Δευτέρα, Μάρτιος 20, 2023
09/11/2022

Μανώλης Γραφάκος: Έχουμε ανοίξει το δρόμο για την ενεργειακή αξιοποίηση των αποριμμάτων

"Εμείς προσπαθούμε να καλύψουμε το χαμένο έδαφος ως χώρα σε όλα τα ζητήματα της διαχείρισης των αποβλήτων.» τονίζει στο maritimes.gr, ο Μανώλης Γραφάκος, Γενικός Γραμματέας Διαχείρισης Αποβλήτων στο Υπουργείο Περιβάλλοντος.

Αυτός ο κύκλος της διαχείρισης όπως επισημαίνει ο Γενικός Γραμματέας, αναπόφευκτα περνά και μέσα από την ενεργειακή αξιοποίηση ώστε να επιτευχθούν χαμηλά ποσοστά ταφής. «Συνεπώς εργαζόμαστε σε μία κατεύθυνση να δημιουργήσουμε τις υποδομές που θα δέχονται τα υπολειμματικά, σύμμεικτα απόβλητα σε όλη την Ελλάδα και βρισκόμαστε σε ένα πολύ καλό δρόμο. Από εκεί και μετά θα κάνουμε μία σοβαρή συζήτηση με την αγορά στο πλαίσιο της μελέτης που ήδη συντάσσει το υπουργείο για την ενεργειακή αξιοποίηση των υπολειμμάτων, ούτος ώστε αυτά τα υπολείμματα επεξεργασμένα, να αποτελέσουν μια ενεργειακή λύση αλλά και ως προτεραιότητα σε σχέση με την ταφή.»

Ως προς τις συμπράξεις ιδιωτικού - δημοσίου τομέα ή το αν υπάρχει κατάλληλη τεχνογνωσία ο ίδιος ανάφερε ότι "Έχω την εντύπωση ότι υπάρχει κατάλληλη τεχνογνωσία. Έχω την εντύπωση ότι υπάρχει σοβαρό ενδιαφέρον από τον ιδιωτικό τομέα και έχω την εντύπωση ότι ο ιδιωτικός τομέας θα απορροφήσει το μεγαλύτερο μέρος αυτών των επεξεργασμένων υπολειμμάτων του δευτερογενούς καυσίμου, σε βαθμό που πιθανόν να μη χρειαστεί να γίνει κάποια νέα μεγάλη μονάδα σύμφωνα με αυτά τα οποία ορίζει η νομοθεσία."

Σχετικά με τη διαχρονική καθυστέρηση που υπάρχει και κατά πόσο οι παθογένειες μπορούν να ξεπεραστούν ο κ. Γραφάκος τόνισε ότι «Η κυβέρνηση μας τρία χρόνια τώρα έχει δείξει συγκεκριμένα αποτελέσματα σε αυτό το κομμάτι. Έχουμε δημοπρατήσει μέχρι τώρα 25 μονάδες, κατασκευάζονται 15, λειτουργούν ήδη 6 και έχουμε ανοίξει τη συζήτηση και το δρόμο για την ενεργειακή αξιοποίηση, άρα νομίζω ότι δεν έχουμε κάτι άλλο να κάνουμε εμείς.»

Η παραπάνω συνέντευξη πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια του συνεδρίου με θέμα "Ενεργειακή Αξιοποίηση Απορριμμάτων - Βιομάζα - Κυκλική Οικονομία", μέσα από ένα επίκαιρο πρόγραμμα 30 διακεκριμένων ομιλητών και με διοργανωτή την A Energy και επιστημονικό εταίρο την Ελληνική Εταιρεία Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων - ΕΕΔΣΑ.

logo

Εγγραφείτε στο Newsletter μας