Κυριακή, Δεκέμβριος 04, 2022
26/09/2022

Φωτεινή Τιρπιντήρη: Να αναδείξουμε τον πλούτο της Ελιάς

Το μεγαλύτερο διεθνές συνέδριο με θέμα την ελιά, όπου συμμετείχαν 43 κορυφαίοι επιστήμονες από την Ελλάδα και τον κόσμο, διεξήχθη από τις 23 έως τις 25 Σεπτεμβρίου στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης. Το μεγαλύτερο διεθνές συνέδριο με θέμα την ελιά, όπου συμμετείχαν 43 κορυφαίοι επιστήμονες από την Ελλάδα και τον κόσμο, διεξήχθη από τις 23 έως τις 25 Σεπτεμβρίου στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης.

"Τα σχόλια και τα συγχαρητήρια που δεχθήκαμε μαρτυρούν ότι το πρώτο συνέδριο για την 'Ελιά' ήταν κάτι το πολύ ιδιαίτερο αλλάζοντας σελίδες τόσο για το νησί της Λέσβου όσο και για το προϊόν της ελιάς στην Ελλάδα αλλά και παγκοσμίως", όπως δήλωσε χαρακτηριστικά η διοργανώτρια του 1ου Διεθνούς Συνεδρίου - Φεστιβάλ για την Ελιά στη Λέσβο, Φωτεινή Τιρπιντήρη, μιλώντας στο maritimes.gr. Ήταν μια συγκέντρωση, όπως είπε η ίδια, διεθνών κορυφαίων επιστημόνων, ιδιωτών και επαγγελματιών και έτσι όλη η μεγάλη οικογένεια του ελαιολάδου ήρθε πολύ πιο κοντά, ανταλλάσσοντας γνώσεις, εμπειρίες και βέβαια βάζοντας θεμέλια και θέτοντας ερωτηματικά για το τι μπορεί να γίνει στο μέλλον μέσα από όλη αυτή τη γνώση που αποκτήθηκε.

Αναφερόμενη στο προϊόν της ελιάς η κ. Τριπιντήρη είπε ότι, παρότι η ελιά είναι στο DNA του κάθε Έλληνα και μόνο θετική ανταπόκριση και αγάπη έχει για αυτήν, είναι όμως άγνωστες οι επιστημονικές μελέτες που γίνονται τα τελευταία χρόνια για την αξία αλλά και τις προοπτικές του προϊόντος. Έρευνες που αναδεικνύουν τις θεραπευτικές ιδιότητες του ελαιολάδου, αλλά και αποδεικνύουν ότι προστατεύει την υγεία μας, συμβάλει στην ευζωία μας, μέσα από ένα συγκεκριμένο τρόπο ζωής.

Elia Lesvos Confes 1Επίσης, σημείωσε ότι η ελιά μας συνδέει με την τεχνολογία που είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να έχουμε το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο (extra virgin olive oil). Μεταξύ άλλων στο συνέδριο ανάφερε ότι συζητήθηκε και το κομμάτι του μάρκετινγκ, πως δηλαδή θα πουληθεί το προϊόν και πως θα αγαπηθεί για να αντιπροσωπεύει η ετικέτα του, το πάθος και τον πολιτισμό από όπου προέρχεται. Αναφορικά με τη γαστρονομία η κ. Τιρπιντήρη είπε το πόσο σημαντικός παράγοντας είναι μέσω εκδηλώσεων και μέσω εκπαιδεύσεων να μεταδοθεί η σπουδαιότητα του εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου στην καθημερινότητα μας. Φυσικά όπως σημείωσε στο συνέδριο δεν μπορούσε να μην συζητηθούν αυτές οι "μεγάλες" λέξεις που δεν είναι άλλες από το 'περιβάλλον', την 'αειφορία' , τη βιοποικιλότητα' και το 'sustainability', που έκλεψαν τις καρδιές και τον ενθουσιασμό των παρευρισκομένων και συνδέθηκαν με καλλιεργητές, καλλιεργητές - επιστήμονες, που ενώνουν το προϊόν με το περιβάλλον. Η ίδια τόνισε ότι "Πλέον δεν μιλάμε μόνο για υγεία και ελαιόλαδο, αλλά για πλανητική υγεία και τη συμβολή του ελαιόδεντρου και του ελαιοκάρπου στην πλανητική υγεία και κατά συνέπεια στην υγεία όλης της ανθρωπότητας". Φυσικά όπως είπε λόγος έγινε και για τον ελαιοτουρισμό και ακούστηκαν εξαίρετες καταθέσεις και προοπτικές και ο καθένας να δημιουργήσει το δικό του προϊόν.

20220925 144132Αναφερόμενη στο δικό της ελαιοτριβείο στη Μυτιλήνη και το πως ξεκίνησε η οικογενειακή επιχείρηση, ανάφερε ότι προωθώντας το δικό της λάδι στη διεθνή αγορά, συνειδητοποίησε ότι το ελαιόλαδο βρίσκεται στην κορυφή της παγκόσμιας διατροφικής πυραμίδας και υπάρχει ένας ανταγωνισμός όπως για παράδειγμα το ποιός έχει το καλύτερο λάδι, ή ποιός καινοτομεί με ένα ιδιαίτερο μπουκάλι ή η μεγάλη διακύμανση των τιμών. Έτσι η ίδια και η οικογένεια της ήθελε να μεταφέρει την αγάπη, την καλλιέργεια και την ποιότητα, σε πιο προσιτές τιμές, παίρνοντας την απόφαση να προωθήσουν την αλήθεια του ελαιολάδου μέσα από την απλότητα και την επικοινωνία. Το ελαιοτριβείο για την οικογένεια Τιρπιντήρη είναι ένας προορισμός για να αναδείξεις τον ελαιοτουρισμό. Η αισθητική του κτιρίου τους δεν προδικάζει από την εξωτερική του ματιά ότι είναι ελαιοτριβείο, καθώς είναι ένα σύγχρονο με αρχιτεκτονική ελαιοτριβείο και είναι ένας χώρο πολιτισμού και συγκέντρωσης, προκειμένου να γίνονται σεμινάρια, παρουσιάσεις, εκδηλώσεις και ένας χώρος που συνδέει το προϊόν με τον επισκέπτη. Άλλωστε τόνισε ότι πλέον όλα τα ελαιοτριβία έτσι κατασκευάζονται.

Φωτεινή Τιρπιντήρη Μάρκος ΚάντζιοςΓενικότερα, η κ. Τιρπιντήρη αναφέρθηκε και στη συλλογική προσπάθεια του νησιού - τον πολιτιστικό σύλλογο Ελαίας Νήσος Λέσβος- και τους αφανείς ήρωες του που με αγάπη, συνεργατικότητα και εμπιστοσύνη βοήθησαν όλοι μαζί στη διοργάνωση του συνεδρίου. Τέλος, τόνισε μεταξύ άλλων ότι το μέλλον βρίσκεται στις προτάσεις συνεργατικότητας που έγιναν στο συνέδριο, όπως και στις περισσότερες συνέργειες που μπορούν να γίνουν από φορείς που ασχολούνται με την ελιά αλλά και μέσα από κρατικούς και τοπικούς φορείς ώστε να ανοίξουν και άλλους δρόμους και για το νησί και την Ελλάδα, πάντα με γνώμονα τη διεθνή εξελιξιμότητα του προϊόντος.

Να αναφερθεί ότι ήταν το εν λόγω συνέδριο ήταν το μεγαλύτερο διεθνές συνέδριο με θέμα την ελιά, όπου συμμετείχαν 43 κορυφαίοι επιστήμονες από την Ελλάδα και τον κόσμο και διεξήχθει από τι 23 έως τις 25 Σεπτεμβρίου στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης.

Το 1ο Διεθνές Συνέδριο - Φεστιβάλ για την ελία στη Λέσβο "Elia Lesvos Confest" το διοργάνωσε ο Σύλλογος "Ελαίας Νήσος Λέσβος" με την συνδιοργάνωση της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου και αποτέλεσε μια καινοτόμο μορφή πολυθεματικής εκδήλωσης, που συνδύασε την επιστημονική διάσταση ενός Συνεδρίου, με τον πολιτιστικό χαρακτήρα ενός Φεστιβάλ, αλλά και ενός θεματικού event για τον Ελαιοτουρισμό. Οι δύο πρώτες ημέρες του συνεδρίου ήταν αφιερωμένες στην τεχνολογία, το περιβάλλον, την υγεία, τις σύγχρονες τάσεις καλλιέργειας και το μάρκετινγκ γύρω από την ελιά και το ελαιόλαδο. Μέσα από τις ομιλίες τους, επιστήμονες έδωσαν ιδιαίτερη σημασία στην ανάπτυξη, στον τουρισμό, στον πολιτισμό, στη βιωσιμότητα, στη σύνδεση με τον πρωτογενή τομέα, στην τοπική γαστρονομία αλλά και στην εκπαίδευση. H τρίτη ημέρα ήταν αφιερωμένη στις γαστρο -τουριστικές εμπειρίες ελαιο -τουρισμού, δίνοντας τη δυνατότητα να συμμετέχουν εκπρόσωποι από τουριστικά γραφεία καθώς και εξειδικευμένοι διαμορφωτές της κοινής γνώμης (influencers). Ενώ, δόθηκε και η ευκαιρία στους επαγγελματίες της ελιάς στη Λέσβο να δικτυωθούν, να ενημερωθούν για τα νέα επιστημονικά δεδομένα και να εκπαιδευτούν σε σύγχρονες, δοκιμασμένες στο εξωτερικό πρακτικές.

olive mill 1 1024x683

 

 

logo

Εγγραφείτε στο Newsletter μας