Τρίτη, Οκτώβριος 20, 2020
28/09/2020

Κάτι πρέπει να γίνει για τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά, είναι αμαρτία: Παρήνα Δουζίνα- Στειακάκη

«Στα ναυπηγεία Σκαραμαγκά έχει διαπραχθεί ένα έγκλημα. Θα μπορούσαν να δουλέψουν πολύ καλά. Κάτι πρέπει να γίνει, είναι αμαρτία. Τόσες ικανότητες έχουν αναπτυχθεί,» είπε η κυρία Παρήνα Δουζίνα- Στειακάκη σε συνέντευξή της προ ημερών στο Κανάλι 1 του Πειραιά στην εκπομπή του Νίκου Μπαρδούνια που κάθε Παρασκευή γίνεται σε συνεργασία με το maritimes.gr

Κόρη ενός από τους στενούς συνεργάτες του Σταύρου Νιάρχου που βοήθησε στο στήσιμο των ναυπηγείων, η κ. Δουζίνα είναι συγγραφέας του βιβλίου «Σταύρος Νιάρχος, Αρχηγός του Στόλου».

Ξεκίνησε να το γράφει για να μάθουν περισσότερα τα παιδιά της για τον παππού τους, εξήγησε, με υλικό από το αρχείο του και τις διηγήσεις του.

Στον Β’ παγκόσμιο ο Νίκος Δουζίνας ήταν αξιωματικός στο Ναυτικό και ο Νιάρχος υπηρετούσε ως έφεδρος. Πάνω σε ένα πλοίο γνωρίστηκαν και μεταπολεμικά του πρότεινε να δουλέψει μαζί του. Ο κ. Δουζίνας ήταν αρχιμηχανικός πρώτα στα τάνκερ και μετα τεχνικός διευθυντής στα Ελληνικά Ναυπηγεία.

«Μεταξύ Νιάρχου και Ωνάση υπήρχε συναγωνισμός στα πάντα, από το ποιός θα ‘χει το μεγαλύτερο τάνκερ ως την ωραιότερη γυναίκα. Αν δεν είχαν αυτόν τον ανταγωνισμό ίσως κ να μην είχε γίνει τόσο μεγάλο άνοιγμα στα τάνκερ,» σημείωσε η κ. Δουζίνα- Στειακάκη.

Ο Σταύρος Νιαρχος και οι συνεργάτες του ηθελαν να κάνουν ναυπηγεία την Ελλάδα για λόγους πατριωτικούς και έδωσαν ώθηση στην ελληνική οικονομία, την τεχνολογία, την ανάπτυξη, επεσήμανε.

Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής στήριξε την επένδυση γιατί ήθελε την εκβιομηχάνιση της χώρας. Στον Σκαραμαγκά υπήρχαν οι εγκαταστάσεις του πολεμικού ναυτικού ως μαγια.
Προσέλαβαν εταιρεία τεχνογνωσίας ολλανδική και έστειλαν 200 Έλληνες για εκπαίδευση που γυρνώντας πίσω μεταλαμπάδευαν τις γνώσεις τους.

Ο κ. Δουζίνας ήταν στον Σκαραμαγκά στα πρωτα του βήματα και μετά λόγω προβλημάτων υγείας εγκαταστάθηκε στο Λονδίνο και για ένα χρονικό διάστημα είχε αναλάβει τις δημόσιες σχέσεις του ναυπηγείου στη Βρετανία.

logo

Εγγραφείτε στο Newsletter μας