Κυριακή, Σεπτέμβριος 24, 2023
05/02/2023

Γιώργος Κουμπενάς: Απαραίτητο ένα άμεσο και αποτελεσματικό σχέδιο ανάπτυξης της κρουαζιέρας

Το 2022 τα αποτελέσματα για τον κλάδο της κρουαζιέρας ηταν ιδιαίτερα θετικά παρά τα αρχικά αυστηρά μέτρα λόγω του κορονοϊού, όπως δήλωσε μιλώντας στο Κανάλι Ένα, ο Κάπταιν Γιώργος Κουμπενάς, Πρόεδρος της Ένωσης Εφοπλιστών Κρουαζιεροπλοίων & Φορέων Ναυτιλίας και Στέλεχος της Celestyal. Υπήρξε σημαντική πληρότητα στη χώρα μας και πολλές ξένες εταιρείες έκαναν επιβίβαση από ελληνικά λιμάνια, ενισχύοντας την οικονομίας μας (διανυκτερεύσεις, πετρελεύσεις, τροφοεφόδια κλπ), όπως συμπλήρωσε ο ίδιος. Όσον αφορά στα έσοδα ο κ. Κουμπενάς εκτιμά ότι θα είναι υψηλότερα σε σχέση με το 2019.

Σχετικά με τη νέα χρονιά και τα μέτρα για τον κορονοϊό διευκρίνισε ότι το 2023 θα τηρούνται οι απαραίτητες προφυλάξεις αλλά δεν θα λειτουργούν τα αυστηρά πρωτόκολλα (όπως του τεστ ή του εμβολιασμού). Ενω γενικότερα προβλέπει ότι εφέτος θα είναι μία πολύ καλή χρονιά σε παγκόσμιο επίπεδο και όλες τις ημέρες θα κυκλοφορούν κρουαζιερόπλοια και σε όλο και περισσότερους προορισμούς, παρά τη πολύ μικρή αύξηση όπως είπε (όχι άνω του 5%) που μπορεί να υπάρξει λόγω της ενεργειακής κρίσης.

Όσον αφορά στη Celestyal τόνισε ότι οι ενδείξεις είναι θετικές με τα πλοία από αρχές Μαρτίου να πραγματοποιούν τριήμερες, τετραήμερες ή επταήμερες κρουαζιέρες από περισσότερους προορισμούς (όπως από την Καβάλα ή το Βόλο) και όλη τη σεζόν. Ενώ σημείωσε ότι προσπάθεια της εταιρείας είναι να προσθέσει και νέους προορισμούς, προσελκύοντας ταυτόχρονα όχι μόνο ξένους αλλά και Έλληνες επιβάτες.

Τέλος, ο κ. Κουμπενάς δεν παρέλειψε να αναφέρει ότι είναι απαραίτητο ένα άμεσο και αποτελεσματικό σχέδιο ανάπτυξης της κρουαζιέρας που να συνεισφέρει τα μέγιστα στην ελληνική οικονομία, θίγοντας την ίδια ώρα ένα από τα προβλήματα που δεν είναι άλλο από την αξιοποίηση των ελληνικών ναυπηγείων, τα οποία δεν μπορούν να φιλοξενήσουν κρουαζιερόπλοια λόγω μεγέθους αλλά και λόγω μεγάλης αναμονής.

 Ακούστε όλη τη συνέντευξη ΕΔΩ και την εκπομπή Προπαντός Ψυχραιμία με τους Νίκο Μπαρδούνια & Μάρκο Κάντζιο

logo

Εγγραφείτε στο Newsletter μας