Κυριακή, Σεπτέμβριος 24, 2023
18/09/2023

Νίκος Λιάπης: Τα ESG κριτήρια θα κάνουν τις ναυτιλιακές εταιρείες πιο ανταγωνιστικές

Για τα Περιβαλλοντικά Κοινωνικά Εταιρικά (ESG) κριτήρια και την υποβολή εκθέσεων από τις ναυτιλιακές εταιρίες μίλησε στο Κανάλι Ένα, ο Πρόεδρος του ΕΛΙΝΤ, Νικόλαος Λιάπης.

«Τα ESG κριτήρια στη ναυτιλία έχουν προκύψει από μια μακρά ιστορία, ξεκινώντας από την λεγόμενη εταιρική κοινωνική ευθύνη και διάφορες ευρωπαϊκές οδηγίες αλλά και παγκόσμιες πρακτικές. Αυτά έχουν στόχο να βελτιώσουν την συμπεριφορά και την απόδοση των εταιρειών και να τις κάνουν πιο ανταγωνιστικές και προσοδοφόρες», όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ Λίαπης Συνολικά, είπε, οι στόχοι που θέτει ο ΟΗΕ είναι πλέον 17 με κύριο γνώμονα το περιβάλλον (το στενό και το ευρύτερο). Όσον αφορά στη ναυτιλία, οι στόχοι αυτοί σχετίζονται με την απανθρακοποίηση της (απεξάρτηση από τον άνθρακα), με τα κοινωνικά κριτήρια των εταιρειών (πχ. επιστροφή εσόδων στο κοινωνικό σύνολο) αλλά και την εταιρική τους διακυβέρνηση (νόμιμες, διαφάνεια κλπ).

liapis nikolaosΑξιοσημείωτο όπως υπογράμμισε είναι ότι όσο περισσότερο πληρούν τα εν λόγω κριτήρια οι ναυτιλιακές εταιρείες, τόσο περισσότερα οφέλη θα έχουν από τις τράπεζες και τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα αλλά και τους πελάτες τους που δεν είναι άλλοι από τους ναυλωτές. Ωστόσο όπως διευκρίνισε ο κ. Λιάπης «Προς το παρόν δεν υπάρχει κάποια υποχρέωση σε παγκόσμιο επίπεδο για τις ναυτιλιακές εταιρείες, πέρα από τη ναυτιλία μικρών αποστάσεων που δραστηριοποιείται στην ΕΕ και η οποία τις υποχρεώνει να προβαίνουν στο ESG reporting ή διαφορετικά στην αναφορά των στόχων τους». Τέλος, σχετικά με τα νέα καύσιμα ο ίδιος τόνισε ότι δεν υπάρχει ακόμη μία λύση και γίνεται μια μεγάλη έρευνα πάνω σε ποια τελικά καύσιμα θα επικρατήσουν (βιοκαύσιμα, συνθετικά καύσιμα, ανανεώσιμα καύσιμα κλπ).

Ακούστε όλη τη συνέντευξη ΕΔΩ και την εκπομπή "Προπαντός Ψυχραιμία" με τους Νίκο Μπαρδούνια & Μάρκο Κάντζιο

logo

Εγγραφείτε στο Newsletter μας