Δευτέρα, Μάρτιος 20, 2023
26/03/2020

Το κακό και το... εφιαλτικό σενάριο για τον ελληνικό τουρισμό

Οι ξενοδόχοι προετοιμάζονται για το ενδεχόμενο να είναι σε θέση να λειτουργήσουν τις μονάδες τους περί τα μέσα Ιουνίου. Ταυτόχρονα, όμως, κάνουν σχέδια ακόμα και να μην ανοίξουν φέτος. Το βουνό επιταγών και η απειλή του Τειρεσία.

Σε δύο βασικά σενάρια εργασίας, ένα κακό κι ένα εφιαλτικό, προσανατολίζονται οι επιχειρηματίες του τουρισμού σε μια προσπάθεια να είναι σε θέση να επανέλθουν άμεσα στην αγορά εφόσον το επιτρέψει η πορεία εξάπλωσης της επιδημίας του κορωνοϊού Covid-19 σε όλο τον πλανήτη.

Το σοκαριστικό για το χώρο του τουρισμού είναι πως στο τραπέζι βρίσκεται αυτή τη στιγμή ακόμα και το εφιαλτικότερο των σεναρίων. Αυτό που προβλέπει πως το φετινό καλοκαίρι μπορεί να μην έρθει ποτέ για τον ελληνικό τουρισμό και η συντριπτική πλειοψηφία των ξενοδοχείων (σ.σ. κυρίως εποχικής λειτουργίας) θα υποχρεωθούν να μην ανοίξουν καν.

Με τον κορωνοϊό να σαρώνει με αγριότητα τις ευρωπαϊκές αγορές και τις ΗΠΑ -τις κύριες δεξαμενές πελατείας του ελληνικού τουρισμού- οι επιχειρηματίες του χώρου επεξεργάζονται τις κινήσεις τους με βάση ένα «λιγότερο κακό» σενάριο.

Σύμφωνα με αυτό τα ξενοδοχεία θα μπορούσαν να επαναλειτουργήσουν κάποια στιγμή τον Ιούνιο. Υπό την προϋπόθεση πως μέχρι τότε η εξάπλωση του κορωνοϊού στην Ελλάδα και τις κύριες χώρες προέλευσης τουριστών, θα καταγράφει ύφεση.

Μιλώντας στο Euro2day.gr ο Νίκος Χαλκιαδάκης, πρόεδρος της μεγαλύτερης Ένωσης Ξενοδόχων της χώρας (Ηράκλειο Κρήτης) σημειώνει πως οι ακυρώσεις κρατήσεων επεκτάθηκαν στο Μάϊο. Επιβεβαιώνοντας το μπαράζ επιστολών που δέχονται οι ξενοδόχοι από τους ξένους τουρ οπερέιτορ με τις οποίες τους ανακοινώνουν αναστολή πληρωμών (σ.σ. προκαταβολών) μέχρι νεωτέρας.

Υπό αυτές τις συνθήκες, εξηγεί, οι ξενοδόχοι προετοιμάζονται για το ενδεχόμενο να είναι σε θέση να λειτουργήσουν τις μονάδες τους περί τα μέσα Ιουνίου. Ταυτόχρονα, όμως, κάνουν σχέδια ακόμα και να μην ανοίξουν φέτος, ανάλογα με την εξέλιξη της επιδημίας και τις οδηγίες των αρμόδιων αρχών.

Ξενοδοχειακοί όμιλοι της Κρήτης εξετάζουν το ενδεχόμενο λειτουργίας για περίοδο 2-2,5 μηνών ή και να λειτουργήσουν μόνο ένα από τα ξενοδοχεία τους φέτος.

Αυτό που «καίει» σ’ αυτή τη φάση τους ξενοδόχους είναι η επισημοποίηση των μέτρων της κυβέρνησης για το θέμα των ακάλυπτων επιταγών. Ξενοδοχειακές πηγές χαρακτηρίζουν «βουνό» τις επιταγές που είναι ήδη ή πρόκειται να καταστούν ακάλυπτες το αμέσως προσεχές διάστημα.

Όπως εξηγούν, οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις προχώρησαν σε σειρά επενδύσεων ανακαίνισης ή αναβάθμισης βασιζόμενοι στα μεγέθη του 2019, αλλά και τη ζήτηση που υπήρχε για το 2020.

Τα έργα είχαν ολοκληρωθεί στις περισσότερες περιπτώσεις και οι ξενοδόχοι υπολόγιζαν να εξοφλήσουν σταδιακά τους κατασκευαστές με τις προκαταβολές που θα εισέπρατταν από τους τους ξένους τουρ οπερέιτορ για τις κρατήσεις που έγιναν στην αγορά προκρατήσεων (early bookings) μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου. Μια αγορά στην οποία είχαν διαθέσει τα δωμάτιά τους με έκπτωση 20-30% ακριβώς για να εξασφαλίσουν ρευστότητα.

Η μεταπήδηση του κορωνοϊού στην Ευρώπη από τα τέλη Φεβρουαρίου και η αναστολή πληρωμών από τους ξένους τουρ οπερέιτορ έπληξε καίρια το «αναπνευστικό» σύστημα των ξενοδόχων στερώντας τους το οξυγόνο ζεστού χρήματος που ανέμεναν από τους τουρ οπερέιτορ.

Οι επιταγές Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου καλύφθηκαν στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων, εξηγούν οι ίδιες πηγές. Η κυβέρνηση έχει προαναγγείλει ρύθμιση του θέματος των επιταγών και οι ξενοδόχοι προεξοφλούν πως κάτι τέτοιο θα έχει γίνει μέχρι τα τέλη Μαρτίου.
Υπάρχουν, όμως, επιταγές οι οποίες λήγουν αυτές τις μέρες με την απειλή του Τειρεσία να αιωρείται, ήδη, πάνω από τα κεφάλια ξενοδόχων.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Euro2day.gr, πάντως, οι τράπεζες φέρονται να διευκολύνουν τη μετάθεση κάλυψης των επιταγών με τη σύμφωνη γνώμη των προμηθευτών των ξενοδόχων, στο πλαίσιο συμφωνιών κυρίων και με δεσμευτικά έγγραφα στα οποία αποτυπώνονται οι απαιτήσεις.
euro2day.gr

logo

Εγγραφείτε στο Newsletter μας