Τετάρτη, Σεπτέμβριος 30, 2020
14/09/2020

Ακόμη δεν έχουμε καταλάβει πως η θαλάσσια ρύπανση επιστρέφει ως μπούμερανγκ: Χριστιάνα Πρεκεζέ

Με έδρα τον Πειραιά απο το 1982 η HELMEPA συνεχίζει μεχρι σήμερα έναν μαραθώνιο ενημερωσης για την ευαισθητοποίηση ιδίως των νέων γενιών για τη θαλάσσια ρύπανση. Παρά τα βήματα προόδου πολλοί δεν έχουν καταλάβει ακόμη πως η ρύπανση της θάλασσας επιστρέφει ως μπούμερανγκ εναντίον μας, σύμφωνα με την κ. Χριστιάνα Πρεκεζέ, εκτελεστική συντονίστρια προγραμμάτων HELMEPA.

Τα μικροπλαστικά φτάνουν ήδη στο πιάτο μας, τα μεγάλα ψάρια γινονται τοξικά, σε λίγα χρόνια σύμφωνα με μελέτες τα πλαστικά στις θάλασσες θα ειναι πιο πολλά απο το πλαγκτόν, σημείωσε σε συνέντευξη της στην εκπομπή του Νίκου Μπαρδούνια στο Κανάλι 1 του Πειραιά στην ενότητα για τη ναυτιλία που γίνεται καθε Παρασκευή σε συνεργασία με το maritimes.gr
Το μήνυμα του γλάρου της HELMEPA “Όχι σκουπίδια όχι πλαστικά σε θάλασσες και ακτές” παραμένει επίκαιρο.

Η HELMEPA ήταν έμπνευση του Γιώργου Λιβανου. Ιδρύθηκε απο Έλληνες εφοπλιστές και ναυτικούς με στόχο να εξαλειφθεί η ρύπανση που μπορούν προκαλέσουν τα πλοία μεσα από την ενίσχυση της περιβαλλοντικής συνείδησης, εξήγησε η κ. Πρεκεζέ.

Με γνώμονα πως για να προστατεύσεις κατι πρέπει να το αγαπάς και να το γνωρίζει, η HELMEPA επένδυσε στην ενημέρωση, στην διαρκή επιμόρφωση πληρωμάτων, αξιωματικών και στελεχών γραφείων.

Στηρίζεται στις ετήσιες εισφορές των 200 ναυτιλιακών εταιρειών/ μελών της που εδρεύουν στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Εχει συνολικά 13.000 μέλη, ναυτικούς και 400 Ποντοπόρα ελληνόκτητα πλοια.

Με στόχο η ελληνική ναυτιλία να πρωτοστατήσει μαλιστα σε μια παγκόσμια καμπάνια για καθαρές θάλασσες, βοήθησε να ιδρυθούν άλλες 6 ΜΚΟ με παρόμοια διακήρυξη σε Κύπρο, Τουρκία, Αυστραλία, ΗΠΑ, Ουκρανία και Ουρουγουαη, καθώς η ρύπανση δε γνωρίζει σύνορα και πρέπει όλοι να αλλάξουμε συμπεριφορά.

Σε συνεργασία και με το υπουργείο Παιδείας επι τρεις δεκαετίες οργανώνει και χρηματοδοτεί δράσεις για χιλιάδες παιδιά δημοτικού.

Φέτος λόγω της πανδημίας πολλές δράσεις έγιναν διαδικτυακά. Νέου κορονοϊού επιτρέποντος η HELMEPA θα πραγματοποιήσει την επομενη δράση της το Σάββατο 19 Σεπτεμβρίου στη Φρεαττύδα.

logo

Εγγραφείτε στο Newsletter μας