Τρίτη, Σεπτέμβριος 22, 2020
20/05/2020

Με επιτυχία ο ανεφοδιασμός ΥΦΑ σε κρουαζιερόπλοιο στο λιμάνι της Μασσαλίας

Image Credits: marseille-port.fr Image Credits: marseille-port.fr

Το λιμάνι της Μασσαλίας, Fos, η Shell και ο όμιλος Carnival πραγματοποίησαν την πρώτη επιχείρηση ανεφοδιασμού ΥΦΑ «από πλοίο σε πλοίο» στη Γαλλία.

Ένα από τα πρώτα κρουαζιερόπλοια στον κόσμο που κινούνται με υγροποιημένο φυσικό αέριο (ΥΦΑ), το Costa Smeralda, το οποίο διαχειρίζεται η εταιρεία COSTA του ομίλου Carnival αγκυροβόλησε στο λιμάνι της Μασσαλίας Fos, για ανεφοδιασμό. Η SHELL, βάσει σύμβασης με την Carnival, προμηθεύει το ΥΦΑ μέσω ενός από τα ειδικά για αυτό το σκοπό πλοία της, το Coral Methane. Το συγκεκριμένο πλοίο χρησιμοποιήθηκε για την πρώτη επιχείρηση ανεφοδιασμού ΥΦΑ στη Γαλλία, η οποία και ολοκληρώθηκε με απόλυτη ασφάλεια τη Δευτέρα, 4 Μαΐου 2020.

Αυτή η επιχείρηση πραγματοποιήθηκε σε τέλειο συντονισμό μεταξύ των λιμενικών υπηρεσιών του λιμένα της Μασσαλίας, Fos (επιφυλακή, πλοήγηση, ρυμούλκηση, πρόσδεση), του πληρώματος της Costa Smeralda, της ομάδας της SHELL και του πληρώματος του Corale Methane, (που διαχειρίζεται ο ολλανδός εφοπλιστής Anthony Veder), παράλληλα με την καθησυχαστική παρουσία πυροσβεστών της Μασσαλίας που παρακολουθούν στενά αυτήν την εξέλιξη σε συνεργασία με το λιμενικό.

«Είμαστε όλοι περήφανοι που καταφέραμε να ολοκληρώσουμε αυτήν την επιχείρηση ομαλά και με ασφάλεια. Απαιτούσε μελέτες, οδηγίες και διαδικασίες ;όπως και συμφωνίες με τους εμπλεκόμενους φορείς και πάντα σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά και παγκόσμια πρότυπα. Είναι ο πρώτος ανεφοδιασμός στη Γαλλία και αποδεικνύει σε ποιο βαθμό, ακόμη και κατά τη διάρκεια της τρέχουσας υγειονομικής κρίσης, είμαστε σε θέση να υποστηρίξουμε την ανάπτυξη του ΥΦΑ, το οποίο είναι ένα από τα μέτρα που εφαρμόζει το Λιμάνι της Μασσαλίας Fos, για τη μείωση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων » αναφέρει ο Amaury de Maupeou, Διοικητής Λιμενικής Αρχής της Μασσαλίας.

«Είμαστε ικανοποιημένοι που ακόμη και σε αυτές τις δύσκολες στιγμές για τη βιομηχανία, η Shell μπορεί να διασφάλιση τη συνέχεια της προμήθειας ΥΦΑ στους πελάτες της. Είμαστε χαρούμενοι που καταφέραμε να συνεργαστούμε αποτελεσματικά τόσο με το λιμάνι της Μασσαλίας όσο και με την Carnival», δήλωσε ο Tahir Faruqui, Γενικός Διευθυντής της Shell Global Downstream LNG. «Η Carnival είναι ένας οργανισμός που υιοθετεί ΥΦΑ - την πιο προσιτή εναλλακτική λύση στα παραδοσιακά καύσιμα πλοίων που διατίθενται σήμερα».

«Είμαστε χαρούμενοι που η νέα μας ναυαρχίδα Costa Smeralda κινούμενη με ΥΦΑ ήταν μέρος αυτού του νέου ορόσημου για το λιμάνι της Μασσαλίας, σε συνεργασία με τη Shell», δήλωσε ο Franco Porcellacchia, Αντιπρόεδρος Βιώσιμης Καινοτομίας και Ανάπτυξης Υποδομών της Costa «Ο όμιλος Carnival και η Costa συγκεκριμένα, ήταν η πρώτη εταιρεία κρουαζιέρας που επένδυσε στη βιώσιμη καινοτομία ΥΦΑ και δεσμεύεται να διασφαλίσει τα υψηλότερα περιβαλλοντικά πρότυπα για ένα πιο βιώσιμο μέλλον της κρουαζιέρας».

Το Fos, ένα υπερσύγχρονο λιμάνι για ανεφοδιασμό υγροποιημένου φυσικού αερίου, θέτει την περιβαλλοντική υπεροχή στο επίκεντρο της στρατηγικής του. Ετοιμάζεται να γίνει ο μεσογειακός κόμβος υγροποιημένου φυσικού αερίου (ΥΦΑ). Ο ανεφοδιασμός με υγροποιημένο φυσικό αέριο (ΥΦΑ) είναι μια από τις κορυφαίες λύσεις για τον περιορισμό των επιπτώσεων των εκπομπών ρύπων από τα πλοία. Σε σύγκριση με τα τρέχοντα καύσιμα πλοίων, εξαλείφει σχεδόν όλες τις εκπομπές θείου (SOx) και σωματιδίων, μειώνει τις εκπομπές οξειδίου του αζώτου (NOx) κατά περισσότερο από 80% και τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα (CO2) έως και 25%.

logo

Εγγραφείτε στο Newsletter μας