Δευτέρα, Μάρτιος 20, 2023
18/10/2022

«Επιδιώκουμε να φέρουμε κοντά την επιστήμη με τον αληθινό κόσμο της ναυτιλίας»

Για την ανάπτυξη καινούργιων τεχνολογιών για την απανθρακοποίηση της ναυτιλίας οι οποίες αναπτύσσονται στην Ελλάδα μέσα από ελληνικό ινστιτούτο ΕΚΕΤΑ και άλλους διεθνείς συνεργαζόμενους φορείς, μιλούν στο maritimes.gr οι Δρ. Γιώργος Σκέυης, Ερευνητής στο ΕΚΕΤΑ, επισημαίνοντας πως «Όπως όλοι οι κλάδοι έτσι και η ναυτιλία πρέπει να μειώσει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, μέσα από την ανάπτυξη καινούργιων τεχνολογιών. Μία από αυτές αναπτύσσεται από το ελληνικό ινστιτούτο ΕΚΕΤΑ και από ελληνικά μυαλά και όταν έρθει η ώρα εμπορευματοποίηση της θα ωφελήσει σε μεγάλο βαθμό την ελληνική οικονομία». όπως δήλωσε χαρακτηριστικά. Την ίδια ώρα σημείωσε ότι η τεχνολογία για την οποία γίνεται λόγος στην ημερίδα και αφορά σε μία μεμβράνη που απορροφά το διοξείδιο του άνθρακα δεν έχει εφαρμογή μόνο στη ναυτιλία αλλά και σε όλες τις βαριές βιομηχανίες. Ωστόσο, τόνισε ότι η ελληνική ναυτιλία συμμετέχει όχι μόνο στα λόγια αλλά και στην πράξεις μέσα από δύο βασικούς εταίρους της που είναι ο νηογνώμονας DNV (μέσα από το γραφείο του στην Ελλάδα) αλλά και η ελληνικών συμφερόντων ναυτιλιακή εταιρεία Euronav.

Η Δρ. Χαρά Γεωργακοπούλου Senior Engineer - DNV Maritime R&D and Advisory, Ελλάδος, υπογράμμισε πως «Το πρόγραμμα άρχισε πριν από τέσσερα χρόνια και χρηματοδοτείται από ένα Fund για carbon capture προγράμματα σε όλη την Ευρώπη. 'Έτσι εμείς πήραμε χρηματοδότηση για τη ναυτιλία και μπορέσαμε και κάναμε μελέτες που αφορούν στις μεμβράνες, σαν μια τεχνολογία απορρύπανσης και δέσμευσης του διοξειδίου του άνθρακα από τα καυσαέρια μιας μηχανής πλοίου. Αυτή τη στιγμή τεχνολογίες αιχμής όπως οι μεμβράνες βρίσκονται στο επίκεντρο της έρευνας από ελληνικά ινστιτούτα έρευνας και τεχνολογίας όπως το ΕΚΕΤΑ. Αυτό λοιπόν αποτελεί ένα φάρο για το μέλλον της τεχνολογικής ανάπτυξης της Ελλάδας και είναι εξαιρετικό που βλέπουμε συνέργειες ερευνητικών κέντρων αλλά και συνεργασία των πανεπιστημίων, των ερευνητικών κέντρων και της αγοράς γιατί βοηθά την ανάπτυξη στα σημεία αιχμής εκεί που η αγορά το χρειάζεται».

Η Δρ Ακριβή Ασημακοπούλου (ΙΔΕΠ/ΕΚΕΤΑ) τόνισε πως «Το ΕΚΕΤΑ είναι ένα ερευνητικό κέντρο και ως προς τον τομέα της ναυτιλίας αυτό που θέλουμε είναι να προσφέρουμε μια πλατφόρμα από την οποία θα μπορούν να δοκιμάζονται συστήματα διαχείρισης αερίων ρύπων. Επιδιώκουμε να φέρουμε κοντά την επιστήμη με τον αληθινό κόσμο της ναυτιλίας και να προσφέρουμε λύσεις στα θέματα της κλιματικής αλλαγής. Γενικότερα, οι αποδόσεις μας είναι καταπληκτικές γιατί ανταγωνιζόμαστε σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο». Ενώ απ την πλευρά του ο Σόλων Οικονομόπουλος, Associate Professor, Department of Chemistry, Faculty of Natural Sciences -NTNU, μίλησε για τη σημαντική προσπάθεια χρηματοδότησης για την απανθρακοποίηση που γίνεται στην Νορβηγία. «Εμείς μελετάμε την ανάπτυξη νέων υλικών που θα δούμε στο μέλλον.» επεσήμανε τονίζοντας η σύνδεση πανεπιστημίου με την αγορά είναι στενή και απαραίτητη».

Οι συνεντεύξεις έγινα στα πλαίσια του της ημερίδας "Opportunities and Challenges for the Decarbonization of the Maritime Sector" που διοργάνωσαν το ευρωπαϊκό ερευνητικό πρόγραμμα MemCCSea και το ΕΚΕΤΑ (Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης) στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Συνεντεύξεις: Μάρκος Κάντζιος
Camera: studio Panos Halkidis

logo

Εγγραφείτε στο Newsletter μας