Πέμπτη, Απρίλιος 09, 2020
17/03/2020

70 δισ δολ παγκοσμίως το κόστος από τα δεμένα κρουαζιερόπλοια

Θα αργήσει η επαναφορά του κλάδου στην κανονικότητα τονίζει ο πρόεδρος ΕΕΚΦΝ Θεόδ Κόντες

Στο μισό έχει μειωθεί μέχρι στιγμής n μεταφορική ικανότητα της παγκόσμιας κρουαζιέρας, καθώς σχεδόν το 50% των πλοίων έχει ήδη δέσει λόγω της επιδημίας του κορονοίού, ενώ οι οικονομικές επιπτώσεις από τη βύθιση του κλάδου παγκοσμίως υπολογίζονται σε πάνω από 70 δισ δολ. Τη στιγμή που n κρουαζιέρα είχε ανακάμψει παγκοσμίως με νέους προορισμούς και εξαιρετικές προοπτικές, n εν λόγω πανδημία που μας βρήκε φαίνεται να αλλάζει τελείως το σκηνικό και να ανατρέπει τις προβλέψεις για το 2020, μια που συμβαίνει στην αρχή της σεζόν, σημειώνει ο πρόεδρος της Ένωσης Εφοπλιστών Κρουαζιέρας και Φορέων Ναυπλίας, Θεόδωρος Κόντες.

Στατιστικά
Τα στατιστικά στοιχεία είναι αποκαρδιωτικά μέχρι στιγμής, συνεχίζει και συμπληρώνει ότι μέχρι τώρα έχουν δέσει περίπου 112 κρουαζιερόπλοια ανά τον κόσμο κυρίως μεγάλου μεγέθους, αντιπροσωπεύοντας μια μείωση της χωρητικότητας 45%-50%. Ο αριθμός των πλοίων αυτών τείνει να αυξηθεί σύντομα και ίσως ξεπεράσει τα 200, αντιπροσωπεύοντας περίπου το 65% της ολικής χωρητικότητας, όπως εκτιμά ο ίδιος. Στην αρχή της επιδημίας όταν αυτή εκδηλώθηκε στην Κίνα, οι εταιρείες κρουαζιέρας άλλαξαν τον προγραμματισμό τους και στράφηκαν εκτός Ασίας, προς τη Μεσόγειο, Αμερική, Βόρεια Ευρώπη, για να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους σε άλλους προορισμούς. Παρ όλα αυτά μετά την πανδημία στην οποία εξελίχθηκε ο Covid-19, τα πράγματα άλλαξαν και οι εταιρείες αναγκάστηκαν να αποσύρουν μεγάλο tonnage πλοίων για διάστημα διαφορετικό για κάθε εταιρεία και προορισμό από 30-60 ημέρες, ελπίζοντας ότι μέχρι τον Μάιο θα γνωρίζουν το μέλλον της σεζόν.

Κλείνουν λιμάνια
Όμως η ραγδαία εξάπλωση του ιού ανάγκασε την πλειονότητα των κρατών προορισμού κρουαζιέρας να κλείσουν τα λιμάνια για τα κρουαζιερόπλοια μέχρι νεωτέρας. Αυτό συμβαίνει σε Ισραήλ, Μονακό, Κάννες, Νίκαια, Μασσαλία, Τουλόν και γενικότερα σε όλη τη νότια Γαλλία. Επίσης, σε Γένοβα, Σαβόνα, Βενετία, Τσιβιταβέκια, δηλαδή συμπεριλαμβανομένων όλων των λιμένων Βόρειας και Κεντρικής Ιταλίας, καθώς και όλα τα λιμάνια της Κορσικής. Επίσης όλα τα λιμάνια Ισπανίας και Πορτογαλίας. Τέλος. n Ισλανδία ακολούθησε την ίδια τακτική όπως και n Νορβηγία, Δανία, και όλη η Σκανδιναβία. Στη σχετική κατάταξη εισήλθε από προχθές και η χώρο μας η οποία ανακοίνωσε την εφαρμογή του αποκλεισμού των κρουαζιερόπλοιων σε όλη την Επικράτεια και αναμένεται να ακολουθήσει και η Γερμανία. Μετά τα εν λόγω συμβάντα όλοι καταλαβαίνουμε ότι το «restart» της κρουαζιέρας δεν θα είναι εύκολη υπόθεση, τονίζει ο κ Κόντες. Οι οικονομικές επιπτώσεις στις εταιρείες κρουαζιέρας είναι τεράστιες υπολογίζοντας πλέον των 70 δισ δολ., ενώ όπως εκτιμά και η ναυπηγική βιομηχανία της Ευρώπης, θα πληγεί ιδιαίτερα μια που τα πλοία αυτά κατασκευάζονται στη γηραιά ήπειρο. Ήδη σημειώνει άρχισαν οι συζητήσεις για καθυστέρηση παράδοσης πλοίων και ίσως ακυρώσεις παραγγελιών και βέβαια ούτε συζήτηση για νέες παραγγελίες. Συνυπολογίζοντας όλα τα γεγονότα και τις εξελίξεις το «restart» της κρουαζιέρας αλλά και π ορθολογιστική επαναφορά του τομέα έστω στα προ της παρούσας κρίσης ποσοστά θέλουν χρόνο και χρήμα αρκετό για να επανέλθουμε στην κανονικότητα, εξαρτώμενοι πάντα χρονικά από την καταπολέμηση του εν λόγω ιού. Ελπίζουμε ότι σύντομα θα έχουμε καλά νέα για την καταπολέμηση και ότι οι απώλειες σε συνανθρώπους μας θα είναι στο rninimum. υπογραμμίζει ο πρόεδρος της ΕΕΚΦΝ, Θεόδωρος Κόντες.

Τα αποτελέσματα του ΟΛΠ
Οι ακυρώσεις στην κρουαζιέρα θα επηρεάσουν και τα αποτελέσματα του ΟΛΠ αλλά και τα έσοδα της χώρας μας. Σημειώνεται ότι ο ΟΛΠ στη χρήση του 2019 κατέγραψε έσοδα από την κρουαζιέρα ύψους 7,8 εκατ ευρώ έναντι 6,61 εκατ ευρώ το 2018, σε ένα σύνολο εσόδων 149,2 εκατ ευρώ. Επίσης, η συνολική διακίνηση επιβατών το 2019 από το λιμάνι του Πειραιά ανήλθε σε 1.098.091 έναντι 961.632 το 2018, καταγράφοντας αύξηση 14.2% Οι επιβάτες έναρξης ή ολοκλήρωσης κρουαζιέρας (homeport) ανήλθαν σε 410.512 έναντι 354.398 το 2018, καταγράφοντας αύξηση 15,8%. Αυξημένοι κατά 18,7% ήταν και οι κατάπλοι κρουαζιερόπλοιων με 622 κατάπλους έναντι 524 την προηγούμενη χρονιά. Συνολικά στη χώρα το 2019 τα έσοδα από την κρουαζιέρα συμφωνά με την Τρύπεζα της Ελλάδος, ανήλθαν στα 474,9 εκατ ευρώ έναντι 432,6 εκατ έναν χρόνο πριν, ενώ οι αφίξεις κρουαζιερόπλοιων ανήλθαν στις 3.899 από 3.410 το 2018, σημειώνοντας άνοδο 14,34% και οι αφίξεις επιβατών κρουαζιέρας ανήλθαν στις 5.537.500 από 4.788.642 το 2018, σημειώνοντας άνοδο της τάξης του 15,64%.

Από την έντυπη έκδοση

Του Λάμπρου Καραγεώργου

naftemporiki.gr

logo

Εγγραφείτε στο Newsletter μας