Κυριακή, Σεπτέμβριος 24, 2023
12/02/2023

Γ.Θεοτοκάς: Οι ελληνικές ναυτιλιακές εταιρείες κάνουν πολύ καλή διαχείριση και συνήθως δεν καταφεύγουν σε τρίτες εταιρείες διαχείρισης

Οι μικρές ναυτιλιακές εταιρείες (με στόλο έως και πέντε πλοία) που παραδοσιακά αποτελούσαν τη ραχοκοκαλιά της ελληνικής ναυτιλίας πλέον έχουν συρρικνωθεί καθώς είναι 322 και αποτελούν το 57% του συνόλου του στόλου. Μεσαίου μεγέθους (με στόλο από έξι έως 15 πλοία) αποτελούν το 28% και είναι συνολικά 155 ναυτιλιακές εταιρείες. Ενώ μεγάλου μεγέθους είναι 86 και αποτελούν το 15% του συνόλου και είναι αυτές που διαχειρίζονται τη μεγάλη πλειοψηφία της ελληνόκτητης ναυτιλίας, όπως δήλωσε χαρακτηριστικά μιλώντας στο Κανάλι Ένα, ο καθηγητής Γιάννης Θεοτοκάς, Διευθυντής του τμήματος Ναυτιλιακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιά, αναφερόμενος σε έρευνα που διεξήχθη από τα Ναυτικά Χρονικά με τη συμβολή του ίδιου.
Την ίδια ώρα τόνισε μεταξύ άλλων ότι οι ελληνικές ναυτιλιακές εταιρείες κάνουν πολύ καλή διαχείριση και συνήθως δεν καταφεύγουν σε τρίτες εταιρείες διαχείρισης. Ενώ στόχος τους είναι η συνεχής ανάπτυξη τους.

Ως προς την κατανομή του στόλου ανάφερε ότι το 51% των ελληνικών εταιρειών διαχειρίζεται μόνο bulk carriers, το 24% αποκλειστικά tankers και το 15% ένα διαφοροποιημένο στόλο, που συνήθως όπως συμπλήρωσε αυτό το κάνουν κυρίως οι μεγάλες εταιρείες.

Τέλος, μεταξύ άλλων ο κ. Θεοτοκάς αναφέρθηκε και στις βάσεις των εταιρειών που πλέον δεν είναι ο Πειραιάς, καθώς από τις συνολικά 563 εταιρείες μόνο οι 222 έχουν έδρα το μεγάλο λιμάνι, με τις υπόλοιπες να βρίσκονται κυρίως στα νότια και βόρεια προάστια.

Ακούστε όλη τη συνέντευξη ΕΔΩ και την εκπομπή "Προπαντός Ψυχραιμία" με τους Νίκο Μπαρδούνια & Μάρκο Κάντζιο.

 

logo

Εγγραφείτε στο Newsletter μας