Τρίτη, Μάρτιος 02, 2021
19/02/2021

Η Probunkers εξελίσσεται σε μία επενδυτική ευκαιρία παγκόσμιας κλάσης: Αλέξανδρος Προκοπάκης, CEO, Probunkers

Στην τρέχουσα κρίση αλλαγής ναυτικών πληρωμάτων λόγω πανδημίας αναφέρθηκε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Probunkers, Αλέξανδρος Προκοπάκης στη συνέντευξη του στο Κανάλι Ένα 90,4 και στην εκπομπή « Προπαντός Ψυχραιμία», επισημαίνοντας πως υπάρχει ένα παγκόσμιο πρόβλημα το οποίο δεν συζητιέται πολύ εκτός ναυτιλίας και πως η Ελλάδα λόγω της μεγάλης ναυτιλίας της την ενδιαφέρει άμεσα.

Μιλά για τη διακήρυξη για την Ευημερία των Ναυτικών την οποία συνυπέγραψε η Probunkers όπως και ακόμη 600 οργανισμοί παγκοσμίως, με βασικό σκοπό να αναγνωριστούν οι ναυτικοί ως “key workers”.

Αναφέρεται στην ίδρυση και στις δραστηριότητες της Probunkers όπου βασικό στοιχείο είναι η ανάπτυξη ενός παγκόσμιου δικτύου ανεφοδιασμού πλοίων με καύσιμο Υγροποιημένο Φυσικό Αέριο (LNG), το καλύτερο καύσιμο, φιλικότερο προς το περιβάλλον που υπάρχει αυτή τις στιγμή. «Είχαμε προβλέψει για το 2020 ότι το 15% περίπου των νέων κατασκευών πλοίων θα έχει δυνατότητα χρήσης καυσίμου LNG, τελικά έφτασε στο 27%, ενώ για τους πρώτους μήνες του έτους είμαστε πάνω από το 30%. Αυτό δίνει μια πολύ μεγάλη προοπτική για την εταιρείας μας.»

Μιλά για τις ελλιπείς προς το παρόν υποδομές εφοδιασμού πλοίων με LNG, για τον παγκόσμιο στόλο πλοίων εφοδιασμού που αυτή τη στιγμή είναι δέκα στο νερό ενώ μέχρι το καλοκαίρι αναμένεται να διπλασιαστούν. «Το σημαντικό είναι να υπάρχουν στα βασικά λιμάνια ανεφοδιασμού στο κόσμο και ήδη υπάρχουν.» Η Probunkers έχει αιτηθεί για άδεια LNG Bunkering για το λιμάνι της Σιγκαπούρης όπου είναι μέρος της προσπάθειάς της εταιρείας να γίνει ο πρώτος ανεξάρτητος παγκόσμιος προμηθευτής καυσίμων LNG.

Αναφέρεται στο μεγάλο ναυπηγικό πρόγραμμα της Probunkers για την κατασκευή μοντέρνων και φιλικών προς το περιβάλλον σκαφών ανεφοδιασμού πλοίων με καύσιμο LNG, επισημαίνοντας πως ήταν να υπογραφεί πέρυσι η πρώτη σύμβαση κατασκευής αλλά λόγω covid πήρε μια παράταση. Όσον αφορά την εξεύρεση κεφαλαίων για το αναπτυξιακό της πρόγραμμα λεεί «Υπάρχουν κονδύλια από την Ευρωπαϊκή Ένωση, έχουμε προετοιμαστεί να κάνουμε κατάθεση για κάποια από αυτά, αλλά κυρίως ο τρόπος ανάπτυξης της εταιρείας μας είναι από ιδία κεφάλαια και μέσω των χρηματοδοτήσεων για την κατασκευή των πλοίων μας.»

Επισημαίνει πως δεν είναι στα άμεσα σχέδια της εταιρείας η παρουσία ενός εφοδιαστικού πλοίο της στο λιμάνι του Πειραιά, ενώ τονίζει πως ο τομέας του LNG είναι ένα τομέας με μεγάλη ασφάλεια και αυτό πρέπει να το κρατήσουμε γιατί είναι πολύ σημαντικό.

Ακούστε εδώ όλη τη συνέντευξη του κ. Προκοπάκη, στο « Κανάλι 1» και την εκπομπή» Προπαντός Ψυχραιμία» με τους Νίκο Μπαρδούνια και Μάρκο Κάντζιο

logo

Εγγραφείτε στο Newsletter μας