Κυριακή, Δεκέμβριος 04, 2022
14/11/2022

Αντώνης Βενιέρης: Υπάρχουν ενστάσεις για το πως θέλει η ΕΕ να επιβάλει την εμπορία ρύπων

"Ο κλάδος προσπαθεί να βρει τα πατήματα του μετά το πρόσφατο ταραχώδες παρελθόν του κορονοϊού. Οι συνθήκες πλέον είναι πιο κοντά στις φυσιολογικές, ωστόσο υπάρχουν κάποιες που δημιουργούν παγίδες όπως το 'zero covid policy' στην Κίνα ή το θεσμικό πλαίσιο της ΕΕ σχετικά με τις εκπομπές ρύπων", όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ.Αντώνης Βενιέρης, Πρόεδρος της Διεθνούς Ναυτικής Ένωσης (ΔΝΕ), μιλώντας στο Κανάλι Ένα.

Σχετικά με τους ρύπους όπως είπε ο ίδιος, τόσο η ΔΝΕ όσο και ο ναυτιλιακός κόσμος γενικότερα είναι υπέρ του να υπάρχει μια θεσμοθετημένη και σωστά δοδημένη πολιτική υπέρ του περιβάλλοντος. Ωστόσο οι ενστάσεις της ΔΝΕ είναι ο τροπος που θέλει να επιβάλει η Ε.Ε. την εμπορία των ρύπων, καθώς πέρα του γεγονότος ότι τα ποσοστά ρύπανσης από πλευράς της ναυτιλίας είναι συγκριτικά μικρά, την ίδια ώρα δεσμεύει μόνο την Ευρώπη να κάνει τις ανάλογες χρεώσεις και να προσμετρούνται συγκεκριμένες διαδρομές στις οποίες κινείται ένα πλοίο.

Όσον αφορά στον κορονοϊό ο κ.Βενιέρης σημείωσε ότι υπήρχαν δυσκολίες και καθυστερήσεις, αφού η ναυτιλία επηρεάζεται πρώτη από όλους τους εξωγενείς παράγοντες. Παρ'όλα αυτά οι πράκτορες των ελληνικών λιμανιών σε συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς ανταποκρίθηκαν πολύ καλά. Την ίδια ώρα δήλωσε ότι το μεγάλο στοίχημα είναι να γίνουν συντονισμένες και γρήγορες ενέργειες, ώστε τα containers της διαμετακόμισης να μην είναι μόνο εντός του λιμένος αλλά να προσθέσουμε υπεραξία και να τα διακινήσουμε μέσω των διαδρομών των logistics είτε μέσω τρένων, μέσω φορτηγών είτε μέσω άλλων τρόπων προς την κεντρική Ευρώπη, όπως αντίστοιχα κάνει και η Ολλανδία. Σχετικά με τον ρόλο της Cosco και την προβλήτα τέσσερα ο ίδιος είναι θετικός, καθώς όπως σημείωσε άν ήταν έτοιμη πριν τον κορονοϊό, θα ήμασταν στην ευχάριστη θέση να μην έχουμε καθυστερήσεις καθώς θα υπήρχε μεγάλη δυναμικότητα διαχείρισης του άτσαλου τρόπου που ερχόντουσαν τα φορτία τότε. Ενώ τέλος τόνισε μεταξύ άλλων τη σημαντικότητα και την ανάγκη σύνδεσης του λιμένα με το σιδηροδρομικό δίκτυο.

Ακούστε όλη την εκπομπή ΕΔΩ και την εκπομπή "Προπαντός Ψυχραιμία" με τους Νίκο Μπαρδούνια & Μάρκο Κάντζιο.

logo

Εγγραφείτε στο Newsletter μας