Πέμπτη, Μαϊος 19, 2022
24/01/2022

Κινέζοι στην Αθήνα χτίζουν γέφυρα επικοινωνίας μεταξύ Ελλάδας- Κίνας μέσω του πολιτισμού

Ο Haotian Zhu, ένας από τους ιδρυτές της Σινο-Ελληνικής Συμμαχίας Παραστατικών Τεχνών (SHPAA) Ο Haotian Zhu, ένας από τους ιδρυτές της Σινο-Ελληνικής Συμμαχίας Παραστατικών Τεχνών (SHPAA)

Ένα πολύχρωμο λεωφορείο γεμάτο μουσική ξεκίνησε την Παρασκευή από τους πρόποδες του λόφου της Ακρόπολης έφτασε στο λιμάνι του Πειραιά μετά από αρκετές στάσεις σε αξιοθέατα της Αθήνας, μεταδίδοντας το μήνυμα φιλίας και συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Κίνας.

Μέλη της Σινο-Ελληνικής Συμμαχίας Παραστατικών Τεχνών (SHPAA), φορώντας παραδοσιακές κινέζικες στολές τραγούδησαν, χόρεψαν και αλληλοεπιδρούσαν με τους περαστικούς, ανταλλάσσοντας ευχές για Καλή Χρονιά.

Η οργάνωση που ιδρύθηκε τον Μάρτιο του 2021 από Κινέζους που ζουν στην Ελλάδα έχει στόχο να χτίσει γέφυρες επικοινωνίας μεταξύ των δύο χωρών και λαων μέσω του πολιτισμού, δήλωσε στο maritimes.gr ο Haotian Zhu, ένας από τους ιδρυτές.

Είκοσι Κινέζοι, μια Ελληνίδα και μια Ιταλίδα μετέχουν στη θεατρική ομάδα και το μουσικό συγκρότημα Katharsis της οργάνωσης. Μέσα από τη μουσική και το αρχαίο δράμα στοχεύουν να μυήσουν τους Κινέζους στην αρχαία ελληνική σοφία και το ελληνικό κοινό σε κλασικά έργα της Κίνας.

Μέχρι σήμερα έχουν παίξει τρεις φορές αρχαίο ελληνικό δράμα στην κινεζική γλώσσα με αγγλικούς υπότιτλους και σχεδιάζουν να ανεβάσουν κινέζικα κλασικά έργα στο μέλλον.

Η πρωτοβουλία ξεκίνησε καθώς εορτάζεται το Έτος Πολιτισμού και Τουρισμού Κίνας-Ελλάδας 2021-2022 με διάφορες εκδηλώσεις που προωθούν τις πολιτιστικές ανταλλαγές και τη συνεργασία μεταξύ των δύο πλευρών.

Όλοι οι Κινέζοι μέλη της SHPAA είναι ερασιτέχνες που καθοδηγούνται από την Ελληνίδα και Ιταλίδα επαγγελματίες καλλιτέχνες στην προσπάθειά τους να υπενθυμίσουν σε όλους μας τα διδάγματα των δύο αρχαίων πολιτισμών.

Κατά τη διάρκεια της πανδημίας του COVID-19 και της κοινωνικής αποξένωσης λογω των lockdown, η ομάδα των Κινέζων αναζήτησε καθοδήγηση και έμπνευση στο αρχαίο δράμα για να φωτίσει πάλι την καθημερινότητα.

Ένα από τα τραγούδια που ερμήνευσαν την Παρασκευή ήταν το επίσημο τραγούδι των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων του Πεκίνου 2022 που αρχίζουν σε λίγες μέρες.

«Θέλω να στείλω τις πιο θερμές ευχές μας για την επιτυχία των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων του Πεκίνου. Και επίσης, στέλνουμε τις ευχές μας για Ευτυχισμένο Νέο Έτος», είπε ο Haotian Zhu, ευχόμενος στα ελληνικά και τα κινέζικα.

Ένας επιχειρηματίας που εστιάζει στην ανάπτυξη ακινήτων και τη διαχείριση ξενοδοχείων, ζει στην Ελλάδα με τη σύζυγο και την κόρη του από το 2018 και είναι πεπεισμένος για τις θετικές προοπτικές της οικονομίας και της επιχείρησής του. Πιστεύει ότι μόλις τελειώσει η πανδημία, η Ελλάδα μπορεί να υποδεχτεί ένα εκατομμύριο Κινέζους επισκέπτες ετησίως το 2025.

Η Melania Petrillo είναι μια Ιταλίδα επαγγελματίας τραγουδίστρια που ζει στην Ελλάδα από τον Αύγουστο. Έζησε στη Σαγκάη το 2018-2020 και έγινε μέλος της SHPAA, καθώς πιστεύει επίσης ακράδαντα στη δύναμη του πολιτισμού να συνδέει τους ανθρώπους. Ένιωθε ένα δεσμό, καθώς Κινέζοι, Έλληνες και Ιταλοί μοιράζονται μακρά ιστορία, πλούσια κουλτούρα και αγάπη και σεβασμό για την καλλιτεχνική έκφραση και το παρελθόν τους, είπε στο Maritimes.gr

Συμμετείχε στην εκδήλωση της Παρασκευής για να σκορπίσει χαρά στην έναρξη της νέας χρονιάς. «Τέτοιου είδους εκδηλώσεις είναι πολύ σημαντικές για να δείξουμε επίσης ότι σκεφτόμαστε και μας λείπουν οι οικογένειές μας. Τους σκεφτόμαστε πάντα. Και έτσι, είναι ένας τρόπος να ενωθούμε μαζί τους, να είμαστε κοντά τους, να τους δείξουμε την αγάπη μας», είπε και ευχήθηκε Καλή Χρονιά και στα ελληνικά και στα κινέζικα.

logo

Εγγραφείτε στο Newsletter μας