Κυριακή, Δεκέμβριος 04, 2022
04/09/2022

Όλο και περισσότερα yachts σαλπάρουν στ Ελληνικά νησιά

Βελτιωμένη παρουσιάζεται κίνηση των σκαφών αναψυχής στη Μεσόγειο το φετινό καλοκαίρι, με τη δραστηριότητα να πλησιάζει πλέον αρκετά τα επίπεδα που καταγράφηκαν το 2019, τελευταίο έτος πριν ισχύσουν οι περιορισμοί της πανδημίας.

ΕΛΛΑΔΑ παρουσιάζει σημαντική αύξηση σε ετήσια βάση, αλλά εξακολουθεί να υπολείπεται έναντι ανταγωνιστικών χωρών, όπως η Τουρκία, γεγονός που παράγοντες του κλάδου αποδίδουν στην αυξημένη φορολόγηση των ναυλώσεων και στην έλλειψη υποδομών. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα δεδομένα που συγκέντρωσε ναυτιλιακή πύλη MarineTraffic για λογαριασμό της «Ν», από τον Ιούνιο και μέχριτις25Αυγούστου 2022 καταγράφηκαν αφίξεις 2.050 yachts όλων των μεγεθών στον ελλαδικό χώρο, όταν το ίδιο διάστημα του 2021 είχαν φτάσει στη χώρα 1.633 σκάφη, ήτοι προκύπτει αύξηση 25,54%. «Προβλέπουμε ότι οι τελευταίες αλλαγές στο νομοθετικό πλαίσιο των ναυλώσεων supeiyachts, καθώς και το προσωρινό άνοιγμα της διώρυγας της Κορίνθου θα διατηρήσουν έντονο το ενδιαφέρον των ναυλωτών για το 2022, αλλά και στο μέλλον» έχει πει στη «Ν» ο Adam Papadakis, επικεφαλής πωλήσεων και senior brokerτου διεθνούς οίκου Moravia Yachting. Την εξεταζόμενη περίοδο του 2022 Τουρκία υποδέχτηκε 2.152 σκάφη, έναντι 1.808 πέρυσι(+19,03%). Ιδιαίτερη δυναμική αναπτύσσει τα τελευταία χρόνια Κροατία, δίνοντας έμφαση στη δημιουργία μαρινών. Τα στοιχεία της MarineTraffic ανέδειξαν ότι φέτος υποδέχτηκε 1.142 yachts, έναντι 1.000 πέρυσι (+14,2%). μελέτη εστίασε και σε δύο μεγάλες αγορές των σκαφών αναψυχής, την Ισπανία και την Ιταλία.

Ειδικότερα, σης ισπανικές μαρίνες έδεσαν φέτος 4.176 σκάφη από 3.492 το 2021 (+19,59%) και στις ιταλικές 3.317 από 2.687 (+23,45%). Δυνατότητες για πενταπλάσια «Η Ελλάδα θα μπορούσε να φιλοξενήσει πενταπλάσια σκάφη, με βάση την ακτογραμμή και την Πολυνησία που διαθέτει» λέει στη «Ν» πρόεδρος του Συνδέσμου Ιδιοκτητών Τουριστικών Επαγγελματικών Σκαφών Άνευ Πληρώματος (ΣΓΓΕΣΑΠ) Πάρης Λουτριώτης. Όπως αναφέρει, υπάρχει άμεση ανάγκη για τη δημιουργία χώρων υποδοχής σκαφών όλων των κατηγοριών, κυρίως επαγγελματικών, πέραν των μαρινών για τα supeiyachts. Μάλιστα, αναδεικνύει και το παράδειγμα της Κροατίας, στην οποία, επισημαίνει, ο κλάδος ανθεί και νέες μαρίνες κάνουν διαρκώς την εμφάνισή τους. Παράλληλα, ίδιος προσθέτει όη από τον τρέχοντα μήνα οι φορείς του yachting θα ζητήσουν εκ νέου από την κυβέρνηση μείωση του ΦΠΑ της ναύλωσης, οποίος σήμερα διαμορφώνεται στο 24%, σε επίπεδα πλησίον του 12%-14%. Σύμφωνα με τον ίδιο, στις ανταγωνιστικές χώρες, φορολογικός συντελεστής είναι χαμηλότερος. Συγκεκριμένα, στην Κροατία φτάνει το 13%, στην Ιταλία το 18%- 20%, στη Γαλλία το22%, ενώ στην Τουρκία είναι μηδενικός.

Επίσης, αναφέρεται και σε έναν ακόμη παράγοντα, αυτόν της διαφημιστικής προβολής της δραστηριότητας του yachting στο εξωτερικό. Όπως λέει, για πρώτη φορά πέρυσι κυκλοφόρησε οπτικοακουστικό υλικό από τον EOT, προσθέτοντας ότι απαιτείται μία στοχευμένη διαφημιστική στρατηγική των πλεονεκτημάτων της χώρας. κ.Λουτριώτης υπογραμμίζει, τέλος, ότι παρά τη βελτιωμένη κίνηση στις ναυλώσεις σκαφών αναψυχής, χρονιά θα κλείσει με προβλήματα για τους επαγγελματίες, λόγω της αύξησης του κόστους συντήρησης, με αιχμή τα καύσιμα και τα ανταλλακτικά. Ο ίδιος συμπληρώνει πως μολονότι οι δαπάνες είναι ενισχυμένες, οι ημέρες ναύλωσης έχουν συγκρατηθεί περίπου στα ίδια επίπεδα με πέρυσι. Εν αναμονή εκθέσεων Αυτήν την περίοδο, πάντως, κλάδος του yachting βρίσκεται εναναμονή εκθέσεων, σης οποίες θα παρουσιαστούν καινοτόμα σκάφη αναψυχής και άλλα συνδεόμενα με αυτά προϊόντα. Σε εγχώριο επίπεδο, το διάστημα 7-10 Οκτωβρίου θα διεξαχθεί στο Λαύριο το δεύτερο Olympic YachtShow.

Όπως αναφέρουν οι διοργανωτές, σε περίοπτη θέση θα βρίσκονται τα ελληνικά ναυπηγεία, με στόχο την προβολή των δήμιουργιών τους σε διεθνές επίπεδο. Παράλληλα, θα συμμετάσχουν μεγάλες εταιρείες από το εξωτερικό, οι οποίες προσφέρουν υπηρεσίες σε θέματα εξοπλισμού, τεχνολογίας και γενικότερα υποστήριξης σκαφών. Στο επίκεντρο φυσηκά του διεθνούς ενδιαφέροντος βρίσκεται το Monaco Yacht Show, από 28 Σεπτεμβρίου έως και 1 Οκτωβρίου. Ήδη έχουν δοθεί στη δημοσιότητα λίστες με εντυπωσιακά μεγάλα σκάφη που είναι προς πώληση και θα βρίσκονται ως εκθέματα στο show
naftemporiki.gr

logo

Εγγραφείτε στο Newsletter μας