Κυριακή, Μαϊος 28, 2023
06/04/2023

Γιώργος Κοφινάκος: Η παγκόσμια ύφεση θα επηρεάσει και τη ναυτιλία

«Η τρέχουσα κατάσταση είναι λίγο βελτιωμένη σε σχέση με τις προηγούμενες εβδομάδες, όμως υποβόσκει κάτι γύρω από το παγκόσμιο τραπεζικό σύστημα», όπως δήλωσε χαρακτηριστικά μιλώντας στην εκπομπή maritimes (στο δεύτερο μέρος) ο Γιώργος Κοφινάκος, Διευθύνων Σύμβουλος της Alvarez & Marsal.

Αναλυτικότερα διευκρίνισε ότι η ενεργειακή κρίση του 2022 λόγω του πολέμου στην Ουκρανία επέφερε ένα μεγάλο βάρος στον πληθωρισμό και σε παγκόσμιο επίπεδο παρενέβησαν οι τράπεζες με αύξηση επιτοκίων, με αποτέλεσμα να επιβαρυνθεί το τραπεζικό σύστημα και να εκδηλωθούν τα πρώτα αρνητικά αποτελέσματα σε περιφερειακές τράπεζες στις ΗΠΑ. Ο ίδιος εκτιμά ότι νέα ύφεση σε παγκόσμιο επίπεδο θα είναι πιο ήπια και θα έχει διάρκεια έξι μηνών.

Σχετικά με το ναυτιλιακό κλάδο ο κ. Κοφινάκος τόνισε ότι οι μικρές ναυτιλιακές εταιρείες θα δυσκολευτούν τόσο ως προς το δανεισμό και τη χρηματοδότηση, όσο και ως προς τις αποδόσεις τους που αυτές θα μειωθούν. Ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στη μείωση των τραπεζών που χρηματοδοτούν τον κλάδο, οι οποίες πλέον απευθύνονται κυρίως σε μεγάλες ναυτιλιακές εταιρείες. Την ίδια ώρα ο κ. Κοφινάκος ως προς τον δανεισμό των ναυτιλιακών εταιρειών διευκρίνισε ότι αυτές είτε λαμβάνουν τραπεζικά δάνεια με μικρότερα ποσοστά, είτε χρηματοδοτούνται με μεγάλα ποσοστά από private equity funds που έχουν όμως πιο αυξημένα επιτόκια και αποτελούν πλέον την κύρια λύση κυρίως για τις μικρότερες ναυτιλιακές εταιρείες.

 

 

logo

Εγγραφείτε στο Newsletter μας