσία, υπό την Αιγίδα του ΣΕΒ σύνδεσμος επιχειρήσεων και βιομηχανιών και του Εμπορικού & Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών-ΕΒΕΑ και με την Υποστήριξη του Δικτύου CSR Hellas, στο Divani Caravel Hotel.
Ενέργεια, Περιβάλλον και Κλιματική Αλλαγή: Διακυβεύματα και Στρατηγικές Αντιμετώπισης
Η ημέρα διοργάνωσης του Συνεδρίου συμπίπτει με τη Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος που αποτελεί μια σημαντική υπενθύμιση της ανάγκης για την προστασία του πλανήτη και την υιοθέτηση πρακτικών που εξασφαλίζουν τη βιωσιμότητα των φυσικών πόρων για τις επόμενες γενιές. Τα πιεστικά ζητήματα της κλιματικής αλλαγής και η περιορισμένη διαθεσιμότητα μη ανανεώσιμων ενεργειακών πόρων έχουν δημιουργήσει μια αυξανόμενη ανάγκη για βιώσιμες ενεργειακές εναλλακτικές λύσεις. Η αναζήτηση βιώσιμων ενεργειακών λύσεων είναι επιτακτική ενώ η σχέση μεταξύ ενέργειας και οικονομίας είναι πολύπλοκη. Η τεχνολογία και η καινοτομία διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στην ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων συμβάλλοντας σε σημαντική βελτίωση στην αποδοτικότητα, τη βιωσιμότητα και την κερδοφορία τους μακροπρόθεσμα. Σε αυτό το πλαίσιο θα εξετασθούν οι προκλήσεις και οι ευκαιρίες που παρουσιάζει η μετάβαση σε βιώσιμες πηγές ενέργειας, συμπεριλαμβανομένης της ανάγκης για επενδύσεις σε τεχνολογίες ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και των αλλαγών πολιτικής για την παροχή κινήτρων για τη χρήση βιώσιμης ενέργειας.
Moderator: κ. Σταμάτης Δρακακάκης, Ηead of Antitrust & Competition – Zepos & Yannopoulos
Panelists:
- κ. Ανδρέας Κυριλής, Senior Partner – Bain & Company
- κ. Αλέξανδρος Μπεχράκης, Διευθύνων Σύμβουλος – Digital Realty
- κ. Αντώνης Μουντούρης, Διευθυντής Υγιεινής Ασφάλειας Περιβάλλοντος & Βιώσιμης Ανάπτυξης Ομίλου – HELLENiQ ENERGY
- κ. Αχιλλέας Ιωακειμίδης, Chief Sustainability Officer – Όμιλος ΔΕΗ
- κα Έλενα Αθουσάκη, Chief Sustainability Officer – Όμιλος Motor Oil
Ο κ. Ανδρέας Κυριλής, Senior Partner – Bain & Company, τόνισε ότι: «Η ενεργειακή μετάβαση αποτελεί μία στρατηγική πρόκληση αλλά και τη μεγαλύτερη επενδυτική ευκαιρία της εποχής μας. Η παγκόσμια κοινότητα βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σημείο καμπής και οι επιχειρήσεις καλούνται να δράσουν με στρατηγική και αποφασιστικότητα. Η επίτευξη καθαρών μηδενικών εκπομπών άνθρακα δεν είναι πλέον απλώς περιβαλλοντικός στόχος, αλλά στρατηγική αναγκαιότητα – και ταυτόχρονα μία εξαιρετική ευκαιρία για οικονομική ανάπτυξη, δημιουργία θέσεων εργασίας και προώθηση της καινοτομίας.
Ωστόσο, το επιχειρηματικό περιβάλλον εκπέμπει ένα σαφές μήνυμα: χωρίς στοχευμένες πολιτικές και ένα σταθερό πλαίσιο επενδύσεων, η μετάβαση δεν μπορεί να επιτευχθεί.
Οι παγκόσμιες επενδύσεις σε καθαρές μορφές ενέργειας αναμένεται να αγγίξουν τα 2 τρισεκατομμύρια δολάρια το 2025 — ένα θετικό βήμα, αλλά ακόμη μακριά από τα απαιτούμενα 4,5 τρισεκατομμύρια δολάρια ετησίως έως το 2030 σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας.
Ωστόσο, η πρόοδος επιβραδύνεται λόγω αυξανόμενου κόστους, πληθωρισμού, ελλείψεων σε υποδομές και χρονοβόρων διαδικασιών αδειοδότησης. Παρά την αύξηση επενδύσεων από το 75% των κορυφαίων επιχειρήσεων σε τεχνολογίες χαμηλών εκπομπών, απουσιάζει σαφές επενδυτικό αφήγημα και κίνητρα. Οι επιχειρήσεις ζητούν επιτάχυνση των αδειοδοτήσεων, κατάλληλα χρηματοοικονομικά εργαλεία, διασυνοριακή συνεργασία και σταθερό ρυθμιστικό πλαίσιο. Παράλληλα, τονίζουν την ανάγκη μεταρρυθμίσεων στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, ώστε να διοχετεύεται ιδιωτικό κεφάλαιο σε βιώσιμες λύσεις.
Η ενεργειακή μετάβαση απαιτεί συντονισμένη δράση κυβερνήσεων, επιχειρήσεων και επενδυτών, για τη διαμόρφωση ενός νέου παραγωγικού μοντέλου που θα στηρίξει ουσιαστικά την πράσινη καινοτομία.»
Ο κ. Αλέξανδρος Μπεχράκης, Διευθύνων Σύμβουλος – Digital Realty, τόνισε ότι: «Είναι πραγματικά ενθαρρυντικό το γεγονός ότι διοργανώνονται εκδηλώσεις όπως το Capital Link Sustainability Forum, οι οποίες ενισχύουν τον ουσιαστικό διάλογο γύρω από τη βιωσιμότητα και την υπεύθυνη ανάπτυξη. Στη Digital Realty, είμαστε υπερήφανοι που ανήκουμε σε έναν παγκόσμιο οργανισμό με ηγετική παρουσία σε θέματα ESG, με φιλόδοξους στόχους για την ουδετερότητα άνθρακα, την ενεργειακή αποδοτικότητα και τον θετικό κοινωνικό αντίκτυπο. Στην Ελλάδα, εφαρμόζουμε τις ίδιες αρχές καθώς επεκτείνουμε τις ψηφιακές υποδομές της χώρας με βιώσιμο και μελλοντοστραφές τρόπο. Η βιωσιμότητα δεν αποτελεί απλώς έναν στόχο· είναι ευθύνη που αγκαλιάζουμε σε κάθε επίπεδο.»
Ο κ. Αντώνης Μουντούρης, Διευθυντής Υγιεινής Ασφάλειας Περιβάλλοντος & Βιώσιμης Ανάπτυξης Ομίλου – HELLENiQ ENERGY, τόνισε ότι: «Η ενσωμάτωση της στρατηγικής βιώσιμης ανάπτυξης στον στρατηγικό σχεδιασμό μιας επιχείρησης δεν είναι απλό ούτε και εύκολο εγχείρημα, ιδιαίτερα στον ενεργειακό κλάδο που παρουσιάζει μεγάλες προκλήσεις σχεδιασμού και υλοποίησης της ενεργειακής μετάβασης παράλληλα με τις βραχυπρόθεσμες ανάγκες ικανοποίησης της ζήτησης και διασφάλισης του ενεργειακού εφοδιασμού με προσιτή και βιώσιμη ενέργεια.
Η δυσκολία του εγχειρήματος έγκειται κυρίως στο γεγονός ότι υπάρχουν αρκετές παράμετροι που πρέπει να ληφθούν υπόψη ταυτόχρονα και οι οποίες δεν χαρακτηρίζονται από την σταθερότητα και την προβλεψιμότητα που απαιτείται για μακροχρόνιο επενδυτικό σχεδιασμό.
Ένας παράγοντας είναι το νομοθετικό πλαίσιο, το οποίο επηρεάζει σημαντικά το λειτουργικό κόστος παραγωγής, την ανταγωνιστικότητα και την ζήτηση των καυσίμων ενώ σε πολλές περιπτώσεις χρειάζεται απλοποίηση και ενίσχυση του νομοθετικού πλαισίου, ώστε να επιταχυνθούν οι αδειοδοτικές διαδικασίες και να διευκολυνθούν επενδύσεις σε νέες τεχνολογίες.
Ένας πρόσθετος παράγοντας είναι η διαθεσιμότητα νέων και καινοτόμων τεχνολογιών, η αξιολόγηση τους και βέβαια η επιλεξιμότητα τους στη βάση της αρχής της τεχνολογικής ουδετερότητας. Επίσης, μαζί με τα παραπάνω ίσως το σημαντικότερο είναι και η οικονομική βιωσιμότητα.
Συμπερασματικά, για να μετατραπούν οι μεγάλες αυτές προκλήσεις σε ευκαιρίες χρειάζεται σταθερό και υποστηρικτικό νομοθετικό πλαίσιο, τεχνολογική ουδετερότητα κατά την εφαρμογή και παράλληλα ενίσχυση των χρηματοδοτικών εργαλείων, ώστε να υλοποιηθεί η ενεργειακή μετάβαση αποτελεσματικά ως προς τις οικονομικές, περιβαλλοντικές και κοινωνικές παραμέτρους, δηλαδή με τρόπο βιώσιμο.
Στο πλαίσιο αυτό, βασικός κορμός της στρατηγικής της HELLENiQ ENERGY είναι το σχέδιο Vision 2025, με έναν από τους κύριους στόχους αυτού τη μείωση του ανθρακικού αποτυπώματος, μέσω εκσυγχρονισμού των παραδοσιακών δραστηριοτήτων της με παράλληλα ταχύτατη ανάπτυξη ενός διαφοροποιημένου χαρτοφυλακίου, με έμφαση στην παραγωγή ανανεώσιμων καυσίμων και ενέργειας.»
κ. Αχιλλέας Ιωακειμίδης, Chief Sustainability Officer – Όμιλος ΔΕΗ, ανέφερε μεταξύ άλλων: «Η ενεργειακή μετάβαση υλοποιείται με ταχύτατους ρυθμούς και ο Όμιλος ΔΕΗ διαδραματίζει κεντρικό ρόλο. Με σταθερή δέσμευση στη βιώσιμη ανάπτυξη, υλοποιούμε επενδύσεις που ενισχύουν την πράσινη παραγωγή ενέργειας, ενσωματώνουν καινοτόμες τεχνολογίες αποθήκευσης και μειώνουν δραστικά τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου. Η πλήρης απολιγνιτοποίηση έως το 2026 σε συνδυασμό με την ανάπτυξη έργων ΑΠΕ και ευέλικτων μονάδων παραγωγής, διαμορφώνουν ένα νέο πρότυπο λειτουργίας που είναι τόσο περιβαλλοντικά υπεύθυνο όσο και οικονομικά βιώσιμο. Από την εποχή του εξηλεκτρισμού της χώρας μέχρι σήμερα, την εποχή του νέου εξηλεκτρισμού, η ΔΕΗ παραμένει συνεπής στις δεσμεύσεις της, διαμορφώνοντας πλέον, το ενεργειακό και ψηφιακό μέλλον των χωρών που δραστηριοποιείται».
Η κα Έλενα Αθουσάκη, Chief Sustainability Officer – Όμιλος Motor Oil, τόνισε: «Μιας και το συνέδριο διεξάγεται την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, θα ήθελα να υπογραμμίσω πως δεν υπάρχει βιωσιμότητα χωρίς ενεργειακή μετάβαση και εταιρικό μετασχηματισμό. Θεωρώ πως ο όμιλος μας κινείται σε αυτή την κατεύθυνση, έχοντας μετασχηματιστεί σε έναν πολυενεργειακό όμιλο, επενδύοντας σε όλες τις μορφές πράσινης ενέργειας, όπως το πράσινο υδρογόνο, η ηλεκτροκίνηση, και το βιομεθάνιο. Ακόμη, υπάρχει αυξημένη επαγρύπνηση στο θέμα της ασφάλειας, με μια ισορροπημένη στρατηγική.
Στις Βρυξέλλες δεν υπάρχει ο κατάλληλος σχεδιασμός, και δεν ακούγεται επαρκώς η φωνή των εταιρειών. Ζητείται από τις εταιρείες να μοιραστούν όλα τους τα στοιχεία, χωρίς να υπάρχει καν αντιπρόσωπος των εταιρειών στις σχετικές συνεδριάσεις και συναντήσεις. Το αποτέλεσμα είναι σήμερα να μην ξέρουμε ακριβώς που βρισκόμαστε. Υπάρχει το Fuel EU και άλλες αντίστοιχες νομοθετικές πρωτοβουλίες, αλλά πρέπει η προσέγγιση μας να είναι στρατηγική και όχι αμιγώς καθοδηγουμένη από το νομοθετικό πλαίσιο.»
Ο τίτλος του φετινού Annual Capital Link Sustainability Forum «Είναι Βιώσιμη η Βιωσιμότητα;» αποτέλεσε έναυσμα για να ανοίξει ένας ειλικρινής διάλογος γύρω από τις πραγματικές δυνατότητες και τα όρια της βιώσιμης ανάπτυξης.
Με τη συμμετοχή ανώτατων εκπροσώπων από την κυβέρνηση, τον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα, το Συνέδριο, με τις θεματικές που καλύπτουν τις πιο επίκαιρες τάσεις, έδωσε το βήμα στους σημερινούς ηγέτες του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα και επικεντρώθηκε στις προσπάθειες που καταβάλλουν κατά την εφαρμογή των στρατηγικών βιωσιμότητας σε κρίσιμους τομείς της ελληνικής οικονομίας λειτουργώντας ως μια πλατφόρμα διαλόγου για την επίτευξη του κοινού στόχου που δεν είναι άλλος από τη Βιωσιμότητα, τις Επενδύσεις και την Ανάπτυξη μέσα από υπεύθυνες επενδυτικές και επιχειρηματικές πρακτικές. Οι παρεμβάσεις και τα πάνελ με 40 εξαιρετικούς ομιλητές, με θεματολογία επίκαιρη και ιδιαίτερου ενδιαφέροντος προσέλκυσαν πολυπληθές κοινό που ξεπέρασε τα 500 άτομα σε μια αίθουσα κατάμεστη από την αρχή ως το τέλος του Συνεδρίου.
Το Annual Capital Link Sustainability Forum εόρτασε την 15η επέτειο διοργάνωσής του και η ημέρα διοργάνωσης του συνέπεσε με την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, η οποία αποτελεί μια σημαντική υπενθύμιση της ανάγκης για την προστασία του πλανήτη και την υιοθέτηση πρακτικών που εξασφαλίζουν τη βιωσιμότητα των φυσικών πόρων για τις επόμενες γενιές.
ΤΕΛΕΤΗ ΒΡΑΒΕΥΣΗΣ
“2025 CAPITAL LINK SUSTAINABILITY LEADERSHIP AWARD”
Με την τελετή βράβευσης του Προέδρου του Ιδρύματος Ωνάση, κ. Αντώνη Σ. Παπαδημητρίου, έκλεισε τις εργασίες του το 15ου Annual Capital Link Sustainability Forum.
Το «2025 Capital Link Sustainability Leadership Award» απενεμήθη στον κ. Αντώνη Σ. Παπαδημητρίου, Πρόεδρο του Ιδρύματος Ωνάση, για τη συμβολή του στην ενίσχυση της πολιτιστικής και κοινωνικής ανάπτυξης στην Ελλάδα και διεθνώς, θεσπίζοντας πρωτοβουλίες που ενισχύουν την παιδεία, την υγεία και τον πολιτισμό κάνοντας πραγματικότητα το όραμα του Αριστοτέλη Ωνάση.
Το βραβείο στον κ. Παπαδημητρίου απένειμε ο κ. Κώστας Θ. Γραμμένος CBE, DSc., καθηγητής Ναυτιλίας, Εμπορίου και Χρηματοοικονομικών στην έδρα Lloyd’s Register Foundation του Bayes Business School City University, Λονδίνο.
Το “Capital Link Sustainability Leadership Award” δίνεται κάθε χρόνο σε μία ή και περισσότερες προσωπικότητες / εταιρείες / οργανισμούς, για την εξαιρετική κοινωνική προσφορά τους και για τη συμβολή τους στην ανύψωση της Ελλάδος και της επιχειρηματικότητας.
Οι βραβευθέντες των προηγούμενων ετών ήταν οι κα. & κκ: 2024: Yianos Kontopoulos, CEO, Athens Exchange Group, 2023: Vassiliki Lazarakou, JSD, Chair of the Hellenic Capital Market Commission (HCMC), 2022: Aristotelis Karytinos, CEO, PRODEA Investments, 2019: Marianna Politopoulou, Chairman & CEO, NN Hellas, & Jeremy Downward, Member of the BOD of THI; Executive Director – Aristeus Financial Services Ltd., 2018: Christos Harpantidis, Chairman & Managing Director of Papastratos & Theodore Kyriakou, Chairman, Antenna Group, 2017: Nicholas Logothetis, Co-Founder & Chairman of the Board of “The Concordia Summit” & Michael Tsamaz, Chairman & CEO, OTE Group, 2016: Nikos Mouyiaris, Founder & CEO of Mana Products Inc. & Gregorios Stergioulis, CEO of Hellenic Petroleum S.A., 2015: Dean Metropoulos, Chairman of Metropoulos & Company, 2014: John Catsimatidis, Chairman & CEO of Red Apple Group.