Πέμπτη, Μαϊος 26, 2022
12/01/2022

Εταιρείες κρουαζιέρας αλλάζουν τα πλάνα τους λόγω covid

Εταιρείες κρουαζιέρας σε παγκόσμιο επίπεδο αναγκάζονται να αλλάξουν το σχεδιασμό τους, εξαιτίας των δεκάδων κρουσμάτων που παρατηρούνται μέσα στα κρουαζιερόπλοια. Ενώ την ίδια ώρα αρχές κρατών παροτρύνουν τους επιβάτες να αποφεύγουν τα ταξίδια σε κρουαζιερόπλοια.

Χαρακτηριστικά οι αμερικανικές αρχές (CDC) προτρέπουν τους Αμερικανούς επιβάτες, είτε είναι εμβολιασμένοι είτε όχι, να αποφεύγουν να πηγαίνουν διακοπές με κρουαζιερόπλοια, λόγω του μεγάλου αριθμού επιβαινόντων. Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τις τελευταίες αναφορές από τα Κέντρα Ελέγχου Νοσημάτων των ΗΠΑ δείχνουν ότι υπήρξαν κρούσματα κορονοϊού στους τρεις μεγαλύτερους ομίλους κρουαζιέρας στον κόσμο και συγκεκριμένα σε 34 πλοία της Carnival, σε 41 πλοία της Royal Caribbean αλλά και σε 16 της Norwegian. Αντίστοιχα στην Ασία και στην Ευρώπη,οι αρχές επεμβαίνουν για να αποφευχθεί η εξάπλωση της πανδημίας.

Αναπόφευκτα με τα κρούσματα που διαπιστώθηκαν, πολλές εταιρείες κρουαζιέρας άλλαξαν τα πλάνα τους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι αυτό της Norwegian Cruises η, η οποία απέσυρε οκτώ από τα κρουαζιερόπλοια της μέχρι και τον Απρίλιο, ενώ την ίδια ώρα η MSC ακύρωσε τις κρουαζιέρες της στη Βραζιλία αλλά και η AIDA αυστηροποίησε τα υγειονομικά της πρωτόκολλα. Επιπρόσθετα, η Royal Caribbean αναφέρει ότι καταγράφει πτώση στις κρατήσεις και αυξημένες ακυρώσεις για δρομολόγια στο εγγύς μέλλον, ωστόσο όμως σε μικρότερο βαθμό από εκείνον που υπήρξε με την μετάλλαξη Δέλτα. Γενικότερα, τα load factors για τα δρομολόγια το πρώτου εξαμήνου της τρέχουσας χρονιάς παραμένουν σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα. Παρόλα αυτά, τα δρομολόγια για το δεύτερο εξάμηνο του 2022 παραμένουν μέσα στα ιστορικά όρια, με υψηλότερες τιμές, με ή χωρίς μελλοντικές πιστώσεις κρουαζιέρας (FCC) και με έντονη ζήτηση από την αγορά των ΗΠΑ.

Σχετικά με την Ελλάδα και οι εκτιμήσεις οι οποίες γίνονται από ειδικούς του κλάδου, ανάφερουν ότι θα γίνει μια σταδιακή επαναφορά στα επίπεδα του 2019 μέχρι το 2025. Όσον αφορά στο 2021 είχαν γίνει προβλέψεις για 2.200 προσεγγίσεις και 1.5 εκατομμύριο αφίξεις σε όλους τους προορισμούς, οι οποίες αν επιβεβαιωθούν θα αγγίξουν περίπου το 30% των επιβατών του 2019. Τέλος, σχετικά με την τρέχουσα χρονιά (2022) υπολογίζονται 2.800 προσεγγίσεις αλλά και 2.5 εκατομμύρια αφίξεις επιβατών, δεδομένου ότι η πανδημία θα έχει ολοκληρώσει τον κύκλο της έως την άνοιξη.

 

logo

Εγγραφείτε στο Newsletter μας